Lietuvos lenkų rinkimų akcija nori dvikalbių rinkimų biuletenių

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) siūlo Seimo, savivaldos, prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose naudoti dvikalbius biuletenius. Te...

Lietuvos lenkų rinkimų akcija (LLRA) siūlo Seimo, savivaldos, prezidento ir Europos Parlamento rinkimuose naudoti dvikalbius biuletenius. Teisės specialistai šiame siūlyme įžvelgia galimą prieštaravimą Konstitucijai.

Tokius siūlymus Seimui pateikė LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašūnienė. Ji siūlo perrašyti rinkimų įstatymus ir juose numatyti, kad „rinkimų apylinkėse, kur gyvena ne mažiau kaip 10 procentų tautinių mažumų gyventojų, kurie yra Lietuvos piliečiai, turi būti organizuotas papildomas biuletenių, kuriuose kartu su tekstu valstybine kalba yra jo vertimas į tautinės mažumos kalbą, spausdinimas“.

Politikės nuomone, dabartinė tvarka, kai rinkimų biuleteniai spausdinami tik lietuvių kalba, kenkia rinkėjų aktyvumui ir netgi užkerta kelią daliai rinkėjų dalyvauti rinkimuose.

„Šiuo metu galiojantys Lietuvos Respublikos rinkimų įstatymai numato, kad rinkiminė medžiaga yra platinama tik valstybine kalba. Tai turi neigiamos įtakos rinkėjų aktyvumui, nes dalis rinkėjų nedalyvauja rinkimų procese dėl kalbos barjero.

Rinkiminė medžiaga ir rinkimų bei referendumo biuleteniai tautinių mažumų kalbomis tam tikrose vietovėse ženkliai palengvintų rinkimų procesą ir padidintų rinkėjų aktyvumą. Tokia praktika buvo taikoma ir pasiteisino 2003 metais referendume dėl Lietuvos narystės Europos Sąjungoje“, – savo pasiūlymų aiškinamajame rašte teigia R.Tamašunienė.

Ji pastebi, jog kalbos barjero klausimas keliamas ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ataskaitoje apie pernykščius Lietuvos Seimo rinkimus. Šiame dokumente esą nurodoma, kad „informacijos apie balsavimo tvarką mažumų kalbomis teikimas, ypač vietovėse, kuriose gyvena didelės mažumų bendruomenės, užtikrintų, kad tautinėms mažumoms priklausantys rinkėjai balsuodami nesusidurs su kliūtimis atsiradusiomis dėl kalbos barjero“.

Tuo tarpu Seimo Teisės departamentas ir Europos teisės departamentas įžvelgia R.Tamašunienės siūlymų prieštaravimą Konstitucijai.

Seimo Teisės departamentas pabrėžia, jog referendumo stojimui į Europos Sąjungą tvarka Konstitucinio teismo buvo pripažinta prieštaraujančia Konstitucijai. „Konstitucija nesuponuoja to, kad piliečiams, nemokantiems valstybinės kalbos, turi ar gali būti sudarytos kokios nors ypatingos, palengvintos sąlygos dalyvauti valdant savo šalį“, – teigia Seimo teisininkai.

Analogiškas pastabas teikia ir Europos teisės departamentas.

Jei LLRA siūlymams būtų pritarta, dvikalbiai biuleteniai neabejotinai atsirastų daugelyje Vilniaus krašto rinkimų apygardų, kur lenkų tautinės mažumos dalis neabejotinai siekia ar viršija R.Tamašunienės siūlomą 10 proc. ribą.

Šaltinis: www.alkas.lt

Susiję

Politika 6280142271462439003

Rašyti komentarą

item