Rengiama konferencija apie pirmosios lietuviškos gimnazijos direktorių Marceliną Šikšnį

Šių metų gegužės 14 dieną 18 valandą Vilniaus rotušės Didžiojoje salėje rengiama konferencija, skirta ilgamečiam gimnazijos direktoriui,...


Šių metų gegužės 14 dieną 18 valandą Vilniaus rotušės Didžiojoje salėje rengiama konferencija, skirta ilgamečiam gimnazijos direktoriui, Vilniaus lietuvių visuomenės  veikėjui, matematikos vadovėlių autoriui  ir rašytojui Marcelinui  Šikšniui (1874-1970) paminėti.  Apie tuo metu vienintelę Lenkijos okupuotame Vilniuje veikusią lietuvišką  gimnaziją, kuriai 1922-1939 metais vadovavo M. Šikšnys, konferencijoje įžvalgomis ir atsiminimais dalinsis mokslininkai ir įvykių amžininkai.  

Literatūrologė Alma Lapinskienė pristatys M.Šikšnio literatūrinę kūrybą, Jūratė Burokaitė nušvies  „Vilniečių ainių klubo“ nuveiktus darbus, tyrinėjant ir įamžinant atminimą Vilniuje gyvenusių ir veikusių lietuvių, kuriems M.Šikšnio asmenybė visą  okupacijos dvidešimtmetį buvo įkvepiantis pavyzdys, koks liko iki mūsų dienų. Danutė Puchovičienė, nuo 1993 metų vadovaujanti senąjį vardą atgavusiai Vytauto Didžiojo gimnazijai, pristatys M.Šikšnio veiklą vadovaujant  gimnazijai pačiu sunkiausiu, lenkų okupacijos  laikotarpiu.  Renginyje atsiminimais apie M.Šikšnio vadovaujamą gimnaziją ir prieškario laikotarpį dalinsis prieš daug dešimtmečių buvęs šios gimnazijos auklėtinis Vilniaus lietuvis Antanas Panavas. Apie pedagoginius ir visuomeninius M. Šikšnio veiklos aspektus kalbės profesoriai Algirdas Ažubalis ir Libertas Klimka. 

Konferencija,  organizuojama  kartu su  „Vilniečių ainių klubu“,  yra tik dalis platesnio visus metus vykstančio renginių ciklo, skirto Vilniaus Vytauto Didžiojo  gimnazijos šimtmečio jubiliejui. „Vilniečių ainių klubo“ narės Rūtos Vaičiulionienės teigimu, lietuvių gyvenimas okupuotame prieškario Vilniuje iki šiol visuomenėje ir mokslininkų darbuose nesulaukia  pakankamo dėmesio. 

„Populiarus mitas, jog lietuvių prieškario Vilniuje beveik nebuvo, jog tai buvo išimtinai lenkiškas ir žydiškas miestas. Tai paprasčiausiai netiesa. Lenkijos okupacijos metais Vilniuje gyveno gausi lietuvių bendruomenė, kuri, būdama tautinės mažumos padėtyje, susidūrė su daugybe problemų, turėjo kovoti už savo teisę į švietimą, spaudą, visuomenines organizacijas, net lietuviams brangių švenčių šventimą. Šios kovos sūkuryje buvo Marcelinas Šikšnys, o jo vadovaujama gimnazija visada buvo Vilniaus lietuvių gyvenimo centras,  dalyvavo  tuo metu rizikingoje lietuvių visuomeninėje veikloje“, – teigė „Vilniečių ainių klubo“ atstovė Jūratė  Burokaitė. 

Susiję

Įvykiai 489242837808654868

Rašyti komentarą

item