Vengrijos parlamentas atmetė Stambulo konvenciją

Vengrijos Teisingumo ministrė Judit Varga Vengrijos parlamentas gegužės 5 dieną priėmė deklaraciją, kuria atmeta Stambulo konvenciją, į...

Vengrijos Teisingumo ministrė Judit Varga
Vengrijos parlamentas gegužės 5 dieną priėmė deklaraciją, kuria atmeta Stambulo konvenciją, įpareigoja Vyriausybę nesiimti jokių veiksmų dėl jos ratifikavimo ir siekti, kad tokią pačią poziciją užimtų ir Europos Sąjungos institucijos. 

Valdančiųjų inicijuota deklaracija buvo priimta 115 balsų už, 35 - prieš ir 3 susilaikius. 

Pagrindiniu Stambulo konvencijos atmetimo motyvu priimtame dokumente nurodoma Vengrijai nepriimtina socialinės lyties samprata, kuria remiasi Stambulo konvencija. Priimta deklaracija skelbia, kad Vengrijos parlamentas neturėtų perkelti socialinės lyties sampratos į Vengrijos nacionalinę teisę. 

Europos Tarybos inicijuota vadinamoji Stambulo konvencija deklaruoja pagrindinį siekį kovoti su smurtu prieš moteris, tačiau jos tekste gausu su šiuo tikslu nesusijusių nuostatų, įpareigojančių šalis kovoti su tradicinėmis visuomenių pažiūromis, tariamais stereotipais, taip pat nediskriminuoti dėl lyties tapatybės, lyties raiškos ir socialinės lyties. Pastaroji nuostata iš esmės reiškia pareigą pripažinti piliečio teisę būti kitos nei jo biologinė lytis, o aplinkiniams elgtis su juo pagal jo išsigalvotą tariamą lyties tapatybę. 

„Vengrijos Vyriausybė siekia kovoti su smurtu prieš moteris keisdama šalies įstatymus, užtikrindama realią pagalbą ir bendradarbiavimą su visuomeniniais partneriais, o ne ratifikuodama tarptautinius susitarimus“, - metų pradžioje šiuo klausimu teigė šalies Teisingumo ministrė Judit Varga, atkreipdama dėmesį į platų šalyje egzistuojantį paslaugų ir pagalbos smurtą patiriančioms moterims teikiančių institucijų tinklą. 

Stambulo konvencijos ratifikavimo Vengrijos parlamente reikalavo opozicinės partijos, pirmiausiai žalieji. Jų teigimu, smurtas artimoje aplinkoje nėra privati problema ir turi būti sprendžiamas kuo aukštesniu lygiu. 

Šaltinis: hungarytoday.hu

Susiję

Šeimos politika 5479985906047837728
item