Nacionalinio susivienijimo kreipimasis dėl partijų finansavimo mažinimo

Mindaugo Šernos nuotrauka  Lietuvos Respublikos Prezidentui Lietuvos Respublikos Seimui Lietuvos politinėms partijoms  Kreipima...

Mindaugo Šernos nuotrauka 
Lietuvos Respublikos Prezidentui
Lietuvos Respublikos Seimui
Lietuvos politinėms partijoms 

Kreipimasis

Dėl valstybės biudžeto dotacijos politinėms partijoms sumažinimo

Koronaviruso epidemijos padariniams įveikti prireiks nuoseklių ir ryžtingų priemonių, įskaitant pastangas racionaliai ir taupiai naudoti valstybės biudžeto lėšas. Pradėti taupyti reikia tose srityse, kuriose, atsisakant nebūtinų išlaidų arba apgalvotai mažinant biudžeto asignavimus, ne tik nenukentėtų viešasis interesas, bet būtų kuriamos prielaidos jų pertvarkoms. Viena iš tokių sričių yra šalies politinių partijų biudžetinis finansavimas. 

Politinė partija ,,Nacionalinis susivienijimas“ ragina Lietuvos politines partijas ir valdžios institucijas priimti sprendimus 50 procentų sumažinti Lietuvos politinėms partijoms 2020 metams skirtą 6 mln. eurų valstybės biudžeto dotaciją.

Sutaupytos lėšos galėtų būti nukreiptos sunkmetį išgyvenančios šalies piliečių svarbesniems poreikiams tenkinti. Toks sprendimas sustiprintų visuomenės sanglaudą ir pilietinio solidarumo dvasią, padidintų žemą žmonių pasitikėjimą politinėmis partijomis. 

Sumažinus valstybės dotaciją politinėms partijoms būtų tikslinga pakeisti Seimo rinkimų agitacijos tvarką, siekiant sumažinti partijų reklamai skiriamas lėšas. Reklaminius, tad iš esmės propagandinius ir mokesčių mokėtojų lėšas švaistančius rinkiminės kovos būdus turėtų pakeisti atviri, vienodas konkurencines sąlygas užtikrinantys, profesionaliai ir nešališkai moderuojami, politikų debatai. Originalių politinių vizijų, idėjų ir programų trūkumas yra viena didžiausių Lietuvos partijų problemų ir visos valstybės raidos stabdžių. Pinigų varžybomis virtę rinkimai turi tapti politinių idėjų varžybomis.

Kryptingai mažindami pinigų vaidmenį šalies politiniame gyvenime ir rinkimuose sukursime palankesnes sąlygas realiai partijų konkurencijai, laisvai ir lygiateisei politinių idėjų bei programų sklaidai, kartu sustiprinsime šalies demokratijos pamatus.  

Politinės partijos ,,Nacionalinis susivienijimas“ valdyba 

Vilnius


Susiję

Nacionalinis susivienijimas 3404940424973602591

Rašyti komentarą

21 komentaras

Unknown rašė...

Teisingas pareiškimas. Palaikau.

Nežiniukas rašė...

Kažkaip Radžvilas užmiršo, kad bent oficialiai valstybinės dotacijos partijoms buvo įvestos todėl, kad jos nereketuotų įmonių dėl partijų šelpimų. Tai, jei sumažins, kaip bus su įmonių reketu?

Kitas dalykas, kas bus prikišama Nacionaliniam susivienijimui dėl šio pareiškimo: lengva raginti atsisakinėti to, ko patys negaunate ir ar vargu artimiausią ateitį gausite.

O ten visokie raginimai kovoti dėl idėjų - tai iš viso utopija. Kaimiečiui nereikia tų idėjų - jį domina konkretūs materialiniai dalykai - kad kažkas jam sklypelį suartų, kad seniūnas labiau sukalbamas būtų. Visa kita - jam neįdomu, ar mažai įdomu. Štai dėl šios priežasties niekas idėjų nekiša, o organizuoja koncertus ir į pirmąsias eiles kiša žinomus žmones, kuriuos žmonės rinkdami paskui save patraukia reikalingus išrinkti žmones.

