Vilniaus taryba apsisprendė: keičiamas Kazio Škirpos alėjos pavadinimas

Vilniaus miesto taryba šiandien pritarė idėjai pervadinti Senamiestyje, prie pat Gedimino kalno, esančią Kazio Škirpos alėją į Trispalv...

Vilniaus miesto taryba šiandien pritarė idėjai pervadinti Senamiestyje, prie pat Gedimino kalno, esančią Kazio Škirpos alėją į Trispalvės alėją.


Aiškinamajame priimto teisės akto rašte remiamasi nuomone, kad „K. Škirpos kaip istorinės asmenybės veikla vertintina nevienareikšmiškai“ ir kad „K. Škirpai, jo vadovaujamai organizacijai galima prikišti tai, kad Berlyno LAF organizacijos veikloje antisemitizmas buvo iškeltas į politinį lygmenį ir tai galėjo paskatinti dalį Lietuvos gyventojų įsitraukti į Holokaustą. Kita vertus reikia pastebėti, kad Berlyno LAF organizacija siūlė „žydų klausimą“ spręsti ne genocido, o išvarymo iš Lietuvos būdu.“

„Už“ šį projektą balsavęs Vilniaus meras Remigijus Šimašius, komentuodamas Kazio Škirpos alėjos pavadinimo keitimo projektą, birželį teigė, kad K. Škirpa „prisidėjo prie juodžiausių Lietuvos istorijos 20 amžiaus epizodų“. 

Tuomet aiškindamas pritarimo šiam sprendimui motyvus, R. Šimašius pabrėžė, kad koalicijos partnerių darbų programoje numatyta, jog „Vilniuje neturi būti garbinami tie, kurie vienaip ar kitaip prisidėjo prie totalitarinių režimų“.

Susiję

Kazys Škirpa 3723499058108751013
item