Laisvės premiją siūloma skirti partizanų grupei

Seimo Laisvės premijų komisija, atsižvelgdama į gautus valstybės ir savivaldybių institucijų, visuomeninių organizacijų ir asociacijų, ak...

Seimo Laisvės premijų komisija, atsižvelgdama į gautus valstybės ir savivaldybių institucijų, visuomeninių organizacijų ir asociacijų, akademinės bendruomenės, bendruomenių ir fizinių asmenų teikimus, nusprendė siūlyti Seimui 2018 m. Laisvės premiją skirti partizanų grupei: Jonui Čeponiui, Juozui Mociui, Bronislovui Juospaičiui, Jonui Kadžioniui, Vytautui Balsiui, Juozui Jakavoniui, Jonui Abukauskui.

Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

Laisvės premija įteikiama Laisvės gynėjų dieną – sausio 13-ąją. Laisvės premija 2011 m. skirta Rusijos kovotojui už laisvę, žmogaus teises ir demokratiją Sergejui Kovaliovui, 2012 m. skirta Lietuvos laisvės lygos įkūrėjui, „45-ių pabaltijiečių memorandumo“ iniciatoriui, politiniam kaliniui Antanui Terleckui, 2013 m. skirta kovotojui už Lietuvos laisvę ir žmogaus teises, aktyviam Lietuvos neginkluoto pasipriešinimo dalyviui, politiniam kaliniui, pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronikos“ steigėjui, redaktoriui, Tikinčiųjų teisių gynimo katalikų komiteto nariui, arkivyskupui Sigitui Juozui Tamkevičiui, 2014 m. skirta Lenkijos visuomenės veikėjui, disidentui, vienam iš „Solidarumo“ lyderių, žurnalistui, eseistui ir politikos publicistui Adamui Michniku, 2016 m. skirta Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininkui, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarui Vytautui Landsbergiui ir Prezidentui Valdui Adamkui, 2017 m. laisvės gynėjai, politinei kalinei Felicijai Nijolei Sadūnaitei.

Susiję

Istorijos politika 8526396405395577886

Rašyti komentarą

10 komentarų

glorija rašė...

Nežinau, nesu kepenio ir vanagaitės šalininkė. Bet pas mus žemaičiuose šitie kovotojai banditais vadinami. Apie tai man tėvai, seneliai oasakojo. O ir dabar vyresnioji karta niekaip nesupranta, iš kur jie didvyriais patapo. Dar šiemet viena močiutė man pasakojo, kaip jos mamą banditai užmušė ir kažkur miške pakasė. Gal aukštaičiuose kita tvarka buvo, visai kiti tie kovotojai, gal pas mus kokia gauja, prisidengus partizaniniu karu, veikė. Istorikai turėtų nepatingėti išsiaiškinti, užuot spjaudę ant tų, kurie apie tai bando kalbėti, kas tie "banditai" nes kažkaip negarbingai viskas atrodo.

Pikc rašė...

Na, ką aš sakiau? Tikrai pats tas pas liberastus eiti - jie ten su vatnykais-kloloradikais kaip broliai-dvyniai. :)

glorija rašė...

Pederastus, mielas mano, pamiršote paminėti. Vatnykai ir koloradnykai, manau, čia, šioje kompanijoje, tarp liberastų, netinka :) Einu "suharikų" džiovinti. O tai, manau, gali prireikti :)

Pikc rašė...

Tinka kuo puikiausiai, nes "proto ir dvasios broliai" - kas ne kartą empiriškai patvirtinta. ;)

glorija rašė...

Vertybės skiriasi, vertybės. Nebent, visus į beprotnamį sudėjus... gautume šių dienų Seimą. Neblogai.

Pikc rašė...

Kokios dar vertybės? Abi faunos vienodai "vertybėmis" pavertę buką fanatizmą - o mentalitetas (iš esmės, būtent dėl to) išvis identiškas. ;)
P.S. Dėl beprotnamio sutinku - tikrai abiems faunoms ten būtų pati tinkamiausia vieta.

Unknown rašė...

kaip pasake zigmas vaisvila, mes negyvenome tuo metu tai gerbkime tai kas ivyko ir kas dalyvavo!!!

Anonimiškas rašė...

