Bankai su pulkininkų laipsniais?

Vyriausybė, kaip ir buvusi jos pirmtakė, vis energingiau grūda gyventojus į užsienio komercinių bankų glėbį. Esą valstybei bus patogiau...

Vyriausybė, kaip ir buvusi jos pirmtakė, vis energingiau grūda gyventojus į užsienio komercinių bankų glėbį. Esą valstybei bus patogiau, jei piliečiai atsiskaitinės ne grynaisiais pinigais. Esą taip bus lengviau kovoti su korupcija bei šešėline ekonomika.

Dar kartą pasitvirtina faktas, kad Lietuvą valdo ne politikai, bet komerciniai bankai. Nes jie apie gyventojus jau dabar žino kur kas daugiau nei politikai. O sumažinus galimybę atsiskaityti grynaisiais, žinos dar daugiau. Faktiškai užfiksuos kiekvieną lietuvio krustelėjimą.

Ką tai reikštų? Kiekvieno šnipo svajonę. Įteisintą, valdžios palaimintą totalinį svetimos valstybės piliečių sekimą. Kiekvieno piliečio asmeninį skerspjūvį. Prieinamą kiekvienam ir nebūtinai visiškai skaidriam banko klerkui. Kiek žmogus (asmens kodas - toks ir toks, gyvenamoji vieta - tokia ir tokia, telefonas - toks ir toks, darbovietė - tokia ir tokia) uždirba, sutaupęs, skolina, perka. Su kuo žmogus palaiko komercinius ryšius. Kam siunčia perlaidas, kiek gauna pašalpos, pensijos, kiek sumoka mokesčių. Kur gydosi, ilsisi, kam moka alimentus, išperkamąją nuomą, administracines baudas ir t.t. Beje, šie faktai apie visus Lietuvos piliečius ir dabar bankams žinomi. O dar labiau gyventojus suvarius į bankų globą, tapsime galutinai peršviečiami. Priverstiniai ekshibicionistai.

O kur asmens laisvė pasirinkti finansinio atsiskaitymo ir taupymo formą. Juolab kai žmogus nėra nusikaltęs. Kam savarankišką žmogų paversti mažvaikiu. Dar labiau priklausomu nuo skandinavų. Nebent Vyriausybė įtaria, kad visi Lietuvos gyventojai yra nusikaltėliai. Nors tikrų korumpuotųjų joks atsiskaitymo grynaisiais limitas neišgąsdins. Tarkime, jei bus nustatyta 5 tūkst. litų grynaisiais riba, žmogus tos ribos neperžengs. Tačiau likusius pinigus sumokės grynaisiais iš kojinės. Tiesiai į saują. Be to, dar neteko girdėti, kad kyšiai suinteresuotiems asmenims būtų duodami per komercinius bankus. Ar už narkotikų ir kontrabandinių cigarečių siuntas būtų atsiskaitoma kortelėmis. Jei Vyriausybė apie tokias bankines paslaugas žino, tegul viešai praneša šių įmokų kodus. Nes kyšininkai ir kontrabandininkai jų nežino.

Vyriausybė nori sudaryti sąlygas, kad užsienio bankai dar labiau lietuvius nugręžtų. Nors ir dabar nesiskundžia pelnu, o Lietuvai moka minimalius mokesčius. Jei du didžiausi bankai pernai sumokėjo tik 3 tūkst. litų pelno mokesčio, tai jie niekuo nesiskiria nuo 2-3 kebabinių. Lygiai toks pat „svarus“ indėlis. Gal net didesnis. Nors žmogus, pirkdamas kebabą, neprivalo viešinti savo asmens kodo.

Nuo kada užsienio komerciniai bankai tapo pagrindiniai kovotojai su šešėliu. Gal jų klerkams ir pulkininkų vardus suteiksime? Jei dėl ko bankai kovoja, tai tik dėl didesnio akcininkų pelno. O Lietuvos gerovė rūpi tik tiek, kiek „Snoro“ administratoriui Nilui Kuperiui (Neil Cooper). Jei pajus, kad nauda čia per maža, be jokių sentimentų dings. Nebent valstybė taip nušiuro, kad neišgali išlaikyti savo statutinių spec. tarnybų.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Ekonomika 5274775084945892350

Rašyti komentarą

item