Eitynės "Už lygybę" atskleidžia: kas gerai Lietuvai, vertina užsienis

Vil­niu­je lie­pą nu­ma­to­mos sek­sua­li­nių ma­žu­mų ei­ty­nės "Už ly­gy­bę" - ga­li­my­bė Lie­tu­vai ge­rai pa­si­ro­dy­ti E...

Vil­niu­je lie­pą nu­ma­to­mos sek­sua­li­nių ma­žu­mų ei­ty­nės "Už ly­gy­bę" - ga­li­my­bė Lie­tu­vai ge­rai pa­si­ro­dy­ti Eu­ro­po­je ir pa­de­mons­truo­ti žmo­gaus tei­sių sri­ty­je pa­siek­tą prog­re­są, sa­ko BNS kal­bin­ti Lie­tu­vo­je re­zi­duo­jan­tys Šiau­rės ir Va­ka­rų Eu­ro­pos ša­lių am­ba­sa­do­riai.

Jung­ti­nės Ka­ra­lys­tės (JK), Pra­ncū­zi­jos, Ny­der­lan­dų, Šve­di­jos ir Suo­mi­jos dip­lo­ma­ti­nės at­sto­vy­bės sa­ko re­mian­čios "Bal­tic Pri­de" ren­gi­nius, skir­tus les­bie­čių, gė­jų, bi­sek­sua­lų ir trans­ly­čių as­me­nų (LGBT) tei­sių gy­ni­mui, kai ku­rios ža­da ste­bė­ti ei­ty­nes.

Tuo me­tu Eu­ro­par­la­men­ta­ras Leo­ni­das Dons­kis ir po­li­ti­kos apž­val­gi­nin­kas Kęs­tu­tis Gir­nius ma­no, jog jei teis­mų spren­di­mai bū­tų ne­pa­lan­kūs ei­ty­nėms, jos su­lauk­tų "ho­mo­fo­biš­kų reak­ci­jų" ar­ba po­li­ci­ja ne­su­ge­bė­tų už­ti­krin­ti jų da­ly­vių sau­gu­mo, Eu­ro­pos Są­jun­gai (ES) pir­mi­nin­kau­sian­čios Lie­tu­vos įvaiz­dis pa­blo­gė­tų.

Kal­bin­ti am­ba­sa­do­riai su­tin­ka, kad to­kio po­bū­džio par­adai vi­suo­met su­lau­kia daug dė­me­sio vi­suo­me­nė­je ir ži­niask­lai­do­je. Šve­di­jos am­ba­sa­do­rės Lie­tu­vo­je Ce­ci­lios Barb­ro Ruths­trom-Ruin nuo­mo­ne, tai, kaip Lie­tu­va nu­skam­bės Eu­ro­po­je po lie­pą nu­ma­to­mų ei­ty­nių, pri­klau­sys nuo ša­lies val­džios reak­ci­jos į jas.

"Ži­no­ma, pri­klau­sys nuo to, kaip jos vyks. Ma­nau, tai taip pat la­bai pri­klau­sys nuo to, kaip rea­guos val­džia. Jei val­džia rems ir ap­sau­gos LGBT as­me­nų ir de­mons­tra­ci­jo­je da­ly­vau­sian­čių LGBT ak­ty­vis­tų tei­ses, dė­me­sys bus po­zi­ty­vus. Šie me­tai svar­būs Lie­tu­vai bū­ti pa­ste­bė­tai dėl to, kad ji šven­čia 20 me­tų nuo ho­mo­sek­sua­lu­mo de­kri­mi­na­li­za­vi­mo. Tai­gi ne­ma­nau, jog dė­me­sys bū­ti­nai tu­ri bū­ti ne­igia­mas - kar­tu tai ir ge­ra ga­li­my­bė par­ody­ti, ko­kį prog­re­są Lie­tu­va šio­je sri­ty­je pa­da­rė per pa­ly­gi­nus trum­pą ne­prik­lau­so­my­bės lai­ko­tar­pį", - BNS sa­kė Šve­di­jos am­ba­sa­do­rė.