Nežinau, ar Nacionalinis susivienijimas tai suvokia, ar dar tik suvoks savo kailiu, bet jau seniai žinoma, kiek reikia pinigų (o ne patrauklių idėjų) laimėti vienokius ar kitokius rinkimus.

Žinoma, tai pesimistinė gaida, bet tokia yra dabartinė realybė.

Unknown rašė...

Dabartinę realybę, kaip sakote, sukūrė būtent finansuojamos gaujos: "priešakinė"žiniasklaida ir tos pačios (nepakeičiamos) partinės ikonos. "Kaimiečių" arba "runkelių" pavadinimus ir rūpesčius taip pat.- Išskirtinį vaidmenį šiame kūrybiniame procese vaidino toms ikonoms palanki "priešakinė" žiniasklaida.

Anonimiškas rašė...

Taigi partijos kaip reketavo įmones, taip ir reketuoja - negi manote, kad, jeigu žmogui duosi daug, jis nenorės dar daugiau?
Beje, o ką veikia spec. tarnybos, kad nesiima tirti reketavimo atvejų? - greičiausiai todėl kad beveik visi Seimo narių giminaičiai turi po vieną ar kelias įmonėles, ir sakykime, anei karto nei STT, nei kitos tarnybos netyrė , ar biudžeto lėšos per nevyriausybines organizcijas neptenka į biudžetininkų giminaičių rankas.
Dėl koncertų sutikčiau - makaroų fabrikai gaudžia nesustodami.
Dėl to, kad Nacionalinis Susivienijimas bus kaltinamas raginimu atsisakinėti to, ko pats negauna - vargu, nes visa Lietuvos visuomenė jau seniai labai piktinasi tokiu mokesčių mokėtojų lėšų švaistymu.
Iš tikrųjų politinėįs partijos turi apskeritai negauti jokio valstybinio finansavimo - tai kas, kad neįrodyta ir garsiai nekalbama, jog partijas remia verslo vienetai, bet lengva numanyti, kad taip ir yra.
Iš tikrųjų turi būti įstatymu uždrausta priimti finansinę paramą iš privatgaus sektoriaus - kaip tik tokio įstatymo nebuvimas ir sukūrė didžiulę daugybę sunkiai išaiškinamų piktnaudžiavimų.
Partija turi išsilaikyti vien iš partijos nario mokesčio, o ir mokesčio lėšų kilmė turi būti tiksliai identifikuojama.
Seimo, vyriausybės ir prezidentūros darbuotojai gauna pakankamai gerus atlyginimus, ir dabartinis papildomas partijų finansavimas yra antikonstitucinis dirbančiųjų apiplėšimas.

Raimundas rašė...

Mintis gera, bet tada už kokius pinigus sistemininkams reikės pirkti gaidį ir visokius kitokius padarus, negi partiečiai susimes?

Anonimiškas rašė...

