Augustinas Šemelis. Partnerystės įstatymas: visuomenės nuomonė negali ir neturi būti lemiamas veiksnys

Diskusijos žmogaus teisių temomis dažnai balansuoja ties demokratinio daugumos valios principo paneigimo riba, vis dažniau šiais klausim...


Diskusijos žmogaus teisių temomis dažnai balansuoja ties demokratinio daugumos valios principo paneigimo riba, vis dažniau šiais klausimais apsisprendimo teisė atimama iš tautos kaip suvereno ir perduodama tarptautinės teisės mechanizmams. Visgi Lietuvoje galima pastebėti 2014-ųjų referendumo fone išryškėjusį reiškinį - išskirtinę visuomenės nuomonę formuojančio „elito“, politikų, žurnalistų ir vadinamųjų ekspertų, panieką piliečių nuostatoms. Atviri kvietimai ignoruoti visuomenės nuomonę priimant sprendimus demokratine besivadinančioje valstybėje yra unikalus Lietuvos politinės sistemos bruožas. 

Simptomiškas tekstas, kuriuo dalinamės su skaitytojais, atskleidžia ir dar kelias detales. Pirma, sąmoningai ar dėl neišmanymo, siekiama vaizduoti kaip lygius ekspertinių žinių reikalaujančius (elektrinės statyba ir pan.) ir moralinėmis nuostatomis grindžiamus (šeimos, gyvybės samprata ir pan.) klausimus, būtent kuriuos spręsti yra būtina taip, kad įstatymo normos atitiktų vyraujančias visuomenėje moralės normas. Antra, akivaizdu, jog partijų puolimas prieš 2014-ųjų referendumą dėl žemės nepardavimo sukūrė precedentą, kuriuo kaip argumentu savo manipuliacijoms dabar ir ateityje naudosis tautos suverenaus apsisprendimo teisę neigiantys „elito“ atstovai, nepagrįstai priskiriantys sau teisę spręsti ir visuomenei „primesti“ savąją sampratą, kaip įstatymuose turi būti apibrėžti vertybiniai klausimai. Galiausiai trečia, atvirai pasakoma, jog visuomenės nuomonę galima ir netgi reikia ignoruoti, nes tą leidžia pačios visuomenės nepajėgumas apsiginti. „Paprotestuos, gal net susikurs kokia iniciatyvinė grupė, ir pamirš, nes čia nėra ką prisiminti“ - prognozuojama tekste. Taip jau įvyko Estijoje ir kitose šalyse, tačiau visuomenė nepasidavė, pavyzdžiui, Prancūzijoje. Brutalių mėginimų paneigti piliečių teisę į demokratinį apsisprendimą laikais, tik visuomenės sugebėjimas tą teisę aktyviai ginti lems, ar jiems pavyks tą teisę išsaugoti. 

***

Straipsnį galite perskaityti paspaudę šią nuorodą.

Susiję

Pažangos ideologija 7322784577160582284

Rašyti komentarą

item