Nejaugi Žemaitijoje pasipriešinimas okupantams vyko kitaip nei visoje Lietuvoje?Juk visoje Lietuvoje partizanais tapo tie žmonės ,kurie buvo šviesiausi ir suvokė,koks pavojus yra sovietinis teroras.Aš buvau vaikas tuo metu,kai vyko šie įvykiai ir tikrai ateidavo naktimis partizanai trumpam poilsiui,o partizanai irgi nebuvo kokie nors neaiškūs ateiviai,tai buvo netollimi kaimynai,jų vaikai ar giminės ir jie nebuvo jokie banditai ,bet užvalgę,pailsėję ,traukdavo toliau.Kas kita,kai ateidavo stribai,kurie net neklausdami pirmiausiai suvarydavo į kambarį visus ėeimos narius,o patys pasiieškodavo maisto ir daiktų sandėliuke ir spintose,kur po tokių revizijų nelikdavo ir maisto o ir vertesnių daiktų,netgi austų lovatiesių,rankšluosčių,o rusiški matai perematai dar ilgai skambėdavo ausyse.Tikrai su siaubu pamenu gūdžias naktis,kai mane,apkūtotą vidunakty vesdavosi pas kaimynus,kurie buvo dar biednesni,kai vienas kitam kaimynai perduodavo:šiąnakt bus vežimas ir,kai pradėdavokaime burgzti automobilių motorai,vieni kaimynai pas kitus bėgdavo,bandydami apgauti savo likimą.To jausmo negalima pamiršti,nors jau labai daug metų prabėgo.Niekad nebuvo girdėti,kad partizanai kažką sušaudė.Mūsų kaime buvo toks atvejis,bet kaimynai patylom šnabždėjosi,kad tie,kurie buvo nubausti ,buvo keletą kart perspėti dėl jų įskundimų kaimynus .Į juos patylomis žvairavo visas kaimas.Buvo baisus laikas,kai baisi realybė pasrodė tikrus kaimynū veidus-kas pavojaus akimirką išliko žmonėmis,o kas tapo išdavikais.O išdavikams visuomet viena pabaiga,atsiminkit visi.Štie,išlikę didvyriai verti daug didesnės pagarbos ,nei mes galime įsivaizduoti-ką jie prarado ir ką atrado,ko sulaukė tuomet,kai mes,jų dėka ,atgavome Nepriklausomybę.Amžina pagarba tiems,kas niekuomet negrįžo ir niekas nežino jų kapo,ilsėkitės ramybėje Lietuvos didvyrisi ir didvyrės!

Pikc rašė...

"gerbkime tai kas ivyko ir kas dalyvavo!!!" - t.y. tiek už Lietuvos laisvę kovojusius didvyrius, tiek raudoniesiems okupantams tarnavusius išgamas? ;)

Anonimiškas rašė...

http://infa.lt/13832/latvis-per-latvijos-laidotuves-as-neverksiu-kodel/

Redakcija nepasveikino, bet mes brolių latvių nepamirškim...Panašiu laiku ,pasiaukojančiomis plebėjų ir šviesuomenės pastangomis, buvo sukurtas ir apgintas mūsų broliškų šalių valstybingumas. Dabar broliškos tautos ir jų valstybingumas kartu beviltiškai dūsta (melagingų šimtmečio fejerverkų fone…), tokios pačios oligarchinės- nomenklatūrinės santvarkos(ONS) smaugvirvėje.Jie ,kaip ir mes , gelbėjasi ne priešindamiesi ir burdamiesi, bet bėgdami iš pamote pavirtusios Tėvynės…Rygoje, beje, latvių tik 50 nuošimčių....Latvių inteligentai, skirtingai nei mūsų šviesuliai,., tautos išnykimo akivaizdoje dar sugeba retsykiais protestui suburti iki 10 tūkstančių žmonių...Mūsų Tautos forumo šviesuliai iš Vilniaus Forumo tiek pasimetę įvairiose demokratinėse iniciatyvose,kad negeba nei sukurti Reformų plano projekto, nei beranda valios ir drąsos sukurti šalį apimantį pilietinį-demokratinį judėjimą...Tiek apduję nuo kovos prieš gėjus, nomenklatūrinę LRT ar globalizmo grėsmes, kad neišgali ir nedrįsta pasiūlyti tautai savo kandidatą į prezidentus ar bent paremti ir pakviesti žmones susiburti darbui už esamą pagrindinį. nacionalinių jėgų, gan gerietišką kandidatą į prezidentus…
LR formalios inteligentijos dauguma net neverta šviesuomenės vardo, nes seniai jau virto egoistiškų, baukščių savimylų ir bambeklių sankaupa, tikrai protinio darbo kumečių pelke..
Dieve, laimink abi oligarchinės santvarkos galabijamas tautas ir atleisk, jei įmanoma , mūsų šviesuomenei jos pasimetimo ir proto pridusimo kaltes…

item