Lytinės tapatybės sutrikimas išbrauktas iš PSO psichinių ligų sąrašo

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nusprendė, kad lytinės tapatybės sutrikimas (angl.  Gender Identity Disorder ) neturi būti klasif...

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nusprendė, kad lytinės tapatybės sutrikimas (angl. Gender Identity Disorder) neturi būti klasifikuojamas psichinių ligų sąraše. Iki šiol PSO teigdavo priešingai: asmenys, manantys, jog jų socialinė lytis (angl. gender) skiriasi nuo biologinės lyties (angl. sex), būdavo klasifikuotini psichinėmis ligomis sergančių kategorijoje.

Už šiuos pakeitimus pasisakančios Human Rights Watch organizacijos teigimu, PSO sprendimas buvo priimtas dėl „evoliucionuojančio mokslinio socialinės lyties supratimo“ ir tarptautinių transseksualų organizacijų aktyvistų spaudimo. 

Transseksualų judėjimai (tokie kaip GATE grupė) reikalavo, kad iš PSO psichinių ligų sąrašo būtų pašalintos visos „su transseksualais susijusios kategorijos“ ir transseksualus „patologizuojanti kalba“. Tokiu būdu, pasak jų, būtų žengiama link „teisinės depatologizacijos“.

Human Rights Watch LGBT teisių programos padalinio direktoriaus G. Reido manymu, šis PSO sprendimas transseksualų atžvilgiu turės „išlaisvinančias“ pasekmes. 

„PSO įvykdytas „lytinės tapatybės sutrikimo“ panaikinimas iš jos diagnostinio žinyno transseksualiems žmonėms turės išlaisvinančias pasekmes viso pasaulio mastu“, – teigė jis, pabrėždamas, kad pasaulio vyriausybės turės reformuoti savo nacionalines medicinos ir įstatymų sistemas.


Susiję

Pažangos ideologija 4070079041458578338
item