Savivaldybė skubiai pašalino vilniečių pakabintą K. Škirpos vardo lentelę

www.alkas.lt Sausio 1 d. Lietuvos vėliavos dieną, Vilniaus Trispalvės alėjai trumpam buvo sugrąžintas seniau buvęs Kazio Škirpos vard...


Sausio 1 d. Lietuvos vėliavos dieną, Vilniaus Trispalvės alėjai trumpam buvo sugrąžintas seniau buvęs Kazio Škirpos vardas.  Grupė minėjimo dalyvių ant dabartinio gatvės pavadinimo lentelės užklijavo lipduką su ankstesniu neseniai pervadintos alėjos pavadinimu – Kazio Škirpos alėja.  Ties Neries ir Vilnelės santaka, prie Taikomosios dailės muziejaus, susirinkęs būrys patriotiškai nusiteikusių aktyvistų laikė K. Škirpą remiančius plakatus su užrašais „Tauta savo didvyrius žino!“.

Vėliau Vilniaus savivaldybės tarnyba lipduką su Kazio Škirpos alėjos pavadinimu nuplėšė.

„Lipdukas jau nuplėštas, mes kreipsimės į policiją, nes tai – eilinis vandalizmo aktas. Bent jau administracijos požiūriu, tai yra savavaldžiavimas, o jį apibrėžia keli Baudžiamojo kodekso straipsniai. Tai yra Vilniaus miesto tarybos sprendimo nepaisymas, nes taryba apsprendžia gatvių pavadinimus, o ne kas nori“, – žurnalistams sakė savivaldybės administracijos vadovas Povilas Poderskis.

Tačiau sausio 2 d. apie 18 val., grupė aktyvistų užrašą su Kazio Škirpos alėjos pavadinimu vėl grąžino.

Diplomato bei karininko K. Škirpos vardo alėją sostinės savivaldybė, nepasitarusi su visuomene, pernai liepos mėnesį pervadino į Trispalvės alėją. Šis sprendimas buvo motyvuotas apkaltinus K. Škirpą antisemitizmu.

Palei Vilnelę link Gedimino kalno nusidriekusi gatvė iki šiol buvo vadinama K. Škirpos alėja nes 1919 metais sausio 1-ąją kartu su kitais Lietuvos savanoriais Gedimino pilies bokšte K. Škirpa iškėlė Lietuvos trispalvę.



Susiję

Kazys Škirpa 2676974812363346173
item