SAM siūlo įteisinti lyties keitimo operacijas Lietuvoje

Teisingumo ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlo įteisinti lyties keitimo operacijas Lietuvoje. SAM net yra parengusi tvarką, k...


Teisingumo ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlo įteisinti lyties keitimo operacijas Lietuvoje. SAM net yra parengusi tvarką, kaip būtų gydomas lytį pakeisti užsimanęs asmuo. Esą iš biudžeto lėšų operacijos nebūtų atliekamos. Psichoterapeutas Gintautas Vaitoška sako, kad lytinės tapatybės sutrikimas yra psichikos liga, kurios gydymas peiliu yra tolygu žmogaus žalojimui.

„Antro galo“ problemos

Ministerijos susirūpino lytį pakeisti norinčių asmenų teisėmis Lietuvoje. Teisingumo ministerija yra parengusi Civilinio kodekso pataisų projektą, siūlantį nustatyti, kad „fizinis asmuo, kuriam diagnozuotas lytinės tapatybės sutrikimas (transseksualumas), yra gydomas teisės aktų nustatyta tvarka“.

Taip esą būtų panaikintas įpareigojimas priimti atskirą lyties keitimo sąlygas ir tvarką nustatantį įstatymą. Šiam žingsniui pritaria ir Sveikatos apsaugos ministerijoje sudaryta speciali darbo grupė. Ministerija jau rengia ir tapatybės sutrikimo - transseksualumo - gydymo tvarką.

Darbo grupės narė, sveikatos apsaugos viceministrė Laimutė Vaidelienė „Vakaro žinioms“ aiškino, kad iš pradžių lytį keisti norintiems asmenims būtų siūloma psichologinė pagalba, o tik vėliau būtų žengti drastiškesni žingsniai - hormonų terapija ir galiausiai chirurginis lyties keitimas.

„Praktiškai jau yra ir aprašas parengtas, kaip reikėtų teikti visas šitas paslaugas lyties tapatumo sutrikimą turintiems žmonėms. Pagal tą aprašą bus galima iš pradžių gauti psichologo ar psichiatro pagalbą, vėliau endokrinologo, o vėliau - ir chirurginę, jeigu yra poreikis“, - kalbėjo viceministrė.

Ji teigė, kad SAM kol kas nėra suskaičiavusi, kiek lyties keitimo operacijų įteisinimas galėtų pareikalauti biudžeto lėšų, tačiau specialių gydymo įstaigų esą steigti nereikės.

„Iš tikrųjų psichologo ir psichiatro pagalbą jie ir dabar gauna. Tai ta pati pagalba kaip ir visiems kitiems pacientams. Ta pagalba visiems vienodai prieinama iš pradžių pirminiuose psichikos pagalbos centruose, vėliau, jei reikia, antriniu ir tretiniu lygiu. Endokrinologo pagalba - tai irgi ta paslauga, kuri vienodai apmokama iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo. O dėl chirurginių operacijų - kiek jos kainuoja, negaliu pasakyti, tačiau bet kokiu atveju nėra planuojama, kad jos būtų apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo pinigų“, - dėstė darbo grupės narė.

„Dėl mokėjimo - manau, kad visi chirurgai geba tą daryti (lyties keitimo operacijas - red. past.). Ir galėtų tą daryti, tik nėra teisinio reglamentavimo“, - paklausta apie Lietuvos chirurgų pasiruošimą atlikti tokias operacijas, sakė viceministrė. Be to, anot jos, visuomenės nepritarimas nėra lemiamas veiksnys įteisinant lyties keitimą. „Žinote, čia jau ne nuo visuomenės priklausys, nes yra teismas laimėtas Strasbūre - laimėta byla prieš Lietuvą. Mes jau mokame baudas, nes nesame teisiškai reglamentavę to dalyko. Mes privalome ES mastu tą padaryti“, - sakė L.Vaidelienė. Bylą dėl draudimo keisti lytį Lietuva Europos Žmogaus Teisių Teisme pralaimėjo tik kartą - 2007 m. Tada šalis buvo įpareigota sumokėti 40 tūkst. eurų baudą.

Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė vakar teigė kol kas nesusipažinusi su minėtos darbo grupės išvadomis dėl lyties keitimo.

Neskubama gydyti peiliu

Europos Žmogaus Teisių Teismas yra pareiškęs, kad ES valstybėse narėse „transseksualūs asmenys turėtų turėti teisę gauti gydymą hormonais, chirurgines procedūras ir kitas būtinas medicinos paslaugas“. Tačiau ne visos šalys skuba įteisinti lyties keitimą. Tai specifiškai reglamentuojančių teisės aktų nėra ne tik Lietuvoje, bet ir Airijoje, Graikijoje, Kipre, Latvijoje, Liuksemburge, Maltoje, Rumunijoje.

