Gegužės 24 d. - pažintis su kryždirbystės paveldu Aukštaitijos nacionaliniame parke

Tęsdama Aukštaitijos nacionalinio parko 40-mečio jubiliejinių renginių ciklą, parko direkcija kviečia gegužės 24dieną dalyvauti teminėj...



Tęsdama Aukštaitijos nacionalinio parko 40-mečio jubiliejinių renginių ciklą, parko direkcija kviečia gegužės 24dieną dalyvauti teminėje ekskursijoje „Kryždirbystė laikmečio verpetuos“.

Po 1863 m. sukilimo nuslopinimo, Lietuvoje suklestėjo analogų pasaulyje neturintis reiškinys – kryždirbystė, kaip pasipriešinimas rusinimo politikai. Jos padėtis tuo metu buvo dramatiška – kartu su spaudos draudimu  buvo uždrausta ir kryždirbystė. 40 metų slapta buvo statomi nauji, bei remontuojami caro žandarų sulaužyti, apdeginti mažosios architektūros kūriniai.

Koplytėlės, stogastulpiai, kryžiai, 19 a. antroje pusėje statyti sodybose, laukuose, pakelėse, pamiškėse, kapinėse, aikštėse, bažnyčių šventoriuose. Kaimo prieigose statyti kryžiai žymėjo to kaimo ribas, tikintis kad jie apgins nuo nelaimių bei epidemijų.  Galime tik pasidžiaugti kad ši tradicija išliko iki mūsų dienų. 2001 m. Lietuvos kryždirbystė ir kryžių simbolika gegužės 18 dieną įrašyta į Jungtinių tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą.

Ekskursijos metu susipažinsite su Aukštaitijos nacionalinio parko mažosios architektūros paminklais, sužinosite apie vieną iš svarbiausių kryždirbystės elementų – šventųjų skulptūrėles, puošusias koplyčias ir stogastulpius. Susipažinsite su  senosios kryždirbystės atgimimo istorija 1928 m. – žymint Lietuvos Nepriklausomybės 10-tį. – Dešimtmečio kryžiais. Taip pat 1920–1939 m. Lenkijos okupuotoje teritorijoje veikusias „Ryto“ ir šv. Kazimiero draugijas bei tuo laikotarpiu šiose vietovėse statytais (ir atstatytais) kryžiais ir gyvenimo būdo ypatumais, gyvenant šalia demarkacinės linijos. Taip pat išgirsite kryžių statymo renesansą   1990 m. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę ir šiam laikotarpiui būdingas pakitusias kryžių statymo intencijas.

Lankomi objektai:
1. Palūšės bažnyčios šventoriaus koplyčia.
2. Linkmenų kaimo kryžius
3. Kimboriškės kaimo akmeninis kryžius
4. Antalksnės kaimas. Skulptūrų kalnelis „Dievas yra.“
5. Paalmajo kaimo šv. Jono koplytstulpis.
6. Stripeikių kaimo  koplystulpis
7. Meironių kaimo šv. Kazimiero draugijos kryžius
Ekskursijos trukmė : 3 valandos. Maršruto ilgis apie 40 km.
Ekskursijos pradžia 12 val., dalyviai renkasi prie Aukštaitijos nacionalinio parko Lankytojų centro (Lūšių g.16, Palūšės k.).
Į ekskursiją vykstama nuosavu transportu (automobiliais).

Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Įvykiai 2415100313705779107

Rašyti komentarą

item