Palengvintas lietuvių kalbos egzaminas tautinių mažumų moksleiviams prieštarauja Konstitucijai

Lie­tu­vos vy­riau­sio­jo ad­mi­nis­tra­ci­nio teis­mo (LVAT) iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja an­tra­die­nį kons­ta­ta­vo, kad spren­...

Lie­tu­vos vy­riau­sio­jo ad­mi­nis­tra­ci­nio teis­mo (LVAT) iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja an­tra­die­nį kons­ta­ta­vo, kad spren­di­mas dėl pa­leng­vin­to lie­tu­vių kal­bos eg­za­mi­no tau­ti­nių ma­žu­mų mo­kyk­lų abi­tu­rien­tams prieš­ta­rau­ja Kons­ti­tu­ci­jo­je įtvir­tin­tam ly­gy­bės pri­nci­pui. Įsa­ky­mą dėl eg­za­mi­no pa­si­ra­šęs mi­nis­tras Dai­nius Pa­val­kis džiau­gia­si teis­mo spren­di­mu, kuris yra ga­lu­ti­nis ir ne­skun­džia­mas.

Siek­da­ma tin­ka­mo kons­ti­tu­ci­nių ver­ty­bių ba­lan­so ir at­siž­vel­gu­si į tai, kad dar nė­ra pa­si­bai­gu­si šių me­tų bran­dos eg­za­mi­nų se­si­ja bei vyks­ta sto­ji­mo į aukš­tą­sias mo­kyk­las pro­ce­sas, LVAT nu­sta­tė, jog gin­čy­ta įsa­ky­mo nuo­sta­ta lai­ko­ma pa­nai­kin­ta nuo šių me­tų rug­sė­jo 1 die­nos.

Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­tro Dai­niaus Pa­val­kio įsa­ky­mą, ku­riuo tau­ti­nių ma­žu­mų mo­kyk­lų abi­tu­rien­tams pa­leng­vin­tas lie­tu­vių kal­bos bran­dos eg­za­mi­nas, aps­kun­dė opo­zi­ci­jai pri­klau­san­tys par­la­men­ta­rai.

"Mi­nis­trui tin­ka­mai ne­pag­rin­dus skir­tin­gų eg­za­mi­no už­duo­čių tau­ti­nių ma­žu­mų kal­ba ir lie­tu­vių kal­ba be­si­mo­kan­tiems mo­ki­niams nu­sta­ty­mo, by­lą nag­ri­nė­ju­si LVAT iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja kons­ta­ta­vo, kad bu­vo pa­žeis­tas Kons­ti­tu­ci­jos 29 straips­ny­je įtvir­tin­tas vi­sų as­me­nų ly­gy­bės pri­nci­pas", - pa­skel­bė teis­mas.

D.Pa­val­kis džiaugiasi

Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­tras Dai­nius Pa­val­kis sa­ko, kad Lie­tu­vos vy­riau­sio­jo ad­mi­nis­tra­ci­nio teis­mo (LVAT) po­zi­ci­ja, jog pa­leng­vin­tas lie­tu­vių kal­bos eg­za­mi­nas tau­ti­nių ma­žu­mų mo­kyk­lų abi­tu­rien­tams prieš­ta­rau­ja Kons­ti­tu­ci­jo­je įtvir­tin­tam ly­gy­bės pri­nci­pui, pa­dės jį su­vie­no­din­ti vi­siems abi­tu­rien­tams.

"La­bai ge­ras spren­di­mas, man pa­dės, nes ši­tas spren­di­mas pa­sa­ko dar kar­tą, užt­vir­ti­na tai, kas yra mū­sų stra­te­gi­nis tiks­las - kad vi­si Lie­tu­vos jau­nie­ji pi­lie­čiai vals­ty­bi­nį lie­tu­vių kal­bos eg­za­mi­ną lai­ky­tų to­kį pa­tį, kaip kad yra mū­sų kai­my­ni­nė­se ša­ly­se, kaip yra dau­gu­mo­je Eu­ro­pos ša­lių", - BNS sa­kė mi­nis­tras.

Teis­me mi­nis­te­ri­jos at­sto­vai įsa­ky­mą gynė

By­lą LVAT iš­nag­ri­nė­jo pra­ėju­sią sa­vai­tę, bu­vo iš­klau­sy­ti skun­do au­to­riai kon­ser­va­to­rius Va­len­ti­nas Stun­dys ir bu­vęs švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­tras li­be­ra­las Gin­ta­ras Ste­po­na­vi­čius, Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­jos (ŠMM) at­sto­vės.

