Svainių Lietuva: draugai ir giminės valdžios viršūnėje

Kai kurie istorikai juokauja, kad nuo Žalgirio mūšio laikų nedidelėje Lietuvoje visi esame giminės. Kai kas iš to moka išpešti naudos sa...



Kai kurie istorikai juokauja, kad nuo Žalgirio mūšio laikų nedidelėje Lietuvoje visi esame giminės. Kai kas iš to moka išpešti naudos sau ir saviems. 

Geriausias patarėjas – sutuoktinis 

Buvusi seimo narė Vilma Martinkaitienė savo sekretoriumi padėjėju parlamente kažkada įdarbino vyrą Raimundą. Seime Darbo partijos narės V. Martinkaitienės vyras tuomet gaudavo 2,5 tūkst. litų atlyginimą. Pati parlamentarė neįžvelgė nieko blogo. „Ką noriu, tą įdarbinu savo padėjėju. O Seimo narių asmenines problemas palikite Seimo nariams“, – klausimu piktinosi V. Martinkaitienė. Ne ji pirma, ne ji paskutinė.

Politinis šantažas 

Su Tautos prisikėlimo partija (TPP) į Seimą patekusi Asta Baukutė garsi ne vien tuo, kad išsikeldama iš bendrabučio lupinėjo elektros šakutės lizdus. Pavydėtinas jos užsispyrimas ir nuolatiniai ultimatumai, kad frakcija išrūpintų jos vyrui (kuris girtas varto šviesoforus) gerai apmokamą ir nesunkų darbą. Buvęs A. Baukutės bendražygis, dabar Krikščionių frakcijos narys Rokas Žilinskas sako savotiškai ja besižavįs. „Gal taip ir reikia kovoti už sutuoktinį“, – juokavo jis. 

TPP lyderiui Arūnui Valinskui ši istorija sukėlė ne juoką, o rimtų rūpesčių. Kai A. Baukutės sutuoktinis buvo išvarytas iš aplinkos ministro patarėjo posto, moteris nuolat grasino išeisianti iš frakcijos, kuri tuomet būtų išnykusi kaip reiškinys, nes jai sudaryti reikia mažiausiai septynių narių. Tad teko politiškai „sumesti skudurus“ su nukraujavusiais Liberalų ir centro sąjungos likučiais ir įkurti Jungtinę frakciją. 

Krikšto tėvai ir sūnūs

Dvasiniai ryšiai kartais būna ne ką menkiau tvarūs nei kraujo giminystė. Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) jaunasis ideologas Mantas Adomėnas irgi turi teisę į teisėtą giminystę. Ambasadorius prie šventojo sosto Vytautas Ališauskas, sėkmingai numarinęs visuomeninę saugumo karininko Vytauto Pociūno žūties tyrimo komisiją, iškart gavo šį postą, kai pritarė su vadinamaisiais valstybininkais neva kovoję TS-LKD atstovai. Jis yra M. Adomėno krikšto tėtis. 

Švietimo ministerijos konkursus retkarčiais laiminčiai Katalikų mokslo akademijai vadovaujantis ekskomjaunuolis Paulius Subačius yra tik ministro Gintaro Steponavičiaus dukters Urtės krikštatėvis. Krikšto tėvystės ryšių naudą suvokė ir „Abonento“ titulą pelnęs Artūras Zuokas (dabar jau kitaip besivadinančios bendrovės „Rubicon group“ juodosios buhalterijos personažas), kuris savo atžalos krikšto tėvu pasirinko prezidentą Valdą Adamkų. Pusbroliai ir žemiečiai Lietuvos elektrinės valdyba neseniai patenkino generalinio direktoriaus Laimono Lukočiaus prašymą atleisti jį iš pareigų. Nepasitikėjimą Lietuvos elektrinės vadovu L. Lukočiumi buvo išreiškęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Visiškas atsitiktinumas – buvęs direktorius, padirbėjęs neprastai apmokamoje pozicijoje pusantrų metų, yra vieno TS-LKD frakcijos Seime šulų – Arvydo Vidžiūno – pusbrolis.

Būti pusbroliais nėra būtina. Pakanka būti gerais bičiuliais ar kraštiečiais. Antai Klaipėdos krašto sūnų nedarbo problemą geriau už bet kokias darbo biržas ir agentūras sprendžia susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. 

Tarptautinio Vilniaus oro uosto vadovu tapo buvęs viešbučio „Klaipėda“ direktorius Tomas Vaišvila. Trylika kitų kandidatų įveikęs T. Vaišvila su E. Masiuliu bendravo studijų laikais. 

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Eugenijus Gentvilas – E. Masiulio politinis krikštatėvis buvo bemaž viešai įsodintas į šias pareigas tiesiai iš Europos Parlamento. Susisiekimo viceministru dirba dar vienas pajūrio genčių ainis, buvęs Seimo narys ir kelių bendrovių vadovas Rimvydas Vaštakas. Tai dar ne visi klaipėdiečiai, kuriems krizės naštą palengvino visai padorūs postai E. Masiulio ūkyje. 