Ispanijoje, Vengrijoje, Suomijoje ir Jungtinėje Karalystėje teisiškai pakeisti lytį leidžiama ir be chirurginio lyties keitimo. Belgija, Bulgarija, Čekija, Danija, Vokietija, Estija, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Austrija, Lenkija, Portugalija reikalauja, kad asmuo būtų perėjęs lyties pakeitimo procedūrą mediciniškai prižiūrimas nustatytų institucijų ir specialistų, taikyta hormonų terapija ir/arba būtų atlikta chirurginė sterilizacija. Tik tokiu atveju teisiškai leidžia pasikeisti lytį.

Lenkijos parlamentas svarsto įstatymą, kuriuo būtų leidžiama teisiškai lytį pakeisti ir be chirurginio įsikišimo ar hormonų terapijos.

Kol kas yra žinoma tik apie tris centrus Europoje, kuriuose yra atliekamas chirurginis lyties keitimas. Jie yra Nyderlanduose, Švedijoje, Vokietijoje. Psichologinis gydymas ir hormonų terapija yra naudojama Belgijoje, Danijoje, Suomijoje, Jungtinėje Karalystėje.

Beje, net ir JAV lyties keitimo operacijos priskiriamos prie eksperimentinių. Jas atlieka privačios klinikos.

Švedijoje, peržiūrėjus lyties keitimo operacijų patirtį nuo 1965 iki 1995 m., paaiškėjo, kad buvo operuoti 136 asmenys. Iš jų tik 55 proc. vyrų, tapusių moterimis, ir tik 34 proc. moterų, tapusių vyrais, po lyties pakeitimo buvo visiškai patenkinti savo gyvenimu.

Vyskupo emerito Jono Kaunecko komentaras:

Aš galvoju, kad gydytojai, kurie atlieka lyties keitimo operacijas, laužo Hipokrato priesaiką. Juk iš esmės pakeisti lyties neįmanoma - net jei iš vyro padarysi moterį, ji niekada nepagimdys vaiko. Moteris, tapusi vyru, taip pat niekada nesusilauks vaikų ir neatliks tikro vyro funkcijų. Moteriai neįmanoma tapti visaverčiu vyru, o vyrui - moterimi. Deja, pasaulyje tokios operacijos atliekamos, už jas mokami pinigai ir tai darantys medikai nė nesirūpina, kad žmones žaloja. Juk tai yra faktinis žmogaus žalojimas. Pinigai yra iškeliami aukščiau. Hipokrato priesaika kalba apie tai, kad žmogų reikia gydyti. O koks čia gydymas - lyties keitimo operacijos? Gydymas nuo lyties, kuri yra prigimtinis dalykas? Šiuo klausimu reikia gydyti žmogaus psichiką.

Psichoterapeuto dr. Gintauto Vaitoškos komentaras:
Mano nuomone, lyties keitimo operacijų įteisinimas nėra teisingas žingsnis, nes tai negrįžtamas žmogaus organizmo sužalojimas. Vyras iškastruojamas, moteriai pažeidžiama vaisingumo sistema skiriant hormonus ir pašalinant krūtis.

Tai nusižengimas pirmam medicinos principui - nepakenk. Lytinės tapatybės sutrikimas yra psichikos sutrikimas. Jo gydymo „chirurginiu“ būdu rezultatai yra prasti.

Pavyzdžiui, yra Švedijos Karolio instituto tyrimas, kurio metu ištirta daugiau nei 300 žmonių. Rezultatai po operacijų blogėja. Tarp chirurgiškai pakeitusių lytį asmenų savižudybių skaičius buvo 20 kartų didesnis nei įprastai. Reikia nepamiršti, kad toje pačioje Švedijoje lytį pakeitę žmonės nėra diskriminuojami, jie yra pripažįstami, funkcionuoja kaip kitos lyties asmenys. Tačiau tyrimas vis dėlto įrodo, kad psichikos sutrikimų skalpeliu negalima išgydyti. Dažnai pasitaiko atvejų, kai lytį pakeitę žmonės vėliau gailisi, kad negali grįžti atgal. Jiems ta iliuzija, kad gyvenimas pakeitus lytį pagerės, išsisklaido. Tačiau tai juk giliau slypinti nepasitenkinimo savimi problema. Pakeitus kūną, nepradėsi save labiau mėgti, nes tai kur kas sudėtingesnis psichologinis dalykas. Lytinės tapatybės sutrikimas, ypač kai jis pasireiškia vaikystėje (pavyzdžiui, berniukas nori būti mergaite), psichologiškai yra pagydomas. Laiku įsikišus vaikystėje tai išgydoma palyginti nesunkiai ir vaikas užauga laimingu vyru ar laiminga moterimi. Suaugusiuosius išgydyti sunkiau, bet pasaulyje yra gydoma. Žmogui po truputį stiprėja savęs priėmimas, supratimas, kad jis yra šaunus, vykęs asmuo, nepaisant vienokių ar kitokių savybių.


Susiję

Pažangos ideologija 1540961922610469146
item