C.B.Ruths­trom-Ruin pa­sa­ko­jo, kad Šve­di­jos mies­tai var­žo­si dėl sek­sua­li­nių ma­žu­mų de­mons­tra­ci­jų. "Stok­hol­mo mies­tas šios va­sa­ros ei­ty­nė­se skai­čiuo­ja su­lauk­sian­tis apie pu­sę mi­li­jo­no sve­čių - tai la­bai di­de­lis šven­ti­nis ren­gi­nys. Aš skai­čia­vau, kad Šve­di­jo­je šie­met bent 12 skir­tin­gų mies­tų pla­nuo­ja to­kius par­adus, nes jie no­ri ge­ro dė­me­sio", - sa­kė dip­lo­ma­tė.

Pra­ncū­zi­jos am­ba­sa­dos va­do­vė Ma­ry­se Eve­li­ne Ber­niau taip pat ma­no, jog ei­ty­nės, vyk­sian­čios Vil­niu­je pir­mi­nin­ka­vi­mo ES me­tu, bus ga­li­my­bė įver­tin­ti, ko­kie Lie­tu­vos pa­sie­ki­mai žmo­gaus tei­sių už­ti­kri­ni­mo sri­ty­je. "Jei vis­kas vyks sklan­džiai, tai­kiai ir kiek­vie­nas jaus, kad jo tei­sės ger­bia­mos, ma­nau, la­bai ge­rai ga­lė­tų bū­ti par­ody­tas pi­lie­ti­nių tei­sių prog­re­sas Lie­tu­vos vi­suo­me­nė­je", - tei­gė Pra­ncū­zi­jos am­ba­sa­do­rė.

Pa­sak M.E.Ber­niau, Pra­ncū­zi­jos dip­lo­ma­tai lie­pą ža­da ste­bė­ti de­mons­tra­ci­ją. "Ke­ti­na­me ste­bė­ti, kas vyks­ta. (...) Ne­ma­nau, kad da­ly­va­vi­mas ei­ty­nė­se - mū­sų vaid­muo, bet bū­tų įdo­mu ma­ty­ti, kaip jos klos­ty­tis", - tei­gė ji.

Jung­ti­nės Ka­ra­lys­tės am­ba­sa­da taip pat ke­ti­na ste­bė­ti šį ren­gi­nį. "LGBT as­me­nų tei­sių gy­ni­mas ir rė­mi­mas yra ne­išs­ki­ria­ma JK vy­riau­sy­bės pla­tes­nės tarp­tau­ti­nės žmo­gaus tei­sių dar­bot­var­kės da­lis. Mes ti­ki­me, kad žmo­gaus tei­sės yra uni­ver­sa­lios ir tu­rė­tų bū­ti tai­ko­mos vi­siems žmo­nėms, kaip sa­ko­ma Vi­suo­ti­nės žmo­gaus tei­sių dek­la­ra­ci­jos pir­ma­ja­me straips­ny­je. Kaip par­eiš­kė mū­sų Eu­ro­pos rei­ka­lų mi­nis­tras Da­vi­das Li­ding­to­nas, "kiek­vie­na vy­riau­sy­bė at­sa­kin­ga už vi­sų sa­vo pi­lie­čių tei­sių, ypač vi­suo­me­nės at­stum­tų, ap­sau­go­ji­mą ir rė­mi­mą". To­dėl am­ba­sa­da ste­bės ei­ty­nes, kad ga­ran­tuo­tų, jog ger­bia­mos šios tei­sės, įskai­tant su­si­rin­ki­mų ir sa­vi­raiš­kos tei­ses", - sa­ko Jung­ti­nės Ka­ra­lys­tės (JK) am­ba­sa­do­riaus pa­va­duo­to­jas Step­he­nas Con­lo­nas.

Ny­der­lan­dų ir Jung­ti­nės Ka­ra­lys­tės dip­lo­ma­tai sa­kė be­si­ti­kin­tys, kad ei­ty­nės "Už ly­gy­bę" Vil­niu­je vyks sklan­džiai ir sėk­min­gai. "Vie­nas iš Lie­tu­vos sie­kių pir­mi­nin­ka­vi­mui - at­vi­res­nė Eu­ro­pa. LGBT tei­sių rė­mi­mas - es­mi­nė at­vi­res­nės vi­suo­me­nės kū­ri­mo da­lis. Ti­kiuo­si, kad ren­gi­nys bus la­bai sėk­min­gas" - tei­gia S.Con­lo­nas.

"Ny­der­lan­duo­se jos kas­met vyks­ta, pa­pras­tai be in­ci­den­tų. Ma­nau, kad tu­rė­tu­me ti­kė­tis, jog šios pra­eis sklan­džiai ir su­da­rys tei­gia­mą ša­lies įvaiz­dį" - BNS sa­kė Ny­der­lan­dų am­ba­sa­do­rius Kor­ne­lis Wil­le­mas Spaan­sas.

