Vengrijoje uždraustas lyties keitimas

Vengrijoje uždraustas teisinis lyties keitimas. Naujai priimta nuostata numato, jog asmens dokumentuose gali būti įrašyta tik „gimstant pr...


Vengrijoje uždraustas teisinis lyties keitimas. Naujai priimta nuostata numato, jog asmens dokumentuose gali būti įrašyta tik „gimstant priskirta lytis“ ir ji negali būti keičiama. Opozicijos siūlytos pataisos translyčių reikalavimams patenkinti buvo atmestos. 


Valdantieji sprendimą motyvuoja tuo, jog visiškas lyties pakeitimas yra neįmanomas, todėl neturėtų būti įmanomas ir civiliniuose registruose. 

Kritikai atkreipia dėmesį, kad toks požiūris prieštarauja Pasaulio sveikatos organizacijos pozicijai. Ši organizacijai pernai išbraukė lyties tapatumo sutrikimą iš oficialios ligų klasifikacijos. 

Taip pat teigiama, kad Europos Teisingumo Teismo doktrina aiškiai palanki translyčių asmenų teisei dokumentuose nurodyti savo pasirinktą lyties tapatumą, o ne tikrąją biologinę lytį. 

Neseniai Vengrijos parlamentas priėmė sprendimą neratifikuoti translytiškumą propaguojančios Stambulo konvencijos ir įpareigojo Vyriausybę Europos Taryboje siekti visiško šios konvencijos atmetimo. 

parengta pagal užsienio spaudą


Susiję

Viktoras Orbanas 4725565996330569384
item