Kaune atgimstantis „Į laisvę“ studijų savaitgalis klausia: Quo vadis, Lietuva?

Rugpjūčio 10-11 dienomis Kauno miesto savivaldybės didžiojoje salėje rengiamas tradicinis Lietuvių fronto bičiulių (toliau – LFB) politin...

Rugpjūčio 10-11 dienomis Kauno miesto savivaldybės didžiojoje salėje rengiamas tradicinis Lietuvių fronto bičiulių (toliau – LFB) politinių studijų savaitgalis. Šios patriotinės JAV lietuvių pokario metais įsteigtos organizacijos politinių studijų savaitgaliai ar net savaitės daugelį metų buvo rengiami lietuvių išeivių telkiniuose – Dainavos stovyklavietėje (MI), Los Andžele (CA), Čikagoje (IL) ir kitur.

Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę panašaus pobūdžio renginiai buvo pradėti organizuoti ir Lietuvoje. Politinių studijų savaitgaliuose ir panašaus pobūdžio renginiuose buvo keliami Lietuvos laisvinimo, vėliau atkūrus Nepriklausomybę, jos įtvirtinimo klausimai, analizuojamos rezistencinio paveldo išsaugojimo ir  pilietinės demokratijos idėjų skleidimo galimybės, keliami politinio ir visuomeninio gyvenimo skauduliai. Šiuose renginiuose gausiai dalyvaudavo buvę Lietuvos ir užsienio lietuvių rezistencinio judėjimo dalyviai, kultūrininkai ir visuomenininkai. Lietuvoje jie buvo susibūrę po LFB įsteigto kultūrinio padalinio Į LAISVĘ fondo lietuviškai kultūrai ugdyti vėliava. 

Taigi, visą pokarį JAV puoselėta, o atkūrus nepriklausomybę ir Lietuvoje tęsta tradicija vėl sugrįžta! Sugrįžta sutelkdama panašiai galvojančius skirtingų generacijų ir specialybių JAV bei Lietuvos lietuvius. Šių metų renginio tema: „Quo vadis, Lietuva? Ar išliks Lietuva ir lietuviai XXI amžiuje?“
Studijų savaitgalį sudarys dvi pranešimų ir diskusijų sesijos, kurias vainikuos Lietuvių fronto bičiulių Laisvės premijų įteikimas ir laureatų paskaitos. Renginio metu aptariamos temos apims įvairiausias šiandien aktualias valstybės gyvenimo problemas, ypatingą dėmesį skiriant šiomis dienomis Lietuvoje suliepsnojusiam ginčui dėl Lietuvos laisvės kovotojų istorinės atminties.

Renginyje pranešimus skaitys dr. Arūnas Bubnys, prof. Kęstutis Skrupskelis, prof. Jonas Vaičenonis, prof. Birutė Obelenienė, kun. Robertas Grigas, Petras Plumpa, prof. Rimtautas Marcinkevičius, Tomas Čyvas, Paulius Stonis, Vytautas Sinica ir kiti žinomi išeivijos ir Lietuvos visuomenės veikėjai. Renginį invokacija pradės Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius.

„Atkūrus nepriklausomybę į Lietuvą sugrįžusiuose LFB ir Į LAISVĘ fondo lietuviškai kultūrai ugdyti studijų savaitgaliuose dalyvaudavo iškiliausi išeivijos žmonės – dr. Adolfas Damušis, dr. Vytautas Antanas Dambrava, dr. Juozas Kazickas, dr. Petras Kisielius, dr. Nijolė Bražėnaitė ir kiti. Gaila, tačiau iniciatyva galiausiai nutrūko, apskritai amžiaus pradžioje Lietuvos visuomenėje trūko alkio savo politinės būklės svarstymams. Šiandien gaiviname šią nuostabią tradiciją jau su visiškai kita jaunų Lietuvos mokslininkų karta. Kviečiame visus kauniečius ir miesto svečius stabtelėti ir kartu apmąstyti Lietuvos kelią į nepriklausomybę, opiausias šiandienos Lietuvos problemas ir mūsų tautos išlikimo perspektyvas XXI amžiuje“, - sakė vienas renginio organizatorių, JAV lietuvis chirurgas prof. Rimtautas Marcinkevičius.

Antrąją studijų savaitgalio dieną Lietuvių fronto bičiulių Laisvės premija bus iškilmingai įteikta 2017-ųjų ir 2018-ųjų metų premijos laureatams.

Studijų savaitgalio pradžia – rugpjūčio 10 dieną, 11 valandą (dalyvių registracija nuo 10 valandos). Dalyvavimas nemokamas.

Pažymėkite, jog dalyvausite, šio renginio Facebook puslapyje ir pakvieskite į jį savo artimuosius ir draugus.


Susiję

Įvykiai 1977174617813260286
item