Konstitucija nelietuviškiems asmenvardžiams kol kas - neįveikiama kliūtis

Mi­nis­trų ka­bi­ne­tas pir­ma­die­nio pa­si­ta­ri­me ati­dė­jo klau­si­mą dėl to, kas tu­rė­tų reng­ti ne­lie­tu­viš­kos kil­mės as­men­var...


Mi­nis­trų ka­bi­ne­tas pir­ma­die­nio pa­si­ta­ri­me ati­dė­jo klau­si­mą dėl to, kas tu­rė­tų reng­ti ne­lie­tu­viš­kos kil­mės as­men­var­džių ra­šy­bos tai­syk­les.

Pa­gal Tei­sin­gu­mo mi­nis­te­ri­jos pa­teik­tą pro­jek­to va­rian­tą, Sei­mas Vals­ty­bi­nei lie­tu­vių kal­bos ko­mi­si­jai (VLKK) tu­rė­tų pa­ves­ti pri­im­ti nor­mi­nio po­bū­džio tei­sės ak­tą, ku­riuo bū­tų nu­sta­ty­tos pa­ma­ti­nės ne­lie­tu­viš­kos kil­mės as­men­var­džių ra­šy­bos tai­syk­lės.

VLKK pir­mi­nin­kė Dai­va Vaiš­nie­nė žur­na­lis­tams Vy­riau­sy­bė­je pir­ma­die­nį sa­kė, kad, ko­mi­si­jos nuo­mo­ne, Lie­tu­vos pi­lie­čių var­dai tu­rė­tų bū­ti ra­šo­mi lie­tu­viš­kais raš­me­ni­mis - esą taip yra pa­si­sa­kęs Kons­ti­tu­ci­nis Teis­mas.

"Tei­sin­gu­mo mi­nis­te­ri­ja il­gai ieš­ko­jo bū­do, ku­rį ga­lė­tų su­ras­ti - to­kį ne­prieš­ta­rau­jan­tį Kons­ti­tu­ci­nio Teis­mo spren­di­mui ir ga­lio­jan­tiems tei­sės ak­tams. Ta­čiau, ma­tyt, nė­ra taip pa­pras­ta jį su­ras­ti - tai ro­do ir šian­die­ni­nio nu­ta­ri­mo svars­ty­mas. Kal­bos ko­mi­si­ja taip pat ger­bia Kons­ti­tu­ci­nio Teis­mo spren­di­mą, ku­ris sa­ko, kad Lie­tu­vos Res­pub­li­kos pi­lie­čių var­dai ir pa­var­dės tu­ri bū­ti ra­šo­mi lie­tu­viš­ku rai­dy­nu, lie­tu­viš­kais raš­me­ni­mis", - tei­gė kal­bi­nin­kė.

Jos tei­gi­mu, ki­ti siū­ly­mai ga­lė­tų bū­ti svars­to­mi, jei bū­tų ras­tas po­li­ti­nis ir tei­si­nis spren­di­mas.

"Kal­bos ko­mi­si­ja ne­ga­li pri­im­ti pa­gal sa­vo kom­pe­ten­ci­ją tei­sės ak­to, ku­ris reg­la­men­tuo­tų pi­lie­čių pa­val­džių ra­šy­bą as­mens do­ku­men­tuo­se (...). Tai yra reg­la­men­tuo­ja­ma įsta­ty­mu", - dės­tė VLKK va­do­vė.

Mi­nis­te­ri­jos siū­ly­ta­me Sei­mo nu­ta­ri­mo pro­jek­te nu­ro­do­ma, kad šios tai­syk­lės tu­rė­tų už­ti­krin­ti "vals­ty­bi­nės lie­tu­vių kal­bos tai­syk­les ati­tin­kan­čią" bei "tarp­tau­ti­nių ten­den­ci­jų ne­ig­no­ruo­jan­čią" as­men­var­džių ra­šy­bą.

Pa­sak Tei­sin­gu­mo mi­nis­te­ri­jos, bū­tent VLKK tu­rė­tų spręs­ti dėl prob­le­mi­nių ne­lie­tu­viš­kos kil­mės as­men­var­džių ra­šy­bos ofi­cia­liuo­se do­ku­men­tuo­se, nes tai yra vals­ty­bės įstai­ga, spren­džian­ti vals­ty­bi­nės kal­bos po­li­ti­kos klau­si­mus ir for­muo­jan­ti vals­ty­bės po­li­ti­ką vals­ty­bi­nės kal­bos ap­sau­gos sri­ty­je.

Pa­gal šias tai­syk­les Lie­tu­vos pi­lie­čių ir ki­tų as­me­nų as­men­var­džiai bū­tų ra­šo­mi vals­ty­bės ir sa­vi­val­dy­bių įstai­gų iš­duo­da­muo­se ofi­cia­liuo­se do­ku­men­tuo­se.

"Kaip Kons­ti­tu­ci­nis Teis­mas yra pa­sa­kęs - as­mens do­ku­men­tas nė­ra tik su kal­ba su­si­jęs da­ly­kas. Jis nu­sta­to vals­ty­bės san­ty­kį su sa­vo pi­lie­čiu. To­dėl ne Kal­bos ko­mi­si­jos kom­pe­ten­ci­ja yra nu­sta­ty­ti tą san­ty­kį. Tai yra pa­čios vals­ty­bės ap­sisp­ren­di­mas, kaip ji už­ra­šo sa­vo pi­lie­čių var­dus ir pa­var­des. Kal­bos ko­mi­si­ja pa­gal sa­vo kom­pe­ten­ci­ją yra pri­ėmu­si 60-ąjį nu­ta­ri­mą dėl sve­ti­mos kil­mės as­men­var­džių ra­šy­bos bet ko­kiuo­se lie­tu­viš­kuo­se teks­tuo­se - tai yra bend­rie­ji pri­nci­pai su­for­mu­luo­ti. Bet dar kar­tą kar­to­ju - jie ne­ga­lio­ja as­mens do­ku­men­tams", - aiš­ki­no D.Vaiš­nie­nė.

Šaltinis: www.lzinios.lt

Susiję

Aktualijos 3380146186617561165

Rašyti komentarą

item