Už Trispalvės alėjoje mokytoją sulaikiusios pareigūnės karikatūrą - teismas

K. Škirpos alėja, kuri buvo pervadinta „Trispalvės alėja“  respublika.lt Parengė Justina Gafurova. Tokią žinią neseniai sužinoj...

K. Škirpos alėja, kuri buvo pervadinta „Trispalvės alėja“ 

Parengė Justina Gafurova.

Tokią žinią neseniai sužinojo psichologė Eglė Mirončikienė. Prieš teismą kovo pradžioje moteris stos už tai, kad socialiniame tinkle sukūrė policijos pareigūnės karikatūrą. Taip ji reagavo į sausio 3 dienos įvykius Trispalvės alėjoje, kai ten vėliava mosavusi mokytoja buvo sulaikyta. Psichologės kritika gali kainuoti brangiai.

E.Mirončikienė kaltinama statutinio pareigūno įžeidimu, nes sausio pradžioje socialinėje erdvėje pasidalino įrašu su fotomontažu. Jame E.Mirončikienė pareigūnę atvaizdavo vilkinčią tarybinės Rusijos uniforma. Savo įraše pareigūnę moteris pavadino metų pradžios „Raudonąja žvaigžde“, kuri „įkūnija viską, ko policijos sistemoje neturėtų būti: politikos, nelojalumo valstybei, nepagarbos jos simboliams, žmogaus teisių ir laisvių negerbimo bei nekompetencijos.“ Šis įrašas galėjo pažeisti pareigūnės garbę ir orumą, todėl E.Mirončikienei teks stoti prieš teismą.

„Respublikos“ kalbinta E.Mirončikienė sakė, kad toks sprendimas jai nebuvo staigmena. „Tokios žinios ir tikėjausi, ir ne. Vos paskelbus šią karikatūrą, internetinėje erdvėje kilo diskusija, kurioje dalyvavo ir patys pareigūnai. Aš taip pat įsijungiau į šią diskusiją. Jie laikėsi nuomonės, kad tai yra garbės ir orumo pažeidimas. Aš pateikiau savo argumentus. Pateikiau nuorodą į Aukščiausiojo Teismo ir Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikos pavyzdžius, kuriuose išaiškinama, kad karikatūra yra saviraiškos dalis, jos yra prilyginamos žmogaus nuomonei ir negali būti draudžiamos, net jeigu kažką pašiepia. Teisinėje praktikoje yra pavyzdžių, kad ši kritika gali būti ir arši, tačiau ji pateisinama, jeigu įžvelgiamas viešasis interesas“, - sako E.Mirončikienė.

Ji neslepia, kad labiausiai ją nustebino tai, jog tarnybinį pranešimą dėl galimai pažeisto pareigūnės orumo parašė ne pati pareigūnė, o Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdybos korupcijos tyrimų skyriaus viršininkas. Jis raštu komisariato viršininko pareigas atliekantį pareigūną informuoja apie tokią karikatūrą ir pasiūlo patraukti E.Mirončikienę administracinėn atsakomybėn.

„Mane nustebino tas karštligiškas noras pamokyti, pasinaudojant savo įgaliojimais. Kreipėsi ne pati pareigūnė, kurią galimai įžeidžiau savo montažu, kreipėsi jos viršininkai. Matau tame tam tikro spaudimo požymių. Nors praktika yra tokia, kad įžeistas pareigūnas pats kreipiasi, o šiuo atveju iniciatyva kyla iš vadovybės. Tai yra gąsdinantis signalas dėl to, kas vyksta sistemoje“, - stebėjosi psichologė.

E.Mirončikienė mano, kad artimiausias teismo posėdis gali būti tik ilgesnių procesų pradžia: „Laikau save maža persona. Manau, kad tai yra žinutė visiems: yra lygesni tarp lygių ir tai, kas galima vieniems, negalima kitiems. Manau, kad pašaipa buvo labai maža, palyginus su tuo, kaip buvo pažeistos suimtos moters teisės. Viskas buvo nufilmuota. Jeigu mūsų teisėsaugos sistema sveika, turėtų būti imtasi priemonių. Bet reakcija kita - sistema nenori keistis. Ji nori turėti išskirtines privilegijas ir tapti neliečiamaisiais. Manau, tai yra grėsmingi požymiai.

Tai, kad ši byla bus, reikia tik džiaugtis. Tai bus lakmuso popierėlis, kuris leis įvertinti, kiek tvirta ir teisinga yra mūsų teisės sistema. Tai parodys mums, kiek esame saugūs savo visuomenėje.“

respublika.lt

Susiję

Eglė Mirončikienė 4753521631989726027
item