Tuo me­tu Suo­mi­jos am­ba­sa­do­riaus Har­rio Ka­le­vos Ma­kio-Rei­nik­kos nuo­mo­ne, svar­biau­sia - ne de­mons­tra­ci­jos gat­vė­se, o rea­lus sek­sua­li­nių ma­žu­mų tei­sių už­ti­kri­ni­mas, prob­le­mas spren­džiant dia­lo­gu su val­džia. "Svar­biau­sias tiks­las bet ko­kiu at­ve­ju tu­rė­tų bū­ti tai, kad ly­gy­bė, sek­sua­li­nių ma­žu­mų tei­sės tu­rė­tų bū­ti už­ti­krin­tos pa­gal tarp­tau­ti­nių or­ga­ni­za­ci­jų rei­ka­la­vi­mus. Vi­liuo­si, kad dė­me­sys kaip toks nė­ra svar­biau­sias pri­ori­te­tas - ma­nau, svar­biau­sias pri­ori­te­tas tu­rė­tų bū­ti si­tua­ci­jos ge­ri­ni­mas. Aš ne­su už tai, kad ei­tu­me į gat­ves su me­ga­fo­nais. Ma­nau, svar­biau - ge­ri re­zul­ta­tai", - ti­ki­no Suo­mi­jos dip­lo­ma­tas.

"Jei ma­žu­mos jau­čia, kad ne­ge­rai, jie, ži­no­ma, tu­ri tei­sę kel­ti prob­le­mą. Jei jie tai jau­čia, bū­tų ge­rai pa­si­kal­bė­ti su val­džia. As­me­niš­kai aš esu už dia­lo­gą, nor­ma­lų dia­lo­gą, ne­su už žy­gius ir par­adus. Ži­no­ma, ma­lo­nu ma­ty­ti tai­kų, gra­žų, spal­vo­tą at­si­pa­lai­da­vu­sių žmo­nių par­adą, bet ti­kė­ki­mės, kad šis toks ir bus", - kal­bė­jo H.K.Me­kis-Rei­ni­ka. Jis sa­ko pa­sis­teng­sian­tis su­da­ly­vau­ti vie­na­me "Bal­tic Pri­de" ren­gi­ny­je - kon­fe­ren­ci­jo­je apie žmo­gaus tei­ses. Ki­ti am­ba­sa­do­riai mi­nė­jo, jog kad jų va­do­vau­ja­mos dip­lo­ma­ti­nės at­sto­vy­bės pa­lai­ko, re­mia ar­ba pa­de­da or­ga­ni­zuo­ti "Bal­tic Pri­de" ren­gi­nius - rek­la­mi­nių kli­pų kū­ri­mą, fil­mų fes­ti­va­lį, kon­fe­ren­ci­ją,

Eu­ro­par­la­men­ta­ras Leo­ni­das Dons­kis bei po­li­ti­kos apž­val­gi­nin­kas Kęs­tu­tis Gir­nius ma­no, jog Lie­tu­vos įvaiz­dis pri­klau­sys nuo to, ar ei­ty­nės bus suo­rga­ni­zuo­tos ir vyks ra­miai - be ne­pa­lan­kių teis­mų spren­di­mų, "is­te­riš­kų ho­mo­fo­biš­kų reak­ci­jų" ar riau­šių.

K.Gir­nius at­krei­pė dė­me­sį, jog per ei­ty­nes Vil­niu­je bus ste­bi­ma, "ku­rio­je pu­sė­je Lie­tu­va lai­ky­sis – ar su Ry­tais, ar su Va­ka­rais". "Pri­klau­so nuo to, kas at­si­tiks – jei­gu kil­tų kaž­ko­kios riau­šės, ta­da aiš­kiai pa­blo­gin­tų (įvaiz­dį - BNS). Dar la­biau pa­blo­gin­tų įvaiz­dį, jei po­li­ci­ja ne­ga­lė­tų už­ti­krin­ti de­mons­tran­tų sau­gu­mo", - tei­gė jis.

