Prancūzijoje – šimtatūkstantinės demonstracijos prieš socialistų šeimos politiką

Daugiau nei 100 000 prancūzų sekmadienį pražygiavo Paryžiaus ir Bordo gatvėmis, ragindami valdančiuosius socialistus nepriimti įstatymų...



Daugiau nei 100 000 prancūzų sekmadienį pražygiavo Paryžiaus ir Bordo gatvėmis, ragindami valdančiuosius socialistus nepriimti įstatymų, kurie leistų vienalytėms poroms susilaukti vaikų surogatinės motinystės ar dirbtinio apvaisinimo būdu. Demonstracijas organizavo „La Manif Pour Tous“ („Protestas visiems“) judėjimas, susikūręs praėjusiais metais kaip opozicija socialistų galiausiai įgyvendintam siekiui legalizuoti homoseksualų „santuokas“ ir teisę įsivaikinti. 

Spalio 5 d. vykusių demonstracijų taikinys – medicininė apvaisinimo pagalba lesbiečių poroms ir surogatinių motinų paslaugos gėjams. Šių praktikų įteisinimui, judėjimo lyderės Ludovine de la Rochere teigimu, „reikia priešintis bet kokia kaina“. 

Organizatorių teigimu, Paryžiuje demonstracijoje dalyvavo apie pusę milijono žmonių, nors oficialiais policijos duomenimis, jų buvo 70 000. Atitinkamai Bordo mieste policija teigė mitingavus 7 500 žmonių, tuo tarpu „La Manif Pour Tous“ teigė dalyvavus per 30 000. 

Judėjimas toliau vienija ir į viešas demonstracijas sutraukia skirtingų religinių bendruomenių atstovus, tačiau pastaruoju metu aktyvios paramos kaip anksčiau neberodo opozicinė centro dešinės UMP partija, dėl konservatyvių rinkėjų balsų vis sunkiau konkuruojanti su dešiniuoju "Nacionaliniu Frontu". 

Paryžiuje demonstracija prasidėjo po debesuotu dangumi, šaltu oru ir akylai stebint tūkstančiui policijos pareigūnų. Nors ankstesnių demonstracijų metu užfiksuota keletas smurtinių susirėmimų ir suimti pavieniai asmenys, sekmadienio akcijos praėjo be incidentų. 

Siekdamas nuraminti aistras dar prieš demonstracijas Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas pabrėžė, kad „surogatinė motinystė Prancūzijoje yra ir liks uždrausta“. 

Tai neįtikino protestuotojų. Jų plakatuose buvo matyti užrašai „Ne surogatinėms motinoms“ ir „Moteris – ne vaikų mašina“. Vienas kalbintas dalyvis žiniasklaidai ironizavo, jog kita tokios šeimos politikos raidos stadija bus parduotuvių lentynose išdėlioti vaikai, iš kurių galėsime pasirinkti mums labiausiai patinkančius. Kito demonstracijų dalyvio Thibault`o teigimu, surogacija yra visuomenės santykių industrializacijos ir moderniosios vergijos forma.

„La Manif Pour Tous“ sutelkė įspūdingą kampaniją prieš vienalyčių „santuokų“ įteisinimą, 2013 metų sausio 14 dieną Paryžiuje surinkusi į didžiausią akciją („Didžiąją armadą“) 1,4 milijono protestuotojų (reportažas iš akcijos). Nepopuliarumo dugną pasiekęs socialistas prezidentas Fransua Hollande`as tada ignoravo judėjimo reikalavimus santuokos klausimu surengti nacionalinį referendumą ir 2013-ųjų balandį Prancūzija tapo 14 pasaulio šalimi, leidžiančia vienalytes „santuokas“. 

„All Out“ gėjų teisių gynimo organizacija mėgino suburti alternatyvią demonstraciją „už visų porų ir šeimų lygybę“, tačiau tesugebėjo surinkti kelis šimtus žmonių centrinėje Paryžiaus Respublikos aikštėje. Tiesa, per 200 000 žmonių pasirašė internetinę šios organizacijos išplatintą peticiją.

Akivaizdu, jog vienalyčių „santuokų“ ir homoseksualų teisės įsivaikinti klausimais Prancūzijos visuomenė yra pasidalinusi į dvi lygias stovyklas ir tai iš dalies paaiškina socialistų baimę atiduoti šiuos klausimus nuspręsti nacionaliniam referendumui. Pagal 2014 metų balandžio mėnesio BVA apklausos duomenis, vienalytes „santuokas“ palaikė 55 procentai, o homoseksualų teisę įsivaikinti – 48 procentai apklaustų piliečių. Įdomu tai, kad priešingai nei, pavyzdžiui, JAV, Prancūzijoje parama vienalytėms „santuokoms“ tikrai neauga. Priešingai, 2012 metais skirtingų apklausų duomenimis, tokias „santuokas“ palaikė 58-65 procentai respondentų, 2004 metais ši parama taip pat siekė 64 procentus.

Į spalio 5 dienos demonstracijas kviečiantis vaizdo klipas:



Parengta pagal news.yahoo.com informaciją

Susiję

Pasaulis 6693823155783706970

Rašyti komentarą

item