Vilnijos kunigaikščiai 

Vilniaus rajone politinės sistemos pagrindą sudaro europarlamentaro, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderio Voldemaro Tomaševskio šeima. Ilgus metus Vilniaus rajone praktiškai dėl visko galėjo nuspręsti Stefanas Svietlikovskis. Jis yra V. Tomaševskio antros eilės dėdė – Vilniaus rajono administracijos direktorius, sovietmečiu Lukiškių kalėjimo partkomo sekretorius. Tuo metu jie ir suformavo tą sistemą. Prieš dvejus metus jis išėjo į pensiją ir dirba V. Tomaševskio Vilniaus rajono lenkų sąjungoje. 

Dabar kyla naujos žvaigždės.Vilniaus mieste – Jaroslav  Kaminski – Tomaševskio pusbrolis. Kažkada, pasak „Balsas.lt“ šaltinių dėl nemalonių priežasčių turėjęs palikti radijo stotį „Znad Wilii“, dabar, pasikeitus santykiams, tapo „rimtu“ kandidatu i Vilniaus miesto vicemerus. 

Seimo narys Jaroslav Narkevič, kuriuo V. Tomaševskis ypač pasitiki  - irgi pusiau „švogeris“ V. Tomaševskio žmona ir J. Narkevičiaus žmona – pusseserės. J. Narkevičiaus žmona Irena Narkevič yra Trakų savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja. Pats J. Narkevič ten yra Trakų rajono lenkų sąjungos pirmininkas. 

Ši organizacija, „Balsas.lt savaitės“ duomenimis, sugeba išmušti iš mokyklų, darželių ir kitų įstaigų darbuotojų šimtus tūkstančių litų per 2 proc. pajamų mokesčių aukojimus. Tačiau tai ne vieninteliai Lietuvą nuolat kritikuojančio Europos parlamentaro giminaičiai tarp Vilniaus rajono elito. Jų gretas nuolat papildo naujos žvaigždės. 

Rėmėjai ir dviratininkai 

Net jei giminystė tiršta kaip devintas kisieliaus nuoviras, ją įmanoma nusipirkti kaip ir bajorystę baigiantis viduramžiams. Iš posto neišverčiamas susikompromitavęs sostinės meras, TS-LKD statytinis Vilius Navickas turbūt irgi atsitiktinai 2007 metais peršoko į 7-ą rinkimų sąrašo vietą iš 14-os, kurioje buvo atsidūręs reitinguojant partijos Vilniaus miesto kandidatus. 

Prieš savivaldybių rinkimus bendrovė „Euro-Construct“ paaukojo TS-LKD 37,5 tūkst. litų, o jos tuometis generalinis direktorius V. Navickas pridėjęs dar 39 tūkst. litų. 

V. Navickas yra dar ir muzikos mėgėjas. Jis ne tik moka šokti pusnuogis užsirašęs ant pilvo savo seksualinius pageidavimus. Su žmona Jolanta jis remia Mstislavo Rostropovičiaus labdaros ir paramos fondą. Fondo valdybos pirmininkė yra ministro pirmininko žmona Rasa Kubilienė.

Giminystė su premjeru labai jau sąlyginė, nors mero ir premjero žmonos asmeniškai pažįstamos 30 metų. Pažintys yra pažintys, o draugystę ir palankumą sustiprina litai. Naujasis „Sodros“ vadovas Mindaugas Sinkevičius taip pat visus tikina, kad į šį postą atėjo ne dėl politinio TS-LKD, kuriai priklauso, sprendimo. Aišku, būti partijos nariu nepakanka. Dar palanku važinėti dviračiu su premjeru ir socialinės apsaugos ministru Donatu Jankausku. 

Komentarai

Ar tokioje mažoje šalyje apskritai galima išvengti panašios praktikos? Politikos apžvalgininkas Giedrius Kiaulakis „Balsas.lt savaitei“ sakė, kad padėtis vertintina dvejopai. „Kai giminaitis bent yra kompetentingas, profesiškai pajėgus, tai pusę velnio. Man yra tekę rašyti apie didikų Radvilų dinastiją Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, jos panašumus ir skirtumus su šių dienų protekcijomis. Tada, jei turi kokį kvailelį sūnėną, dvare prie stalininko sukuri „pastalininko“ pareigybę ir ten jį „padedi“. Seniai pastebėta, kad demokratijos loterijoje kartais būna daugiau bėdų negu viduramžių hierarchijoje. Tik klausimas, ar geresnės kokybės žmogeliai dabar gerai įsimontuoja į sistemą“, – kalbėjo jis. 

Sociologas, bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys „Balsas.lt savaitei“ pripažino niekada nedaręs tyrimo, ar lietuviai labai smerkia giminaičių įdarbinimą, jei tai formaliai neprieštarauja įstatymui. „Turiu pripažinti, kad toks požiūrio kampas yra įdomus ir galbūt svarbus, bet, mano žiniomis, tai nėra daryta“, – aiškino jis.

Parengė Tomas Čyvas

Šaltinis: www.balsas.lt

Susiję

Tomas Čyvas 5975293187380286899

Rašyti komentarą

item