Ar nusileis NS šulai ant žemės?
Jau praėjo nemažai dienų ruo NS registracijos. Nei vienas partijos ,,ūkvedžiui’’ A. Simučiui ir Ko prieinamas adresatas negavo prašymo pervesti partijai 1 GPM procentą. Duomenų aukai nepatalpino net propatrija.lt svetainė. VMI gal tas procedūras pratęs ir po geg.1 d., bet taip NS aktyvui snausti keista…..Visgi tai ne tradicinė ,,lovio’’ partija, besimaudanti biudžeto piniguose…
Suprantu- NS išdidiems šulams buvo visiškai nereikalinga 3 procentų rink. kartelė, nes Sinicos kolegos be vargo tikisi peršokti 5 ar 6 procentus…:):) Suprantu šitokią savanorišką beprotystę, bet ,kad partijai dar nereikėtų ir piliečių legalių aukų tam, kad kada nors,už 20 metų tarkim,smilesmilegauti tuos 5 procentus reikia ir trupučio eurų....To neadekvataus asketizmo,švelniai tariant, mano vaizduotė visai neišneša…:)
NS nereikia nei žemos kartelės,nei lėšų partinei veiklai, nei derybų dėl vieningo mažiukų rink. sąrašo. Nereikia konkrečių polit. reformų paketo…Nereikia drąsiai,sąžiningai ir atvirai įvardinti tautai, kad ONS ,o ne kas kita, yra pagrindinė Lietuvos baisybė ir budelis…
Nereikia, matyt, ir Seimo mandatų bei minimalios susivienijusių mažiukų sėkmės (reformų realizavimo vardan ir jų reklamos vardan) rinkimuose…
Tad, o ko reikia tuomet tokios padangėse skraidančios naujos partijos aktyvui????
Tęsti nesibaigiančių tekstų ir memorandumų laviną dviejuose mažyčiuose portaluose ir svajoti ,kad iš dangaus savaime nukris vienatinis Seimo mandatas?
Nenukris,vyrai, patikėkit, jei toliau taip skrajosit padebesiuose ir nekreipsit dėmesio į žeme vaikštančių nuomones bei net pagalbos rankas….
Kitai mažiukei partijai NUOLAT surankiodavau per vargą ir pasišventimą keliolikos žmonių 1 procentą ir 2 visuomeninius procentus jų satelitinei NVO ar kitai NVO…O NS pasirodo bus gyva ir naši tik Dievo talka ir gerais narių norais..Gal reikėjo pasivadinti SP (svajotojų partija),pagal L.Jakimavičiaus Poilsio partijos modelį?Tuomet ir nuviltų 1-3 procentų rinkėjų lūkesčiai nebliūkstų, nes lūkesčių rinkimuose ir nebūtų....

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pritariu "Anonimiškas 2020-04-16 12:21" - ir, beje, aš būčiau linkęs manyti, kad tas 'įmonių reketavimo užkardymas' apskritai tebuvo pretekstas sudaryti partijoms galimybę įkišti leteną į biudžetą, ir tiek.
Antra vertus, dėl kaltinimų "rėkia dėl to, kad patys negauna", pritarčiau Nežiniukui, nes tokių kaltinimų TIKRAI bus - ypač per "sisteminę" propagandinę purvasklaidą - ir, be abejo, "oertė"... tfu, vis painioju - "elertė". Nes tai LABAI patogi taktika - ir savo godumą apgini, ir oponentams savo neigiamas savybes prikergi. O atsižvelgiant į tai, kad krūva žmogelių šventai tiki viskuo, ką jiems per "teliką" paporina bei ekstazėje patys sau ant ausų kabinasi "protknisių" ("influencerių") "makaronus"...
Dar labai tikėtini propagandiniai ėjimai: "če jie Karbauckiui ir kitiem oligarcham nori ysiteikt!" ir "če gi rusū agentaj (žr. farsą apie "sputnik.lt") nori parlamiantinią demakratinią santvarką sugreut, bjeuribės!" ;)

Anonimiškas rašė...

Šį partija gana naiviai tikisi laimėti. Net Maldeikienė įveikė Radžvilą, o dabar sugalvojo paprašyti, kad konkurentai susimažintų biudžetą. Dar Radžvilą į debatus išsiųskite ir užmigdykite visus iš nuobodulio.

Anonimiškas rašė...

Kaip matyti, pačiam labai knieti išklausti kitus dėl NS finansavimo? - tokia ,,zadanija''?
Ir kodėl gi tamstai taip susopo kažkurią vietą dėl svetimų pinigų?
Kad paties ,,vaizuotė neišneša'' - nieko tokio, nesirūpink, svarbu, kad kitų išneša.

Anonimiškas rašė...

