Šveicarijoje pritarta griežtoms bausmėms už „homofobiją“ ir „transfobiją“

laisvavisuomene.lt Šį mėnesį Šveicarijos Nacionalinė taryba pritarė „homofobijos“ ir „diskriminacijos“ kriminalizavimui. Šveicari...


Šį mėnesį Šveicarijos Nacionalinė taryba pritarė „homofobijos“ ir „diskriminacijos“ kriminalizavimui.

Šveicarijos žiniasklaida praneša, kad Nacionalinė taryba (vieni iš dviejų Šveicarijos parlamento rūmų) 118 narių balsavus už, 60 – prieš ir 5 susilaikius pritarė tarybos nario Mathiaso Reynardo iniciatyvai.

Šiuo metu šalies Baudžiamasis kodeksas draudžia „neapykantos kurstymą ar asmenų arba grupės asmenų diskriminavimą dėl „rasės, tautybės ar religijos“, už tai gresia bauda arba laisvės atėmimas iki trejų metų. M. Reynardas siūlo į šį sąrašą įtraukti seksualinę orientaciją ir lyties tapatybę.

„Homofobija nėra nuomonė. Tai – nusikaltimas. Vienas iš penkių homoseksualų bando nusižudyti, pusė iš jų – nesulaukę dvidešimties. Ši pergalė [vert. past. – Nacionalinėje taryboje] siunčia stiprų signalą“, – pareiškė M. Reynardas. Pritarimą pasiūlymui taip pat švenčia tokios organizacijos kaip Pink Cross ir tinklalapis PinkNews.

Viename interviu heteroseksualus M. Reynardas sakė, kad veikti jį paskatino LGBT draugai, kurie be fizinių išpuolių patyrė „verbalinį“ homofobišką smurtą, bei atradimas, kad „Šveicarijos teismų praktika nebaudžia už neapykantos kalbą ar neapykantos LGBT+ asmenims kurstymą“.

Vis dėlto tarybos narys Yvesas Nideggeris pasiūlymą užginčijo. Jis perspėjo, kad kriminalizuojamos kategorijos yra „teisiškai problemiškos ir neapibrėžiamos“, ir verčia kelti klausimą, ar „pedofilija, biseksualumas, gerontofilija, nekrofilija, fetišizmas, zoofilija ir t. t. – kūrybiškumas šioje srityje yra neišsenkantis – taip pat yra seksualinės orientacijos, dėl kurių apsaugos taip pat reikia nuspręsti“.

Tam, kad pasiūlymas Šveicarijoje įsigaliotų, gruodžio mėnesį jam dar turi pritarti Kantonų taryba.

Nenuostabu, kad šios griežtos priemonės prieš vadinamąją neapykantos kalbą, kritikuojančią homoseksualumą ar translytiškumą, paruošia kelia vienalytėms santuokoms. Homoseksualios sąjungos šiuo metu Šveicarijoje teisiškai nepripažįstamos, bet M. Reynardas žada toliau imtis jų.

Šiuo metu tos pačios lyties asmenų santuokas pasaulyje pripažįsta 26 valstybės, tarp jų – 21 ES valstybė narė iš 28.


Susiję

Šeimos politika 2108951019007717530
item