Po Kovo 11-osios eitynių – antifašistų grasinimai fotografui

Šventinį pirmadienį Vilniaus centre įvykusių nesankcionuotų eitynių metu didesnių incidentų išvengta. Tačiau prieš tautinio jaunimo atstovai...


Šventinį pirmadienį Vilniaus centre įvykusių nesankcionuotų eitynių metu didesnių incidentų išvengta. Tačiau prieš tautinio jaunimo atstovais save vadinančius eitynių dalyvius protestavę vadinamieji antifašistai užsipuolė juos bandžiusį įamžinti fotografą. Po eitynių ginčas persikėlė į socialinį tinklą.

Siunčia linkėjimus

Kasmet Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną – kovo 11-ąją rengiamos Lietuvos tautinio jaunimo sąjungos narių organizuojamos eitynės žiniasklaidos ir visuomenės dėmesio sulaukia dėl jų dalyvių skanduočių, kurias galima traktuoti kaip kurstančias tautinę nesantaiką. Vis dėlto šiemet net ir negavę leidimo žygiuoti pagrindine sostinės gatve eitynių dalyviai nesukėlė rimtesnių incidentų.

Šįkart apie save priminė su nacizmu kovojantys antifašistai. Antradienį socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Antifa Lietuva“ buvo paskelbta nuotrauka, kurioje užfiksuotas šios organizacijos atstovus suerzinęs fotografas.

„Šis malonus jaunuolis kovo 11-ąją Vilniaus g. ir Gedimino pr. sankirtoje eitynių metu stovėjusius antifašistus įbauginti mėgino prie veidų kišdamas fotoaparato objektyvą. Pats vėliau teigė, kad padarytus antifašistų portretus naudos „asmeniniais tikslais“. Jei kas pažįstate, perduokite linkėjimus“, – rašoma po nuotrauka, kurioje užfiksuotas „Antifa Lietuva“ neformalaus judėjimo narius fotografavęs jaunuolis.

Teigė agresijos nekurstęs

Į diskusiją socialiniame tinkle su kitais internautais įsivėlęs „Antifa“ judėjimo atstovams užkliuvęs fotografas Kęstutis Žilionis teigė nieko nebauginęs ir nustebęs, kodėl viešumo siekę protestuotojai dangstėsi veidus ir bandė išvengti fotografų dėmesio.


Susisiekus su fotografu, jis pasakojo, kad konfliktas įvyko Vilniaus centre – Vilniaus gatvės ir Gedimino prospekto sankryžoje. „Fotografavau eiseną, pamačiau, kad „Antifa“ atstovai išlindo, ir galvojau nueiti, pasidaryti stambius portretus. Kadangi turėjau tik platų fotoaparato objektyvą, reikėjo fotografuoti iš labai arti. Tada prasidėjo rankų kaišaliojimas, dangstymasis rankomis ir plakatais“, – pasakojo K. Žilionis.

Pasak vaikino, kelissyk fotografuojami asmenys, kurių, anot jo, buvo apie dešimt, bandė ranka nustumti fotoaparato objektyvą. Vilnietis teigė, kad agresyvių veiksmų, kaip teigia „Antifa Lietuva“ atstovai, jis neatliko, o agresija greičiausiai buvo palaikyta tai, kad jis fotografavo stovėdamas labai arti. Anot K. Žilionio, jo buvo paprašyta parodyti pažymėjimą, o kai jis atsakė, kad joks pažymėjimas, norint fotografuoti viešumoje, nėra būtinas, tai sukėlė nepasitenkinimą.

Sulaukė grasinimų

Kai antradienį socialinio tinklo paskyroje pasirodė K. Žilionio nuotrauka, jis sakė sulaukęs ne tik, jo manymu, nepagrįstų kaltinimų, kad jis fotografuoja neonacių užsakymu, bet ir grasinimų.

„Tos nuotraukos net nebuvo publikuotos. Jos buvo daromos tik man. Nelabai supratau, ko jie taip pasipiktino, – dėstė fotografas. – Kai parašiau komentarą, kaip viskas buvo, jie pradėjo gan piktai reaguoti ir viskas galiausiai pasibaigė grasinimais.“

Vaikinas teigė sulaukęs grasinimų socialiniame tinkle „Facebook“. „Gavau žinutę iš žmogaus, kuris paklausė, ar nenorėčiau nusifotografuoti pragare, – pasakojo K. Žilionis. Pasak jo, buvo pasakyta, kad tai nėra grasinimas, o tik „filosofinis pamąstymas apie jo gyvenimą“.

Suerzino įkyrus fotografavimas

Kitos konflikto pusės – neformalaus judėjimo „Antifa Lietuva” atstovas teigė, kad nesutarimas su fotografu kilo dėl jo su nacionalistais siejamų eitynių dalyvius primenančios išvaizdos ir fotografavimo būdo.
„Antifašistų būrys išreiškė nepritarimą eitynėms. Tik pasirodę protesto dalyviai sulaukė nemažai dėmesio iš žiniasklaidos, žurnalistai filmavo ir fotografavo, tačiau dauguma jų tai darė laikydamiesi adekvataus atstumo, netrukdydami, – pasakojo vienas iš protesto dalyvių. – Praėjus apie 10 minučių nuo protesto pradžios, prie antifašistų iš pro šalį žygiuojančios kolonos prišoko gan agresyvios išvaizdos jaunuolis skusta galva, juoda apranga, jis, priešingai nuo kitų žurnalistų, dalyvius nufotografuoti mėgino objektyvą kišdamas prie pat veidų, braudamasis artyn.”

Pasak „Antifa Lietuva” atstovo, protesto dalyviams toks elgesys sukėlė įtarimą, kad fotografas gali būti nacionalistas. „Šią taktiką paprastai naudoja fašistuojantys skinai, kurie archyvuodami tokias nuotraukas iš jų mėgina identifikuoti protestų dalyvius, galimai vėlesniam susidorojimui, persekiojimui ir patyčioms, – teigė jis. – Tad suprantama, kad laisvai samdomu fotografu save vadinančio Kęstučio agresyvi fotografavimo maniera sutrikdė protestą ir sukėlė dalyvavusių nepasitenkinimą. Kai kurie dalyviai dengėsi laikomais plakatais, kiti agresyvų fotografą vijo šalin.”

Aiškindamas, kodėl fotografo nuotrauka su „linkėjimais” buvo paskelbta socialiniame tinkle „Facebook”, „Antifa Lietuva” atstovas teigė, kad tai buvo padaryta, nes, anot jo, vienas iš protesto dalyvių matė fotografą demonstruojant nuotraukas kitiems. „Vienas demonstracijos dalyvių minėjo po eitynių Kęstutį sutikęs viename sostinės bare ir teigė matęs, kaip šis padarytas nuotraukas rodė tautine simbolika pasipuošusiems vyrams. Tame pačiame bare ir padaryta Kęstučio nuotrauka, įkelta į „Antifa Lietuva” puslapį, – sakė jis. – Nuotrauka į „Facebook” įkelta siekiant informuoti apie incidentą ir perspėti fotografą, kad toks įžūlus elgesys netoleruotinas.”

Parengta pagal www.alfa.lt informaciją


Susiję

Aktualijos 3347160634938252397

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonymous rašė...

Ir teisingai, jų padarytos nuotraukos labai jau viską iškreipia ir apverčia net pačią šventę aukštyn kojom......

item