Kova su diskriminacija ar su sąžinės laisve?

Jungtinėse Amerikos Valstijose religinių grupių ar atskirų tikinčiųjų, nepritariančių tos pačios lyties santuokoms, sąžinės laisvei iškyla v...

Jungtinėse Amerikos Valstijose religinių grupių ar atskirų tikinčiųjų, nepritariančių tos pačios lyties santuokoms, sąžinės laisvei iškyla vis didesnis pavojus. Jo šaltinis – gėjų teisių sąjūdis. Kova su krikščionių sąžinės laisve prasidėjo prie balsadėžių bei teismuose, tačiau dabar persikelia į gėlių ir konditerijos parduotuves, fotografijos salonus.

Krikščionių šeima, turinti konditerijos krautuvėlę Grešame, JAV Oregono valstijoje, ir patraukta teisinėn atskomybėn dėl to, jog atsisakė iškepti vestuvinį tortą lesbiečių porai, nusprendė savo parduotuvę uždaryti. Jos vitrinoje savininkai paliko raštelį: „Kova dar nesibaigė. Mes toliau laikysimės. Jūsų religinė laisvė pavojuje.“

Praėjusį mėnesį Naujosios Meksikos Aukščiausiasis Teismas paskelbė, kad fotografai neturi teisės atsisakyti įamžinti gėjų vestuvių ceremonijos net ir tuo atveju, jei valstija oficialiai gėjų santuokų nepripažįsta. Teismas tai argumentavo, esą atsisakymas fotografuoti gėjų vestuves yra tas pat, kaip ir nesutikti įamžinti skirtingų rasių žmonių santuokų. Kaip pasakė teisėjas Richardas Bossonas: „Tai kaina, kurią kiekvienas mūsų turi mokėti tam tikrais atvejais savo, kaip piliečio, gyvenime.“

Daugybė teisinių ginčų nėra tiesiogiai susiję su gėjų santuokų pripažinimu federaliniu lygmeniu, po to kai Aukščiausiojo Teismo sprendimas iš esmės sutriuškino Santuokos gynimo įstatymą (DOMA). (DOMA – tai JAV  federalinis įstatymas, suteikiantis teisę atskiroms valstijoms atsisakyti pripažinti tos pačios lyties santuokas, pripažintas kitose valstijose.) Iš tiesų šios kovos kyla atskirose valstijose ir yra susijusios su vietiniais antidiskriminaciniais potvarkiais, ginančiais gėjus ir lesbietes.

Esminis pastarųjų kovų klausimas: ar vertybinis nepritarimas tos pačios lyties santuokoms sąlygoja diskriminaciją lytinės orientacijos, lyties bei šeimyninio statuso pagrindu; ir kas nutinka, kai kaltinimai diskriminacija susiduria su individų ar institucijų religine laisve.

Esama nemažai tokių bylų, kurios dar tebesprendžiamos:

- kepyklėles savininkams iš Kolorado valstijos gresia metai kalėjimo dėl to, kad jie atsisakė iškepti tortą gėjų vestuvėms.

- Kentukio grafystės komisija parėmė gėjų teisių aktyvistų grupės skundą, kai krikščionis, gaminantis užrašus ant marškinėlių, atsisakė tiekti savo produkciją gėjų paradui.

- gėlininkė iš Vašingtono, atsisakiusi tiekti gėles tos pačios lyties vestuvėms, apskundė valstijos  geberalinį prokurorą, kuris apkaltino ją pažeidus Vartotojų apsaugos įstatymą.

Nors Aukščiausiojo Teismo sprendimas prieš Santuokos gynimo įstatymą apeliuoja į  federalinius interesus, daugelis baiminasi, jog tai gali  tapti tolesnio religinių grupių ir tikinčiųjų teisių pažeidinėjimo pagrindu.

Becketo Religinės laisvės fondas, Vašingtone įsikūrusi organizacija religinei laisvei ginti, pažymi, kad nuo to laiko, kai įsigaliojo Santuokos gynimo įstatymas (DOMA), šešios valstijos ir Vašingtonas įstatymais jau įteisino tos pačios lyties santuokas, tačiau taip pat užtikrindamos ir sąžinės laisvės apsaugą tiems, kurie nepritaria tokioms sąjungoms.

Dar prieš Aukščiausiojo Teismo sprendimą Becketo fondas paskelbė sąrašą sričių, kur sąžinės laisvė JAV gali būti pažeista ir todėl čia reikalingas budrumas.

„Visuomeninės paslaugos“ („Public accomodation“)

Dauguma religinių institucijų teikia įvairias paslaugas už savo kongregacijų ribų, kurios yra traktuojamos kaip „visuomeninės paslaugos“.  Tai – sveikatos priežiūra, konsultavimas, vaikų priežiūra, ugdymas, vestuvių organizavimas bei įvaikinimas.

Pavyzdžiui, Naujojo Džersio Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad skautų berniukų organizacija, draudžianti gėjams būti vadovais, yra „visomeninių paslaugų“ teikimo subjektas. Todėl baiminamasi, kad, trūkstant aiškios sąžinės laisvės apsaugos, gali prasidėti teisiniai procesai prieš šią ir panašias organizacijas...

