Pasaulyje suintensyvėjo krikščionių persekiojimai

COVID-19 pandemijos metu visame pasaulyje padaugėjo krikščionių persekiojimų: tikintiesiems atsisakyta suteikti pagalbą daugelyje šalių, aut...


COVID-19 pandemijos metu visame pasaulyje padaugėjo krikščionių persekiojimų: tikintiesiems atsisakyta suteikti pagalbą daugelyje šalių, autoritarinės vyriausybės stiprina sekimą, o islamo kovotojai išnaudoja krizę, sakoma krikščionių gynimo grupės „Open Doors“ pranešime. 

Remiantis „Open Doors“ sudaryta 2021 m. pasauline apžvalga, daugiau nei 340 milijonų krikščionių - kas aštuntas - patiria didelį persekiojimą ir diskriminaciją dėl savo tikėjimo.

Už tikėjimą nužudytų krikščionių skaičius pasaulyje išaugo 60 procentų palyginti su praėjusiais metais. Daugiau nei devynios iš dešimties visų 4761 krikščionių kankinių mirčių buvo Afrikoje.

„Vis didėjantis krikščionių persekiojimas visame pasaulyje turėtų mus visus sutrikdyti“, - sakė Davidas Landrumas, Didžiosios Britanijos ir Airijos „Open Doors“ advokatūros vadovas. „Religijos laisvė yra pagrindas daugeliui kitų žmogaus teisių ir pilietinių laisvių. Autoritarinės vyriausybės tai žino ir išnaudoja pandemijos krizę, kad padidintų spaudimą krikščionims“.

Nurodoma 50 šalių, kuriose krikščionys susiduria su persekiojimais ir diskriminacija, o Šiaurės Korėja tarp jų pirmauja - dabar kaip ir visus pastaruosius 20 metų.

Kinija pirmą kartą per dešimtmetį vėl pateko į dvidešimtuką, o Indija ir Turkija taip pat pranešė apie vyriausybės represijų suaktyvėjimą.

Ataskaitoje teigiama, kad daugelio Afrikos ir Azijos šalių krikščionims buvo atsisakyta suteikti su COVID-19 susijusią pagalbą - kartais tą darė vyriausybės pareigūnai, tačiau dažniau kaimų vadovai ar komitetai. Kadunoje, Nigerijoje, šeimos iš kelių kaimų pranešė gavusios šeštadalį musulmonų šeimoms skirtų maisto produktų.

Kinijoje vyriausybė padidino stebėjimą, kai kuriose vietovėse valstybės patvirtintose bažnyčiose buvo įdiegtos veido atpažinimo sistemos ir stebimos internetinės paslaugos. Vyriausybės kampanija „sinicizuoti“ krikščionybę reiškia, kad kryžiai ir kiti krikščioniški vaizdai buvo pakeisti prezidento Xi Jinpingo nuotraukomis ir tautinėmis vėliavomis bei komunistų pareigūnais, renkančiais bažnyčios vadovus. Indijoje induistų vyriausybė visuomenėje skatino nuotaikas ir atmosferą, kuriai esant padaugėjo atakų ir priekabiavimo krikščionių ir musulmonų atžvilgiu. Užblokuotas užsienio finansavimas krikščionių vadovaujamoms ligoninėms, mokykloms ir Bažnyčios organizacijoms.

Afrikoje į pietus nuo Sacharos krikščionys patyrė 30 procentų daugiau nei pernai smurto atvejų nuo islamistinių kovotojų grupių, pasinaudojusių karantinu ir krizės susilpnintomis vyriausybėmis, sakoma pranešime. Nigerijoje nužudytų krikščionių skaičius išaugo beveik trigubai - iki 3800 užregistruotų mirčių.

Tarp teigiamų pokyčių buvo nauja Sudano konstitucija, garantuojanti religijos laisvę ir nebetvirtinanti islamo kaip valstybinės religijos; Irako šiaurėje savanoriai musulmonai remontuoja sunaikintas bažnyčias ir namus, kad paskatintų krikščionis grįžti į šią vietovę.

„Open Doors“ nuo 2002 m. Kasmet skelbia savo „Pasaulio stebėjimo sąrašą“. Tai suteikia šalims balus pagal smurto lygį ir persekiojimą asmeniniame, šeimos, bendruomenės, pilietiniame ir Bažnyčios gyvenime.

iš anglų kalbos vertė Karolis Beinoravičius




Susiję

Religija 1950862147602319579
item