ŠMM at­sto­vės tvir­ti­no, jog eg­za­mi­nas tau­ti­nių ma­žu­mų abi­tu­rien­tams tu­rė­jo bū­ti pa­leng­vin­tas, kad jie ne­bū­tų dis­kri­mi­nuo­ja­mi. ŠMM spe­cia­lis­čių tei­gi­mu, tau­ti­nių ma­žu­mų abi­tu­rien­tai per vi­sus dvy­li­ka mo­ky­mo­si me­tų tu­rė­jo 818 va­lan­dų ma­žiau lie­tu­vių kal­bos pa­mo­kų, pa­ly­gin­ti su lie­tu­viš­ko­mis mo­kyk­lo­mis.

Tuo me­tu LVAT mi­nis­tro įsa­ky­mą aps­kun­du­sių par­la­men­ta­rų po­zi­ci­ją iš­dės­tę par­la­men­ta­rai ar­gu­men­ta­vo, kad dėl skir­tin­gų lie­tu­vių kal­bos eg­za­mi­no rei­ka­la­vi­mų tau­ti­nių ma­žu­mų mo­kyk­lų abi­tu­rien­tams moks­lei­viai at­si­du­ria ne­ly­gia­ver­tė­se są­ly­go­se, o ne­ly­gų mo­ky­mo­si va­lan­dų skai­čių kom­pen­sa­vo anks­tes­ni pa­leng­vi­ni­mai - lei­di­mas tau­ti­nių ma­žu­mų mo­kyk­lų abi­tu­rien­tams pa­da­ry­ti dau­giau klai­dų.

Re­gu­lia­vi­mas bu­vo skirtingas

LVAT pa­brė­žė, kad vals­ty­bi­nė kal­ba yra itin gin­ti­na ir sau­go­ti­na ver­ty­bė, jos var­to­ji­mas vals­ty­bės vie­ša­ja­me gy­ve­ni­me kar­tu yra ir vie­nas iš vals­ty­bin­gu­mo ga­ran­tų.

"Vals­ty­bės, vie­na ver­tus, tu­ri par­ei­gą su­da­ry­ti ga­li­my­bes tau­ti­nių ma­žu­mų at­sto­vams mo­ky­tis sa­vo gim­to­sios kal­bos, ki­ta ver­tus, jos tu­ri tei­sę nu­sta­ty­ti ir rei­ka­la­vi­mus tam ti­kru ly­giu mo­kė­ti vals­ty­bi­nę kal­bą. Ta­čiau įtvir­tin­da­ma to­kius rei­ka­la­vi­mus, vals­ty­bė kar­tu pri­va­lo su­da­ry­ti ir tin­ka­mas są­ly­gas vals­ty­bi­nės kal­bos mo­ky­mui", - ra­šo­ma teis­mo pra­ne­ši­me.

Teis­mui aps­kųs­tas D.Pa­val­kio įsa­ky­mas tau­ti­nių ma­žu­mų mo­kyk­lų abi­tu­rien­tams pri­va­lo­mą žo­džių skai­čių lie­tu­vių kal­bos vals­ty­bi­nio bran­dos eg­za­mi­no ra­ši­ny­je su­ma­ži­no nuo 500 iki 400. Lie­tu­vos len­kų rin­ki­mų ak­ci­jos siū­ly­mu taip pat bu­vo pa­di­din­tas pa­si­ren­ka­mų au­to­rių skai­čius.

Nu­sta­čiu­si, jog mi­nis­tro įsa­ky­mu bu­vo nu­sta­ty­ta skir­tin­ga eg­za­mi­no ra­ši­nio apim­tis, iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja kons­ta­ta­vo, kad "re­gu­lia­vi­mas lie­tu­vių kal­ba ir tau­ti­nių ma­žu­mų kal­ba be­si­mo­kan­čių moks­lei­vių at­žvil­giu bu­vo aki­vaiz­džiai skir­tin­gas".

