Šeimos telkiasi už tradicines vertybes

Briuselio aršiai brukama Stambulo konvencija, įteisinanti „socialinės lyties“ sąvoką, privertė susivienyti Lietuvos šeimas. Jau šį sekmad...

Briuselio aršiai brukama Stambulo konvencija, įteisinanti „socialinės lyties“ sąvoką, privertė susivienyti Lietuvos šeimas. Jau šį sekmadienį nevyriausybinės organizacijos, psichologai, dvasininkai rinksis į pilietinę akciją „Apginsime šeimą - išsaugosim Lietuvą“. Joje bus ginama tėvų konstitucinė teisė auklėti savo vaikus.

Taikus pasipriešinimas

Viena iš renginio organizatorių šeimų pilietinio susivienijimo „Apginsime šeimą - išsaugosim Lietuvą“ atstovė Jolanta Kriščiūnaitė sakė, kad tėvus susitelkti paskatino dvi priežastys. Pirmoji - Seimui svarstyti pateiktos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos, o antroji - praėjusią savaitę Lietuvos vardu pasirašyta konvencija dėl smurto prieš moteris.

Tėvai nerimauja, kad, Seimui priėmus Vaikų teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimus, bus sudarytos teisinės prielaidos ardyti šeimas, vaikus iš tėvų atiminėti dėl menkiausių smulkmenų.

„Žvelgdami į užsienio šalių patirtį, matome, kad gali būti kišamasi į šeimą, ardomi patys svarbiausi, esminiai žmogiški ryšiai - šeimos ryšiai. Mes siekiame apsiginti, kad tokie kraštutiniai sprendimai kaip šeimos ardymas nebūtų priiminėjami be reikalo. O šis įstatymas sudaro sąlygas net sveikatos priežiūros specialistams įskųsti tėvus, jei įtariama kažkokia nepriežiūra. Šeimos bus priverstos įsisprausti į kampą. Norėdamos spręsti problemas, jos bus priverstos jas slėpti ir bijoti“, - tėvų poziciją aiškino J.Kriščiūnaitė.

Šeimas susiburti paskatino ir tai, kad praėjusią savaitę Lietuvos Vyriausybė pasirašė Stambulo konvenciją, įteisinančią „socialinės lyties“ sąvoką.

„Ši konvencija paremta genderizmo ideologija. Ji neturi jokio mokslinio pagrindo. Joje esančios nuostatos verstų keisti mūsų švietimo sistemą, vaikų ugdymą, o tai didžiajai daliai šeimų nepriimtina. Tai prieštarauja mūsų kultūrai, mūsų vertybėms, tradicijoms, - kalbėjo renginio iniciatorė. - Žmonės, kurie anksčiau buvo daugmaž pasyvūs, mato, kad kėsinamasi į vaiką, į šeimą. Mes tiesiog nebegalime stovėti nuošalėje. Turime ką nors daryti, kad apgintume save“.

J.Kriščiūnaitė akcentavo, kad sekmadienį organizuojama akcija - ne protestas, o taikus šeimų susibūrimas. 

Anot jos, pilietinėje akcijoje dalyvaus mažiausiai 500 žmonių. Tarp jų bus „Lietuvos tėvų forumo“, Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos, Ateitininkų federacijos, bažnyčių atstovai.

Pirma ratifikuos, paskui aiškinsis

Beje, minėtų nevyriausybinių organizacijų atstovai užvakar buvo pakviesti į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, kur jiems leista išsakyti savo nuomonę dėl kontroversiškos Stambulo konvencijos. Tyčia ar ne, bet susitikimas surengtas jau po tarptautinio dokumento pasirašymo.

Susitikime dalyvavusiai psichologei, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto lektorei Giedrei Širvinskienei susidarė įspūdis, kad konvencija buvo pasirašyta neturint supratimo, kas joje slypi.

„Susitikime neišgirdome jokių atsakymų, ką reiškia ir ką įpareigoja dokumente siūlomi nauji terminai „socialinė lytis“, „lyties tapatybė“, kokius stereotipus naikinsime. Ar visus? Išgirdome pribloškiantį dalyką: kad ministerija negali dabar paaiškinti konvencijos nuostatų, sąvokų. Taip išeina, kad konvencija buvo pasirašyta neišsiaiškinus, kokios jos pasekmės. Mums buvo pasakyta, kad tos sąvokos bus aiškinamos, kai ratifikuosime konvenciją! Tai darys iš įvairių šalių surinkti atstovai. Nelabai logiška pasirašyti dokumentą, nežinant, ką jis reiškia, kaip jis keis mūsų gyvenimą“, - valdžios skubėjimu pasirašyti konvenciją stebėjosi ji.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pažadėjo, kad šiuo klausimu bus suformuota darbo grupė. Į ją bus pakviesti nevyriausybinių organizacijų atstovai. Tačiau G.Širvinskienė į tokį pažadą nežiūri pernelyg optimistiškai. Neatsakyta, koks bus tos darbo grupės vaidmuo - ar Seimas, ratifikuodamas dokumentą, atsižvelgs į tėvų nuomonę.

Šaltinis: www.respublika.lt

Susiję

Šeimos politika 372387884312653271

Rašyti komentarą

item