Būstas

Kai kuriose valstijose teismai pareikalavo, kad nuomotojai privalo nesusituokusioms poroms išnuomoti būstus, nepaisant to,  jog tai prieštarauja jų religiniams įsitikinimams. Federalinis tos pačios lyties asmenų santuokos pripažinimas pasitelkus antidiskriminacinius įstatymus suteiktų šioms poroms tvirtą pamatą siekiant išsinuomoti būstą, nepaisant nuomotojų nepritarimo tokioms sąjungoms.

2001 metais Niujorko teismas parėmė lesbiečių porą, konstatuodamas, kad jų skundas dėl diskriminacijos yra pagrįstas, Yesiva universitetui nesutikus suteikti gyvenamojo ploto nesusituokusioms poroms. Šiandien tos pačios lyties santuokos Niujorke yra teisėtos, taigi panašus atvejis būtų traktuojamas kaip diskriminacija santuokos pagrindu.

Darbo santykiai

Šiuo metu 21 JAV valstijoje ir Kolumbijos apygardoje draudžiama diskriminacija seksualinės orientacijos pagrindu. Dauguma valstijų čia suteikia „išimtį“ religinėms organizacijoms. Federacinis įstatymas, siekiantis, kad gėjų diskriminacija taptų nelegali nacionaliniu mastu, Kongrese „įstrigo“ dvidešimčiai metų.

Taigi kyla klausimas: jei gėjus ar lesbietė yra atleidžiami iš darbo dėl savo lytinės orientacijos, o tos pačios lyties santuokos dabar yra pripažintos federacinės valdžios, ar tai ką nors keičia? Ar federaciniu lygmeniu pripažinta santuoka sutiekia didesnę apsaugą diskriminavimo atvejais?

Po to, kai Kolumbijos apygarda legalizavo tos pačios lyties santuokas, Vašingtono Katalikų arkivyskupija nustojo teikti santuokines privilegijas visiems naujiems darbuotojams.

Viešųjų erdvių prieinamumas

Viešosios erdvės, kaip antai, mokyklos, parkai ir pan., gali tapti sunkiai prieinami nepritariantiems tos pačios lyties santuokoms. Pavyzdžiui, skautų berniukų organizacija neteko leidimo naudotis stovyklavietėmis, parkais ir valstybiniais pastatais bei prarado teisę dalyvauti kai kuriose labdaringose  programose. Valstybinių universitetų studentų grupės tampa stebimos lyg pro padidinamąjį stiklą. Buffalo universitetas suspendavo Tarpuniversitetinės krikščionių brolijos (InterVarsity Christian Fellowship) grupelės veiklą po to, kai vienas jos narys gėjus, einantis iždininko pareigas, buvo paprašytas jų atsisakyti.

Licencijų ir akreditacijų suteikimas

Didžiumai vyriausybių reikalaujant, kad santuokos, sudarytos skirtingose valstijose, būtų traktuojamos vienodai, atsiranda nerimaujančių, jog gali prarasti licencijas ar akreditacijas. Daugelis JAV prisimena atvejį, kai katalikiškos karitatyvinės organizacijos nutraukė įvaikinimo paslaugas, nes nenorėjo nusileisti antidiskriminaciniams įstatymams ir atiduoti įvaikinti vaikus tos pačios lyties poroms.

Religiniai koledžai ir universitetai taip pat baiminasi prarasti akreditacijas dėl to, kad prieštarauja vienos lyties santuokoms. Amerikos psichologų asociacija 2001 m. grasino panaikinti kai kurių religinių koldedžų akreditaciją dėl „vidaus elgesio taisyklių, draudžiančių nesantuokinius lytinius santykius“.

Valstybės garantijos, kontraktai ir mokesčių lengvatos

Kaip žinoma, dauguma JAV religinių institucijų siekia valstybės garantijų bei kontraktų savo teikiamoms paslaugoms, tačiau ir čia kyla grėsmė netekti jos finansavimo. Ilinojaus katalikiška labdaringa organizacija nutraukė savo veiklą, nes negalėjo taikstytis su sąlyga, jog valstybės finansinę paramą ir toliau gaus tik tada, jei tarpininkaus tos pačios lyties poroms įsivaikinant vaikus ar tampant jų globėjais.

Esama susirūpinusių ir dėl galimų sunkumų gauti valstybės ar vietines mokesčių lengvatas bei galimybės kreiptis valstybės finansavimo. Jei diskriminacijos standartai bus pritaikyti lytinei orientacijai, religinių mokslo įstaigų atstovai baiminasi prarasiantys valstybės paramą, tokią kaip stipendijos bei įvairios lengvatos.

Studijų ir įsidarbinimo galimybės

JAV Aukščiausiojo Teismo sprendimas taip pat gali paliesti ir valstybės tarnautojus bei valstybinių universitetų studentus.

Julea Ward, konsultavimo magistrantė Rytų Mičigano universitete, prasitarė savo dėstytojams, jog jai nepriimtini homoseksualūs klientai, praktikuojantys tos pačios lyties santykius. Dėl to ji buvo pašalinta iš universiteto kaip pažeidusi antidiskriminacinę politiką ir turėjo sumokėti 75 tūkst. dolerių baudą.

Galiausiai – mažiausiai dvylika Masačiusetso taikos teisėjų atsistatydino dėl to, jog atsisakė padėti lengviau įregistruoti tos pačios lyties santuokas.

Šaltinis: http://www.bernardinai.lt/

Susiję

Politika 6378198819123116261

Rašyti komentarą

item