Andrejus Gaidamavičius. Nenori parduoti savo miško kirtėjams ir supirkėjams? Privers!

Butauto Barausko nuotrauka  Aplinkos ministerija parengė įstatymo projektą, kuriuo apmokestins savo miško nekertančius savininkus. Moke...

Butauto Barausko nuotrauka 
Aplinkos ministerija parengė įstatymo projektą, kuriuo apmokestins savo miško nekertančius savininkus. Mokestis sudarytų 5 proc. potencialių pajamų, kurias galima būtų gauti iš medienos. 

Visai neatsižvelgiama į tai, kad miško savininkas gali turėti ir kitokios naudos iš savo miško, o jį iškirtęs tą naudą praras. Aplinkos ministerijos valdininkai ginasi, kad jie tik įgyvendina Vyriausybės programą. Melas! Vyriausybės programoje nėra nė žodžio apie tai. Aš pats dalyvavau Vyriausybės programos kūrime. 

Jie šitą mokestį įrašė į Vyriausybės programos įgyvendinimo planą ir pakišo po ekosistemų paslaugomis, tarsi tai būtų bent iš toli susiję su miško savininkų vertimu kirsti ir parduoti savo mišką. Vyriausybės programos įgyvendinimo planas patvirtintas 2017-03-13 ir jis kaip diena nuo nakties skiriasi nuo pačios Vyriausybės programos. Tas planas įgyvendina kažkokią kitą Vyriausybės programą, bet tikrai ne tą, kuri buvo patvirtinta. 

Dabar suprantu, kad tai buvusios Aplinkos ministerijos vadovybės sumanymas, o dabartinis ministras jį tik palaimino. Jeigu palaimins ir Seimas, tai bus tas pats kaip su savaiminiais miško jaunuolynais, kuriuos dabar masiškai kerta žemės ūkio paskirties žemėje, nes savininkai apdalinti baudomis. 

Tas planuojamas mokestis už nekertamą mišką irgi yra ne kas kita, o baudimas. Nuo mokesčio būtų atleisti tik turintys miško II miško grupėje (jie sudaro tik 12 proc. visų miškų) ir nacionaliniuose parkuose. Visur kitur siekiama, kad apskritai nebūtų nekertamų miškų. Taip pat ir regioniniuose parkuose, kraštovaizdžio bei hidrografiniuose (paežerių) draustiniuose (III grupė), kurie pagal nutylėjimą ministerijos priskirti prie ūkinių miškų. 

Tuo tarpu Labanoro girios prijungimo prie nacionalinio parko procesas Aplinkos ministerijoje yra uždumblėjęs ir jau pusę metų jie dėl to nieko nedaro. Laukia, kol privers miško savininkus išsikirsti?

Ir dar: toks nekertamų miškų apmokestinimas praktiškai sužlugdys filmo „Sengirė“ autoriaus Mindaugo Survilos sengirių fondo idėją, nes ir taip sunku surinkti lėšas privatiems miškams išpirkti, o jeigu dar už juos reikės valstybei mokėti...


Susiję

Įžvalgos 525125477042284646
item