Pikč, čia panašiai kaip tas klausimas - ar langas pusiau uždarytas, ar pusiau pravertas?
Kodėl Nacionalinis Susivienijimas apie tai pravilo būtent dabar - nežinau, bet partijų finansavimasyra toks kausimas, apie kurį neįmanoma tylėti.
Jeigu NS apie tai tylėtų - tada rinkėjai tikrai gali pagalvoti, kad ir NS taikosi į mokesčių mokėtojų pinigus.
Šnekėti apie tai šiuo atveju yra svarbu, tik NS galėtų pasiūlyti partijoms išsilaikyti iš nario mokesčio ir tai įtvirtinti atitinkamu įstatymu - štai toks pasiūlymas tikrai atkreiptų dėmesį ne vien į patį pasiūlymo turinį, bet ir į visą NS, ir nėra abejonės, kad rinkėjai tikrai pritartų siūlomai reformai.
Kaip relgamentuoti privačių fizinių ir juridinių asmenų paramą partijoms - šit kas yra tikrai sudėtingas darbas.

Anonimiškas rašė...

Kaip manai, kodėl anei viena televizija iki šiol tokių debatų nesurengia? - tarkime, NS ir TSLKD, NS ir socdemai ir taip toliau?

Pikc Kažinkavičius rašė...

Aš nesakau, kad jie blogai daro - aš tik sakau, kad sisteminiai būtinai apie tai pradės rėkauti (ir, labai tikėtina, būtent Tamstos ir mano minėtais būdais).

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Anonimiškas 2020-04-16 22:25" komentaras - kabinėjimasis "lygioje vietoje".

Anonimiškas rašė...

Tegul rėkauja, Pikc. Ir kuo garsiau - tuo geriau. Pats puikiai supranti kodėl, tik to nebūtina sakyti garsiai.

Anonimiškas rašė...

Ne visai taip. Tas rašytojas - aiškus.

x rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.
x rašė...

Pabaigę alinančią kovą su apdulkėjusia, beveik niekam nežinoma rezoliucija, žiebė kreipimąsi su raginimu, na, tiesiog kvailu. Iš ubagiškų valstybinių dotacijų nurėžti pusę ir skirti neva "svarbesniems poreikiams".

Dar nepamirštas Abonento skandalas, o partijų skurdumą matome prieš kiekvienus rinkimus. Už nario mokestį partijos gali nusipirkti nebent pieštukų, o kur politinė veikla? Kokias sumas gauna prancūzų, vokiečių partijos? Jos net gali sau samdytis reikalingus ekspertus ar įsteigti partijoje padoriai apmokamus etatus.

Pasiūlyti padidinti partijoms finansavimą +50% būtų buvę adekvačiau, bet tarp runkelių nepopuliaru. Partijos vis tiek ims iš verslo? Masiulis pabandė, kaži ar atsiras greitu metu daugiau norinčių.

Panašu, kad NS artimiausiu metu negresia tapti dotacijų gavėja, tai ir tokiais populistiniais raginimais gali švaistytis nerizikuodami niekuo.

Rūta rašė...

Puikus Kreipimosi tekstas. Pritariu kiekvienam žodžiui. Manau, dauguma žmonių pritartų. Tik dėl adresatų vilčių neturiu. Po kokio mėnesio gausim biurokratinius atsirašinėjimus. Panašiai kaip Prezidentūra atsakė dėl LRT veikimo.

Anonimiškas rašė...

Nes žmonės nenori laiko švaistyti.

Anonimiškas rašė...

-> Anonimiškas 2020-04-17 10:22

Išvardink tuos ,,nenorinčius švaistyti laiko'' žmones.

Anonimiškas rašė...

Daug dirbi, X.

O kas čia blogo, kad partijos išsilaikytų iš nario mokesčio? Ir jeigu nario mokesčiai tokie mažiu, kad užtenka tik pieštukams, vadinasi tokias ,,partijas'' - vargu ar tai išvis tinkamas žodis - netgi negalima vadinti ,,partijomis'' todėl, kad jų narius vienija ne veikla visuomenės labui ir politinės idėjos, o išskaičiavimas. O bet koks savęs apgaudinėjimas kolektyvinėje veikloje baigiasi tik vienu: kolektyvo išsiskirstymu.
Sakai, Masiulis pabandė? - greičiausiai Masiulis tapo parodomojo vodevilio ,,A la kova su korupcija'' personažu, ir tiek. Kad pridengti stambesnius sukčius ir kad sukurti iliuziją, jog skaitomasi su visuomenės nuomone.

item