L.Dons­kis taip pat sa­ko, jog ne­sklan­du­mai per ei­ty­nes pri­min­tų Ry­tus, o ra­mus ren­gi­nys ro­dy­tų Lie­tu­vą esant eu­ro­pie­tiš­ką. "Nuo­šir­džiai džiaug­čiau­si ir bū­čiau lai­min­gas, jei ma­no ša­lis ne­atro­dy­tų kvai­lai ir ne­pra­dė­tų pri­min­ti is­te­riš­kų ho­mo­fo­bi­nių reak­ci­jų da­bar­ti­nė­je Ru­si­jo­je ar Ukrai­no­je. (...) Man at­ro­do, kad ša­lis lai­mė­tų, at­ro­dy­tų oriai, eu­ro­pie­tiš­kai, jei­gu da­liai pi­lie­čių bū­tų leis­ta pa­si­nau­do­ti jų kons­ti­tu­ci­ne tei­se. Jei­gu Lie­tu­va vi­siš­kai ra­miai pra­leis­tų pro akis ir au­sis tą įvy­kį, jis bū­tų epi­zo­das Lie­tu­vos gy­ve­ni­me", - kal­bė­jo L.Dons­kis.

Eu­ro­par­la­men­ta­ras sa­ko, kad la­biau­siai ES pir­mi­nin­kau­sian­čios Lie­tu­vos įvaiz­džiui ga­lė­tų pa­kenk­ti ei­ty­nėms ne­pa­lan­kūs teis­mų spren­di­mai. Jo nuo­mo­ne, jei ei­ty­nių me­tu bū­tų in­ci­den­tų, Lie­tu­vos va­do­vai ga­lė­tų tarp­tau­ti­nė­je erd­vė­je pa­aiš­kin­ti, jog jie - pa­vie­niai ir ne­ats­pin­di bend­ros Lie­tu­vos po­zi­ci­jos.

"Vi­sa­da, ma­tyt, aukš­čiau­sias po­li­ti­kos eše­lo­nas – ša­lies pre­zi­den­tė, mi­nis­trų ka­bi­ne­tas – su­ge­bė­tų pa­aiš­kin­ti, kad tai vie­nas ki­tas in­ci­den­tas ar­ba kaž­ko­kie la­bai keis­to el­ge­sio ar­ba ne­adek­va­taus rea­ga­vi­mo at­ve­jai, kad jie nie­kaip ne­ats­pin­di bend­ros Lie­tu­vos po­zi­ci­jos, kad Lie­tu­va po­li­tiš­kai tu­ri sa­vo aiš­kią eu­ro­pie­tiš­ką po­zi­ci­ją šiuo klau­si­mu. Bet jei­gu pra­si­dė­tų ne­pa­lan­kūs teis­mo spren­di­mai – ne­lei­di­mas žy­giuo­ti, dar kaž­kas, jei­gu mū­sų da­lis tei­sė­jų ar­ba tei­si­nės sis­te­mos at­spin­dė­tų to­kį ste­reo­ti­pi­nį po­žiū­rį į gė­jus ir les­bie­tes, ta­da bū­tų pra­stai", - BNS sa­kė eu­ro­par­la­men­ta­ras.

Ei­ty­nes ža­da ste­bė­ti Eu­ro­pos Par­la­men­to Li­be­ra­lų ir de­mo­kra­tų al­jan­so už Eu­ro­pą frak­ci­jos (AL­DE), ku­riai pri­klau­so ir L.Dons­kis, at­sto­vai.

Šiuo me­tu Lie­tu­vo­je vyks­ta teis­mi­niai gin­čai dėl va­sa­rą pla­nuo­ja­mų sek­sua­li­nių ma­žu­mų ei­ty­nių "Už ly­gy­bę" vie­tos.

Lie­tu­vos gė­jų ly­ga pra­šė leis­ti lie­pos mė­ne­sį reng­ti ei­ty­nes Ge­di­mi­no pros­pek­te Vil­niaus cen­tre, bet Vil­niaus val­di­nin­kai pa­siū­lė jiems žy­giuo­ti kiek nuo­ša­liau nuo cen­tro.

Pir­mo­sios sek­sua­li­nių ma­žu­mų ei­ty­nės 2010 me­tais taip pat vy­ko to­liau nuo cen­tro. Tuo­met ren­gi­nio vie­ta bu­vo apt­ver­ta ir griež­tai sau­go­ma, pro­tes­tuo­ti prieš ei­ty­nes su­si­rin­ko tūks­tan­tis žmo­nių.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Pažangos ideologija 4026169581980456463

Rašyti komentarą

item