The New York Times: Amerikoje vis labiau ribojami abortai

Įstatymų leidėjai JAV pernai priėmė 70 įvairių abortus ribojančių teisės aktų. Per pastaruosius trejus metus jie išleido daugiau tokio p...


Įstatymų leidėjai JAV pernai priėmė 70 įvairių abortus ribojančių teisės aktų. Per pastaruosius trejus metus jie išleido daugiau tokio pobūdžio įstatymų nei 2000-2010 m., rašo dienraščio The New York Times interneto svetainė.

Jau trejus metus besitęsiantis prieš abortus nukreiptų priemonių gausėjimas daugiau nei pusėje valstijų visiškai pakeitė padėtį šioje srityje JAV. Tiek šių priemonių rėmėjai, tiek jų oponentai sutinka, kad nauji apribojimai verčia dalį tuo užsiimančių klinikų užsidaryti ir daugelyje regionų pasidaryti abortą darosi vis sunkiau. 

Pasak dienraščio, abiejų pusių šalininkai ruošiasi naujoms politinėms kampanijoms ir mūšiams teismuose. Šie galėtų iš naujo nubrėžti konstitucines ribas, kurios neapimtų „teisės į abortą“, nustatytos 1973 m. Roe prieš Wade byloje.

Pirmadienį byloje, kuri greičiausiai pasieks Aukščiausiąjį teismą, federalinis apeliacinis teismas Naujajame Orleane nagrinės Teksase įvestą reikalavimą abortus atliekantiems medikams gauti sutikimą iš ligoninės. Ši priemonė, pasak dienraščio svetainės, privertė bent jau laikinai valstijoje užsidaryti trečdalį klinikų, kuriose atliekami abortai. 

Abortų šalininkai, įsidrąsinę po pastarųjų įvykių Virdžinijoje ir Naujojoje Meksikoje, parodžiusių, kad pasiūlymai dėl griežtos abortų kontrolės priemonių gali atbaidyti rinkėjus, tikisi šiais metais iš posto išversti keletą Respublikonų partijos gubernatorių ir sutvirtinti Demokratų partijos daugumą JAV Senate. 

Tuo metu prieš abortus kovojančios grupės siekia sustiprinti savo pozicijas keliolikoje valstijų ir spausti Senatą, kad šis paremtų siūlymą visoje šalyje uždrausti abortus po 20-os savaitės nuo kūdikio pradėjimo.

„Aš manau, kad esame ties lemtingu posūkiu: arba abortų prieinamumas bus ryškiai suvaržytas, arba prasidės priešingas postūmis“, - straipsnyje cituojama Suzanne Goldberg, vadovaujanti Lyčių ir lytiškumo teisės centrui (angl. Center for Gender and Sexuality Law) Kolumbijos universitete.
Prieš abortus nusiteikusios organizacijos jaučiasi padrąsintos naujų žingsnių, kurie sulaukia didelės visuomenės paramos, nors ir rizikuoja peržengti Aukščiausiojo teismo kadaise nustatytas gaires, pavyzdžiui, smarkiai apmokestinant abortų klinikas ar uždraudžiant vėlyvosios stadijos abortus.

 „Jaučiuosi labai padrąsinta, – sako Carol Tobias, Nacionalinio teisės į gyvybę komiteto (angl. National Right to Life Committee) prezidentė. – Pastaraisiais metais judame į priekį su įstatymais, kurie tampa iššūkiu esamam reglamentavimui. Mano manymu, šiandien šalyje atlikti abortą yra sunkiau.“

Naujai priimti įstatymai yra įvairios reikšmės. Pietų Dakotoje savaitgaliai ir švenčių dienos nebeįskaičiuojami į 72 val. laukimo terminą, taigi tam tikromis aplinkybėmis nuo pirmo moters apsilankymo klinikoje iki aborto gali praeiti šešios dienos. Pernai Arkanzase ir Šiaurės Dakotoje buvo priimti įstatymai, draudžiantys abortus ankstyvoje nėštumo stadijoje, kai tik galima užfiksuoti vaisiaus širdies plakimą, daugelio sveikinti kaip siektini pavyzdžiai. Tačiau juos greitai atmetė federaliniai teismai. Vis dėlto draudimas nutraukti 20 savaičių trukmės nėštumą galioja devyniose valstijose, nors tai taip pat pažeidžia dabartinę konstitucinę doktriną.   
Nagrinėdamas Roe prieš Wade bylą, Aukščiausiasis teismas pareiškė, kad moterys turi teisę į abortą iki to laiko, kol kūdikis išgyventų pats – šiuo metu medicina tai leidžia maždaug nuo 24-os savaitės. Taip pat nustatyta, kad valstybė jokia „perdėta našta“ jos negali varžyti.

