Kristina Paulikė. Kišimasis į šeimos gyvenimą atsisuks prieš valdžią

Valdžia sugalvojo idealios šeimos modelį ir žada tėvus įpareigoti savo vaikų nepalikti vienų. Pagal paruoštas pataisas net į parduotuvę...



Valdžia sugalvojo idealios šeimos modelį ir žada tėvus įpareigoti savo vaikų nepalikti vienų. Pagal paruoštas pataisas net į parduotuvę nebus galima nubėgti, o auklėjant net balso pakelti. Tėvai kraupsta ir baiminasi, jog teks paskutinius pinigus išleisti auklėms.

Teks samdyti auklę

Naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektas numato uždrausti vaikams taikyti fizines bausmes, o palikti vienų be priežiūros nebūtų galima iki 7 metų. Įstatymo projektas užvakar buvo pristatytas Socialinių reikalų ir darbo komitete.

Šiuo metu nereglamentuojama, kokio amžiaus vaikai negali būti palikti vieni be priežiūros. Pagal siūlomą projektą tėvai turėtų pasirūpinti, kad vaikai iki 7 metų neliktų be suaugusių ar vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros, o nuo 22 val. iki 6 val. 7-14 metų vaikai negalėtų būti palikti be pilnamečių priežiūros.

Taigi jeigu jūsų vaikas eina į pirmą klasę, arba vakare norite išeiti su savo antra puse į koncertą, kuris gali užsitęsti kiek ilgiau, net jei ir turite vyresnių, tarkim, 12-14 metų vaikų, palikti jų vienų nebebūtų galima. Vienintelė išeitis - samdyti auklę. Kiek tėvams tektų sumokėti už auklės, kuri 2-3 valandas dienos metu prižiūrėtų jūsų vaikus, paslaugas?

Pagal rastus skelbimus už auklės paslaugas teks pakloti nuo 5 iki 20 litų už valandą. Jeigu, pavyzdžiui, šeimoje yra pirmokas, iš mokyklos grįžtantis apie 14 valandą, jį prižiūrėti tektų apie 3 valandas per dieną, 5 kartus per savaitę. Jei ir pavyktų gauti pigiausią variantą - auklę už 5 litus per valandą, per dieną tai atsieitų 15, visą savaitę - 75, o mėnesį - 300 litų.

Bausmė sureikšminama

Įstatyme taip pat būtų numatyta pareiga fiziniams ir juridiniams asmenims nedelsiant pranešti apie vaiko teisių pažeidimus, būtų apibrėžiama smurto prieš vaiką sąvoka - išskiriamas fizinis, psichologinis, seksualinis smurtas, nepriežiūra. Būtų draudžiama vaiką kankinti, žeminti jo garbę ir orumą, žiauriai su juo elgtis, taikyti jam fizines bausmes.

Projekte numatyta, kad vaiko paėmimas iš šeimos būtų galimas tik gavus teismo leidimą. Tik skubiu atveju būtų leidžiama paimti vaiką iš šeimos, į teismą kreipiantis jau po to. Numatoma, kad vaiko paėmimas būtų galimas tik išnaudojus prevencines priemones.

Kauno pradinių klasių metodinio būrelio pirmininkė Jolanta Vengalienė teigė, jog fizinės bausmės vaikams yra labai sureikšminamos. „Kas pirmiausia yra ta fizinė bausmė? Valdžia linkusi smurtą sutapatinti su rankos sugriebimu. Reiktų iš pradžių atskirti, kas yra fizinė bausmė. Aš manau, kad kai kurie vaikai ims piktnaudžiauti. Aš nekalbu apie asocialias šeimas, bet kalbant apie normalią šeimą, tai juk netaikomos tokios fizinės bausmės šiaip susigalvojus.

Niekas nieko nedaro vien dėl to, kad pakenktų. Juk jeigu vaikas daro, tarkim, kažką neleistino, dėl ko pats gali nukentėti, pavyzdžiui, važinėjasi dviračiu ant kelio, tai kaip nesušuksi? O jei neklauso, tai ir nurodymą duosi. Juk čia ne iš piktos valios tėvai taip daro”, - kalbėjo J.Vengalienė.

