Islamistiniai teroristai surengė masines žudynes Šri Lankoje

Šv. Velykų rytą Šri Lankoje įvykdytas teroristinis išpuolis. Indijos vandenyne esančioje saloje, kurioje gyvena 21 milijonas gyventojų, k...

Šv. Velykų rytą Šri Lankoje įvykdytas teroristinis išpuolis. Indijos vandenyne esančioje saloje, kurioje gyvena 21 milijonas gyventojų, koordinuotoje teroristinėje atakoje savižudžiai sprogdintojai detonavo sprogmenis trijose bažnyčiose ir trijuose viešbučiuose, mėgstamuose užsienio turistų. Žinių agentūros jau mini 310 žuvusiųjų ir daugiau nei penkių šimtų sužeistųjų skaičių. Didžioji dalis žuvusiųjų buvo vietiniai gyventojai, kita dalis – turistai iš įvairių kraštų. Tarp žuvusių bent 40 turistų.

Dauguma atakų surengta sostinėje Kolombo ir jo priemiesčiuose. Dar dvi bombos detonuotos praėjus kelioms valandoms po pirmų šešių. Taip pat nukenksmintos dar dvi bombos: viena prie kelio į oro uostą, antra prieš šv. Antano bažnyčios, paslėpta transporto priemonėje.

Dvi iš trijų bažnyčių priklausė katalikams. Šv. Antano bažnyčia, kuri yra sostinės priemiestyje Kochchikade, visai šalia vandenyno kranto, yra viena iš seniausių ir žinomiausių bažnyčių tarp krašto katalikų, kurie sudaro per septynis procentus bendros populiacijos. 

Kita bažnyčia, dedikuota pirmųjų amžių kankiniui šv. Sebastianui, stovi Negombo mieste už maždaug 40 kilometrų į šiaurę nuo Kolombo, taip pat prisišliejusiame prie pakrantės. Čia gyvena viena iš didžiausių krašto katalikų bendruomenių: daugiau nei pusė Negombo miesto gyventojų yra katalikai.

Dar viena bažnyčia, prieš kurią surengtas ataka, priklauso Ziono evangelikų bendruomenei ir stovi Batticaloa mieste, kitoje salos pusėje nei sostinė.

Balandžio 22 dieną Šri Lankos vyriausybės atstovas spaudai paminėjo, jog pagrindinė įtariamoji yra asociacija „National Thowfeek Jamaath“, padedama tarptautinio teroristinio fundamentalistų tinklo. Tai vietinė islamistinio fundamentalizmo organizacija. Sulaikyta daugiau nė 40 įtariamųjų, visi jie Šri Lankos piliečiai.

Šri Lankos sveikatos ministras Rajitha Senaratne spaudos konferencijos metu teigė, kad valdžia „netiki, jog šios atakos buvo įvykdytos šios šalies ribose esančių žmonių grupės.“ „Čia buvo tarptautinis tinklas, be kurio šios atakos nebūtų pavykusios“, - teigė ministras. 

Žurnalisto Paulo Sperry žiniomis, tiek Šri Lankos, tiek JAV valdžia įtaria, kad savižudžiai sprogdintojai buvo apmokyti ISIS centruose Irake ir Sirijoje. „Kaip ir ISIS, jų islamistinė grupė yra apsėsta „Tauhid“ monoteizmo – jokio kito Dievo, tik Alachas, jokio partnerio (Jėzaus) – tai yra priežastis to, kodėl jie pajudina vieną pirštą.“

Komentuodamas šį teroristinį išpuolį kardinolas R. Sarah sakė: „Kuomet mes švenčiame Dievo sūnaus prisikėlimą, siaubingos atakos Šri Lankoje darkart parodo, kad viso pasaulio Kristaus sekėjai  yra klaikių ir kvailų poelgių aukos. Aš smerkiu šį barbarišką islamistinį smurtą. Melskimės.“

Parengta pagal vaticannews.vaonepeterfive.com ir bbc.com informaciją.

Susiję

Pažangos ideologija 5784811142873741723
item