2013 m. 22 valstijos priėmė 70 skirtingų apribojimų – dėl vėlyvų abortų draudimo, gydytojų ir klinikų darbo reglamentavimo, medikamentinio aborto ribojimo, apmokėjimo sveikatos draudimo lėšomis, paskelbė abortus remiantis Guttmacherio institutas. Jo duomenimis, per pastaruosius trejus metus 30 valstijų įvesta daugiau nei 200 prieš abortus nukreiptų priemonių. 

Pasak The New York Times, prieš abortus kovojanti teisininkų grupė „Amerikiečiai, susivieniję už gyvybę“ (angl. Americans United for Life) pateikia panašius skaičius. 

24 valstijose draudžiama aborto išlaidas padengti sveikatos draudimo lėšomis. Dvylika valstijų draudžia abortus nuo 20-os nėštumo savaitės, tačiau tokie įstatymai prieštarauja šiuo metu galiojančiam Aukščiausiojo teismo išaiškinimui, pagal kurį abortas turėtų būti leidžiamas iki 24-os savaitės. Vis dėlto teisės į gyvybę gynėjai tikisi, jog Aukščiausiasis teismas pakeis savo doktriną šiuo klausimu.

Tai ims aiškėti jau šį mėnesį, kai teismas skelbs, ar svarstys Arizonos prašymą grąžinti abortų nuo 20-os savaitės draudimą, kurį  panaikino federalinis teismas. 

Straipsnyje taip pat teigiama, jog teismui atmetus Arizonos prašymą tai neturėtų įtakos panašių įstatymų galiojimui kitose valstijose. Tačiau jei Aukščiausiasis teismas imtųsi šio atvejo, keturis dešimtmečius galiojantis konstitucinis išaiškinimas galėtų būti peržiūrėtas.

„Jei jie imsis Arizonos atvejo, panašu, kad mažiausiai keturi (iš devynių – propatria.lt) teisėjai būtų linkę persvarstyti ribą, nuo kurios valstijos galėtų drausti abortus“, – cituojama Caitlin Borgmann, „reprodukcinių teisių“ ekspertė Niujorko universiteto Teisės mokykloje. 

Teksase liepos mėnesį įvestas reikalavimas abortus atliekantiems medikams gauti sutikimą iš vietos ligoninės, įvesti brangiai kainuojantys chirurgijos centrų reikalavimai abortų klinikoms, griežtai apriboti medikamentiniai abortai ir įteisintas draudimas atlikti abortus nuo 20-os nėštumo savaitės.
Įvedus reikalavimą abortus atliekantiems medikams gauti leidimus iš vietos ligoninės maždaug trečdalis iš 30 klinikų valstijoje liovėsi veikusios, o pietų Teksase nebeliko nė vienos tokios įstaigos. 

Pasak dienraščio svetainės, federalinis teisėjas šį reikalavimą pripažino mediciniškai nepagrįstu ir užkirto kelią jo įsigaliojimui, tačiau valstija šį sprendimą sėkmingai apskundė aukštesnės instancijos teismui, pasiekdama, kad iki teismui priimant sprendimą būtų grąžintas jo galiojimas.
Teismai taip pat yra laikinai sustabdę panašių reikalavimų abortus atliekantiems medikams galiojimą Alabamoje, Misisipėje, Šiaurės Dakotoje ir Viskonsine. 

Kaip rašo The New York Times, dar svarbesnis kitas Teksase rugsėjį įsigaliojęs reikalavimas, numatantis, jog visos klinikos, net tos, kurios abortus atlieka tik pačioje nėštumo pradžioje ar vien medikamentiškai, atitiktų chirurgijos centrų standartus. 

Gyvybės apsaugą nuo pradėjimo palaikančių amerikiečių daugėja. JAV visuomenės nuomonės tyrimo kompanijos „Gallup“ 2013 m. atliktos apklausos duomenimis, 48 proc. jų pasisako už negimusio kūdikio teisę į gyvybę, 45 proc. – už moters teisę spręsti, gimdyti ar ne. 

Parengta pagal www.nytimes.com informaciją

Susiję

Pažangos ideologija 4117473159362147340

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc rašė...

Et, jei dabartinių abortistų motinos būtų buvusios tokios "progresyvios", kokios yra jų atžalos... :)

item