Pirmą kartą Slovakijoje vykusiose Eitynėse už gyvybę žengė 80 tukstančių dalyvių

Rugsėjo 23 dieną Košice, Slovakijos mieste, vykusiose Eitynėse už gyvybę (ang. March for Life) susirinko daugiau nei 80 tūkstančių žmonių. S...

Rugsėjo 23 dieną Košice, Slovakijos mieste, vykusiose Eitynėse už gyvybę (ang. March for Life) susirinko daugiau nei 80 tūkstančių žmonių. Savaitraščio Slovak Spectator duomenimis, eisenoje žengė ir lenkai, vengrai bei čekai.

Tokia dalyvių gausa nustebino ir pačius renginio organizatorius. Šie, nors ir laukė masinės demonstracijos, nesitikėjo, kad susirinkusiųjų skaičius perkops 50 tūkstančių ribą. Dėl tokio visuomenės aktyvumo per trumpas tapo ir akcijos organizatorių parinktas maršrutas: 2,5 kilometrų ilgio kelio netgi nepakako sutalpinti visiems susirinkusiems. Didesnių nesklandumų tądien visgi pavyko išvengti, mat puikiai organizuotą renginį prižiūrėjo net 700 savanorių ir 50 paramedikų. Tą patį savaitgalį Slovakijos sostinėje Bratislavoje vyko Gay Pride demonstracija, tačiau ji pritraukė nepalyginamai mažiau, tik vieną tūkstantį, dalyvių.

Demonstracijos už gyvybės apsaugą Slovakijoje vyko ir anksčiau, tačiau šis renginys, organizuotas Slovakijos vyskupų konferencijos ir jiems padėjusio Forumo už gyvybę (ang. Forum for Life), tapo pirmuoju pasiekusiu nacionalinį mastą. Kaip pažymėjo Fr. Dušan Škurla, vienas akciją inicijavusių dvasininkų, pastarosios eitynės - tai kulminacija jau daugelį metų besitęsiančių pastangų kovoti su augančiu abejingumu gyvybei ir šeimai, kaip idealiai terpei gyvybei klestėti.

Eitynių už gyvybę organizatoriai teigė, jog jų tikslas buvo mobilizuoti visuomenę ir įstatymų leidėjams parodyti, jog piliečiai remia „pastangas ginti gyvybę ir šeimą, susidedančią iš santuokos įžadais susietų vyro ir moters, kaip du Slovakijos stabilumui ir vystymuisi būtinus pamatus“.

Tokie lūkesčiai atsispindėjo ir Nacionalinių eitynių už gyvybę manifeste (ang. National March for Life Manifesto), kurio skaitymu buvo pradėtas renginys. Šiuo dokumentu viešieji tarnautojai, federalinė valdžia ir valstybės institucijos, skatinti imtis iniciatyvos kuriant ir įgyvendinant įstatymus, kurie gintų kiekvieną žmogų, nuo jo pradėjimo iki pat natūralios mirties, bei „vyro ir moters santuoką, kaip, unikalų ir nepamainomą ryšį, gerbiantį prigimtinį įstatymą, atpažįstamą nesuklaidintu mąstymu“.

„Atmosfera mieste rodės tarsi įelektrinta emocijų gausos“, - įspūdžiais dalijosi  vienas renginio stebėtojų. Kitas eisenos dalyvis, pasisakęs esąs homoseksualas, žurnalistams teigė: „Aš esu už šeimą. Aš pats užaugau šeimoje. Ir, be abejo, aš tvirtai pasisakau už gyvybę... Būti už gyvybę reiškia būti už visus žmones. Mes neturėtume diskriminuoti nieko, ir kaip tik dėl to į abortus reikėtų žvelgti kaip į didelę problemą“. 

Renginys prasidėjo šventomis mišiomis, kurias laikė šešiolika vyskupų. Popiežiaus nuncijus Mario Giordana susirinkusiai miniai perdavė pasveikinimą iš Vatikano, sakydamas: „Popiežius Pranciškus siunčia jums žinutę: niekam ir niekuomet neleiskite jums sutrukdyti skatinti gyvybės kultūros klestėjimo“.

Į neseniai įvykusią demonstraciją dvasininkai kviesti pradėjo dar rugsėjo 1-ąją. Visose Slovakijos katalikų bažnyčiose buvo skaitomas ganytojiškas laiškas, raginantis susirinkusiuosius į pamaldas ir visus tikinčius gyvybės verte dalyvauti Nacionalinėse eitynėse už gyvybę. Vyskupai perspėjo, jog didelės dalies Slovakijos įstatymų leidėjų bei viešosios nuomonės formuotojų žvilgsniai šiuo metu rodos dažniau nukreipti į mirtį, nei į gyvybę. Kaip vertus didelio susirūpinimo jie nurodė ne tik abortus leidžiančius įstatymus, bet ir teisės aktus, legalizuojančius genetinius eksperimentus bei eutanaziją. „Jei leidžiame nebaudžiamiems žudyti dar negimusius vaikus, tai senieji, sergantieji bei visi kiti visuomenei „nepatogūs“ žmonės taip pat nėra saugūs“, - kalbėjo dvasininkai.

Abortai, kurių uždraudimas keltas kaip vienas eitynių tikslų, Slovakijoje legalizuoti dar 1957-aisiais, o 1986-aisiais įsigaliojo liberalesnė įstatymo redakcija. Šiandien 16-17 metų merginos, besilaukiančios neilgiau nei 12 savaičių, valymą jau gali pasidaryti be tėvų sutikimo, nors ir reikalaujama, jog jų šeimoms būtų apie tai pranešta. Nepaisant liberalių įstatymų, bėgant laikui abortui ryžtasi vis mažiau nėščiųjų. Aštuntojo dešimtmečio pabaigoje, jie buvo atliekami 40 iš 1000 pastojusių moterų, tuo tarpu vėliau šis skaičius nusmuko iki 15.

Šiuo metu tarp Slovakijos gyventojų yra 68,9% Romos katalikų, 10,8% protestantų ir 4,1% stačiatikių. Kaip ir daugelis Europos šalių, ši valstybė kenčia nuo demografinės krizės. Vidutiniškai kiekvienai Slovakijos moteriai tenka tik 1,39 vaiko, o ir vidutinis moterų amžius jau siekia 39,9 metų.

Šaltinis: http://www.lifesitenews.com

Susiję

Pasaulis 972985204532235344

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

Tai bent! Saunuoliai slovakai. Galetu ir pas mus baznyciose kunigai per pamokslus kalbeti,o tai visiskai niekur, nei per TV, nei per didziuosius laikrascius zmones negauna jokios infoormacijos apie tai, kad zmones visam pasaulyje pasiurpe nuo liberalu. Gal ne i tema - ar ne todel Darbo partija nori isbraukti is savo pavadinimo zodi liberalai, nes bijosi del sekanciu rinkimu.

item