Visuomenininkai paminėjo Lietuvos didvyrio K. Škirpos 125-ąsias gimimo metines

K. Tamašausko nuotr., alkas.lt alkas.lt Vasario 18 d., antradienį, 18 val. Vilniuje, prie pernai liepos mėnesį Vilniaus sav. tarybo...

K. Tamašausko nuotr., alkas.lt

Vasario 18 d., antradienį, 18 val. Vilniuje, prie pernai liepos mėnesį Vilniaus sav. tarybos panaikintos Kazio Škirpos vardo alėjos (pervadintos „Trispalvės al.“), visuomenininkai K. Škirpos 125-ojo gimtadienio proga pagerbė šio Lietuvos didvyrio atminimą, uždegė žvakutes, padėjo gėlių, sugiedojo tautinę giesmę.

Prieš prasidedant minėjimui ant Taikomosios dailės muziejaus sienos lipnia juosta buvo užklijuotas  plakatas „Lietuvos Didvyrio pulkininko Kazio Škirpos 125-osios gimimo metinės“ ir K. Škirpos portretas. Tai pastebėjęs Vilniaus savivaldybės darbuotojas su užrašu ant uniforminės striukės „Vilnius Polis“ bandė nerišlia lietuvių kalba aiškinti, minėjimo dalyviams, kad jie neturi teisės kabinti jokių užrašų. Tačiau patikinus, kad užrašas po minėjimo bus nukabintas, jis liovėsi trikdyti renginį.

Viena iš minėjimo rengėjų, lietuvių kalbos mokytoja Astra Astrauskaitė papasakojo apie K. Škirpą ir jo nuopelnus Lietuvai. Priminusi apie savo sulaikymą ir trispalvės  atėmimą sausio 3 d., pasmerkė, anot jos, neteisėtus policijos veiksmus, primenančius sovietinės milicijos elgesį. Žmonės skandavo „Gėda!“ ir „Šimašių lauk!“

Po to minėjimo dalyviai pulkininko K. Škirpos garbei skandavo: „Valio! Valio! Valio!“ ir sugiedojo Lietuvos himną.

Buvo uždegtos atminimo žvakės, iš mažesnių žvakučių  sudėlioti Gediminaičių stulpai ir Jogailaičių dvigubas kryžius, padėti žydinčių gėlių vazonėliai. 

„Lietuvos valdžia šią sukaktį užmiršo ir nė piršto nepajudino, kad ji būtų paminėta. Mes nepamiršome šio Lietuvos didvyrio ir atėjome atiduoti jam pagarbą čia, jo vardu pavadintoje alėjoje. Vilniaus meras liberalas Šimašius, pakeitęs šios alėjos pavadinimą, bandė pažeminti K. Škirpą. Tačiau jam iki šios asmenybės kaip ožiui iki kompiuterio. Manau, nepraeis nė metai ir garbingas šios alėjos pavadinimas vėl grįš į savo vietą. Neleisime Lietuvos išdavikams niekinti tautos didvyrių“, – alkas.lt sakė vienas iš šio minėjimo rengėjų vilnietis Kęstutis Tamašauskas.

K. Škirpa 1918 m. buvo pirmasis Lietuvos kariuomenės savanoris. 1919 m. sausio 1 d. kartu su būriu Lietuvos savanorių pirmą kartą Vilniuje, Gedimino bokšte iškėlė Lietuvos valstybės vėliavą.

K. Škirpa gynė jauną Lietuvos valstybę, vadovavo Generaliniam kariuomenės štabui, buvo Aukštųjų karininkų kursų lektorius, Steigiamojo Seimo narys, apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordinu.

Vėliau dirbo diplomatinėje tarnyboje Lenkijoje ir Vokietijoje. 1940 m. buvo vienas iš LAF kūrėjų ir 1941 m. Birželio sukilimo prieš SSSR okupaciją Lietuvoje organizatorius. Sukilimas visam pasauliui įrodė, kad Lietuva priešinosi okupantams ginklu.

Susiję

Kazys Škirpa 7405907982170320815

Rašyti komentarą

1 komentaras

Anonimiškas rašė...

Tekste: "K.Škirpa...kartu su būriu(!) Lietuvos savanorių...iškėlė Valstybinę vėliavą". Kodėl rašoma su būriu, kai yra žinomos visų savanorių pavardės ir net nuotraukos jų yra.? Jie nėra kažkokie anonimai. Už kiekvienos pavardės - žmogaus likimas. Atoduodant didvyriams pagarbą, straipsniuose reikia minėti visų pavardes. Juk nesakome :"J.Basanavičius su būriu signatarų, paskelbė Nepriklausomybės aktą". Žinome savanorių pavardes, jie nusipelnė būti įamžinti mūsų atmintyje, gatvėse ir paminkluose.

item