Moteris taip pat piktinosi, jog valdžia ne nuo to galo pradeda reformas.

„Tėvai turi būti nuolat informuojami apie vaikų charakterio pasikeitimus, turi būti nemokami kursai, kas su jo vaiku vyksta įvairiuose raidos tarpsniuose. Nuo to reikia pradėti, o ne nuo baudų už fizinį smurtą”, - sakė J.Vengalienė.

„Šitas įstatymas tarytum nukreiptas į asocialias šeimas, o normalioms šeimoms gali tik pakenkti. O asocialiems asmenims tie įstatymai nerūpi. Dėl to mes ir dirbam ne ten, kur reikia. Prileidžiam visokių dokumentų, apribojimų, o kur teisės, kur pareigos? Tik nubaudžiam ir viskas, o gal derėtų mokyti susikalbėti, išklausyti tėvus? Štai čia padėti reikia”, - pridūrė J.Vengalienė.

Kristina PAULIKĖ, asociacijos „Vakarų Lietuvos tėvų forumas” pirmininkė:

Tai visiška nesąmonė ir tikiuosi blaivaus proto iš valdžios priimant tokius sprendimus. Tai turi būti kompleksinis sprendimas.

Pavyzdžiui, jeigu tam vaikui 7 metai, ir būdamas pirmokas pareina iš mokyklos apie 15 valandą, tai tėvai turi bėgti iš darbo ir nebedirbti? Arba samdyti auklę? Čia yra nesuderintas dalykas. Pas mus nėra palankių, lanksčių darbo sąlygų, kurios galėtų tėvams leisti tokį malonumą.

Visiškai pritariu, kad negalima vaikų palikti naktį, bet normalūs tėvai ir nepalieka. Bet kad dieną tėvas ar mama nebegalės net į parduotuvę nubėgti ar palikti su vyresniais, tai absurdas.

Turi būti kažkokie tyrimai, kuriais remiantis mažamečio vaiko negalima palikti su kitais vyresniais vaikais? Jeigu būtų atlikti tyrimai, kad palikus vaikus vienus atsitinka daugiau nelaimių, tuomet suprasčiau. Dabar yra aklai kopijuojamas užsienio valstybių pavyzdys visiškai neatsižvelgiant į gyvenimo sąlygas.

Skandinavijoje yra visiškai kitos darbo sąlygos, darbo aplinka palanki, ten motinos dirba mažiau valandų ir gauna tokį patį atlyginimą. Mes neturime tokių sąlygų. Mes tam net nepasiruošę.

Ir dabar bausti už tai, kad tėvas pakėlė balsą prieš savo vaiką? Jūs įsivaizduojat, kiek atsiras tokių šeimų, kurias reikės bausti. Dar klausimas, ar pačios tos iniciatorės nėra pakėlusios balso, kuris vėliau traktuojamas kaip psichologinis smurtas. Tai tada reikėtų visus vaikus paimti.

O jeigu šis įstatymas įsiteisėtų, tai vaikai galėtų pradėti piktnaudžiauti. Liepsi kambarius tvarkytis ir jau skambins policijai, kad prieš mane vykdomas psichologinis smurtas. Ypač paauglystėje sunku susikalbėti. Čia, akivaizdu, kalti hormonai. Ir kokia nors nepatenkinta kaimynė gali užgriežti dantį ir tarnybas iškviesti.

O ar kas nors klausė policijos nuomonės? Esu ne vieną kartą su policininkais diskutavusi, jie yra pašiurpę. Sako, ar mes dabar su autobusais stovėsim ir vešim iš tų šeimų?

Net nereikėtų tokių įstatymų, jeigu būtų sukurta kitokia socialinė bazė, ekonominės sąlygos. Tada motinos turės eiti iš darbo


Susiję

Politika 8424154270621682349
item