Va­do­vau­da­ma­sis Kons­ti­tu­ci­nio Teis­mo bei Eu­ro­pos Žmo­gaus Tei­sių Teis­mo pra­kti­ka, teis­mas pa­brė­žė, kad skir­tin­go re­gu­lia­vi­mo nu­sta­ty­mas ga­li bū­ti pri­pa­žin­tas ob­jek­ty­viai pa­tei­si­na­mu tik tuo at­ve­ju, jei jis tu­ri tei­sė­tą tiks­lą ir šio tiks­lo sie­kia­ma pro­por­cin­go­mis prie­mo­nė­mis.

LVAT ak­cen­ta­vo, kad vals­ty­bė, nu­sta­ty­da­ma vie­no­dus eg­za­mi­no rei­ka­la­vi­mus, tu­ri su­da­ry­ti ir vie­no­das, ly­gias ga­li­my­bes to­kiam eg­za­mi­nui pa­si­reng­ti, bei at­virkš­čiai - tik ne­sant vie­no­dų ga­li­my­bių pa­si­reng­ti eg­za­mi­nui, ga­li bū­ti nu­sta­to­mos skir­tin­gos jo už­duo­tys.

"To­dėl tą pa­tį eg­za­mi­ną lai­kan­tiems moks­lei­viams di­fe­ren­ci­juo­jant šio eg­za­mi­no už­duo­tis, pri­va­lė­jo bū­ti įver­tin­ta, ar or­ga­ni­za­ci­nių ir ki­tų prie­mo­nių vi­su­ma ne­su­da­rė moks­lei­viams vie­no­dų ga­li­my­bių pa­si­ruoš­ti eg­za­mi­nui, ir ko­kiu mas­tu to­kios ga­li­my­bės sky­rė­si", - kons­ta­ta­vo LVAT.

Mi­nis­tras ne­at­siž­vel­gė į aplinkybes

Iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja pa­brė­žė, jog įsa­ky­mo pa­grįs­tu­mui tu­ri bū­ti ke­lia­mi itin aukš­ti rei­ka­la­vi­mai. Dis­kri­mi­na­ci­nių nuo­sta­tų įtvir­ti­ni­mas, teis­mo ver­ti­ni­mu, nag­ri­nė­tu at­ve­ju su­kel­tų itin ne­igia­mas pa­sek­mes - bū­tų ne tik pa­žeis­ti as­me­nų tei­sė­ti lū­kes­čiai vie­no­do­mis są­ly­go­mis įsto­ti į aukš­tą­sias mo­kyk­las, ta­čiau ir dis­kre­di­tuo­ja­ma vals­ty­bi­nė kal­ba, kaip kons­ti­tu­ci­nė ver­ty­bė.

LVAT nu­sta­tė, kad Švie­ti­mo ir moks­lo mi­nis­te­ri­ja, pri­im­da­ma gin­či­ja­mą įsa­ky­mą, ne­at­siž­vel­gė į ap­lin­ky­bių vi­su­mą, rė­mė­si tik da­li­mi reikš­min­gų ap­lin­ky­bių, ku­rios tiks­liai ne­atsk­lei­dė su­sik­los­čiu­sių tei­si­nių san­ty­kių vi­su­mos ir as­me­nų tei­si­nės bei fak­ti­nės pa­dė­ties skir­tu­mų.

To­dėl iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja ver­ti­no, kad at­sa­ko­vas ne­įro­dė, jog įsa­ky­me įtvir­tin­tos leng­va­tos tau­ti­nių ma­žu­mų kal­ba be­si­mo­kan­tiems mo­ki­niams bu­vo pa­grįs­tos.

Iš­plės­ti­nė tei­sė­jų ko­le­gi­ja taip pat ak­cen­ta­vo, jog šis teis­mo spren­di­mas 2013 me­tų bran­dos eg­za­mi­nų se­si­jos re­zul­ta­tams bei šios se­si­jos me­tu bran­dos eg­za­mi­nus lai­kiu­sių as­me­nų tei­sėms stu­di­juo­ti aukš­to­sio­se mo­kyk­lo­se jo­kios įta­kos ne­tu­ri, ir at­ei­ty­je ne­tu­rės.

Teis­mas skun­dą pra­dė­jo nag­ri­nė­ti abi­tu­rien­tams jau pa­si­ti­kri­nus vals­ty­bi­nės kal­bos ži­nias. Vie­nin­te­lį šiuo me­tu pri­va­lo­mą lie­tu­vių kal­bos eg­za­mi­ną bai­gu­sie­ji mo­kyk­las lai­kė bir­že­lio pra­džio­je.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Ugdymo politika 6966596367773552303

Rašyti komentarą

item