Prancūzijos statistika: abortų skaičius išlieka aukštas ir nepakitęs

Nepaisant gausių informacinių kampanijų abortų skaičius Prancūzijoje išlieka stabiliai aukštas nuo pat 1975 m., kai šioje šalyje buvo l...



Nepaisant gausių informacinių kampanijų abortų skaičius Prancūzijoje išlieka stabiliai aukštas nuo pat 1975 m., kai šioje šalyje buvo legalizuotas abortas. Nors Prancūzijoje kontraceptinių priemonių ir metodų naudojimo procentas yra itin aukštas, abortų skaičiumi ši valstybė yra viena iš pirmaujančių Europos Sąjungoje.

Skaičiai yra tiesiog pribloškiantys: kiekvienais metais šalyje atliekama 210-220 tūkst. abortų. Tuo tarpu kasmet gimsta apie 800 tūkst. naujagimių. Viena iš trijų seksualiai aktyvių prancūzių yra bent kartą pasidariusios abortą. Pastebimas moterų, kurios abortą darosi du ir daugiau kartų skaičius.

Labiausiai į akis krenta faktas, kad oficialiais duomenimis, net 80% moterų teigia vartojančios gydytojo paskirtas kontraceptines priemones, prezervatyvus ar nėštumą kontroliuoja natūraliais metodais. Tik 3% seksualiai aktyvių moterų, nenorinčių turėti vaikų, nenaudoja jokių kontraceptinių priemonių ar metodų.

Remiantis Generalinės socialinių reikalų inspekcijos duomenimis, 72% abortų yra atliekama moterims, kurios pastojimo metu naudojasi kontraceptinėmis priemonėmis ar metodais, ir net 42% iš šių atvejų kalba eina apie „teoriškai labai efektyvias kontraceptines priemones (hormonines kontraceptines tabletes ar gimdos spiralę)“. Be to, kasmet šioje šalyje parduodama daugiau nei milijonas skubiosios kontracepcijos tablečių.

Jei 1975 m. buvo nutraukiami keturi iš dešimties neplanuotų nėštumų, šiandien Prancūzijoje abortas atliekamas šešiais iš dešimties nepageidaujamo pastojimo atvejų. Sociologė Nathalie Bajos teigia, kad vienas iš faktorių, turintis daug įtakos pasirenkant abortą, yra stabilumo porų santykiuose nebuvimas.

La Croix (vert. pastaba – Prancūzijos dienraštis) vadovė Dominique Quinio atkreipia dėmesį, kad tada, kai Prancūzijoje buvo legalizuojamas abortas, lemiamu argumentu laikytas siekis išvengti vadinamų nelegalių, slapta atliekamų abortų. Tuomet buvo motyvuojama visuomenės sveikatos sumetimais, o ne kalbama apie abortą kaip apie kažkokią žmogaus teisę. Kaip rodo Prancūzijos statistika, abortas, kažkada laikytas išimtimi ar paskutine išeitimi, pernelyg liberalizuotas, tapo tiesiog banalybe. 

Taigi nuo aborto padarinių kenčiančių moterų bei atliekamų abortų skaičius taip ir nesumažėjo, o vyro vaidmuo šioje situacijoje išliko nepakitęs: jis neretai lieka nerūpestingas ar netgi naudoja spaudimą moters atžvilgiu, skatindamas nutraukti nėštumą. Dominique Quinio teigimu, „Prancūzija taip ir nesugebėjo įdiegti atsakingos ir prieinamos lytinio ugdymo sistemos. Taip pat greičiausiai nesugebėjo įdiegti ir efektyvios šeimos politikos, sugebančios užtikrinti šeimoms galimybes (kalbant apie darbą, finansinę paramą, būstą) noriai susilaukti daugiau vaikų.“

Išversta ir parengta pagal Aceprensa.com

Susiję

Pasaulis 8519373837209167998

Rašyti komentarą

item