R. Masiulis: duomenis žiniasklaida gaus nemokamai, ateities planuose – nemokami duomenys visiems

Siekdama užtikrinti tinkamą visuomenės informavimą ir žurnalistų bei viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų teises tinkamai įgyvendi...

Siekdama užtikrinti tinkamą visuomenės informavimą ir žurnalistų bei viešosios informacijos rengėjų ir skleidėjų teises tinkamai įgyvendinti visuomenės informavimo tikslus, Vyriausybė šiandien pritarė Susisiekimo ministerijos siūlymui sudaryti sąlygas žurnalistams viešojo intereso tikslais neatlygintinai gauti duomenis.

Žurnalistams bus suteikiama teisė neatlygintinai gauti registrų ir valstybės informacinių sistemų duomenis viešojo informavimo tikslais, kiek būtina žurnalistų profesinei pareigai atlikti.

„Iki šiol duomenų teikimo tvarka žurnalistams nebuvo oficialiai reglamentuota – tačiau tik aiškūs ir visai žiniasklaidai vienodi principai užtikrina skaidrų duomenų teikimą. Puikiai suprantame, kad duomenys šiuolaikinei visuomenei yra vienas svarbiausių  įrankių kontroliuoti savo išrinktus valdžios atstovus. Todėl dirbsime, kad ateityje duomenys nemokamai būtų teikiami visiems piliečiams. Privalome mokytis iš geriausių demokratijos pavyzdžių. Žinoma, šis sprendimas neįmanomas greitai, tačiau tai – mūsų siektinas tikslas“, – sako susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Pasak ministro, lengvai prieinama tiksli ir patikima informacija gali padėti atskleisti netinkamo viešųjų ir privačių interesų derinimo, neteisėto praturtėjimo ir kitokių valstybės bei visuomenės interesų pažeidimų atvejus.

Žurnalistai galės iš registrų ir valstybės informacinių sistemų tvarkytojų neatlygintinai gauti aktualius ar istorinius duomenis apie juridinius asmenis, jų finansinės atskaitomybės dokumentus, taip pat nekilnojamąjį turtą, kitus duomenis, kuriuos jie turi teisę gauti pagal teisės aktus.

„Esame pasiruošę atverti aktualius valstybės registrų ir informacinių sistemų duomenis žiniasklaidos atstovams taip, kaip tai numato priimtas Vyriausybės nutarimas. Suinteresuoti šių sutarčių sudarymu žurnalistai, viešosios informacijos rengėjai ir skleidėjai jau dabar gali tiesiogiai kreiptis į mus, o mes esame pasirengę suteikti visą reikiamą pagalbą ir užtikrinti sklandų procesą“, – sako Registrų centro direktorius Saulius Urbanavičius.

Dėl sutarčių sudarymo į Registrų centrą galima tiesiogiai kreiptis el. paštu [email protected], nurodant šio kreipimosi tikslą. Žiniasklaidos atstovams bus pateiktos duomenų teikimo sutartys, kurias sudarius jiems bus suteikta prieiga naudotis viešais valstybės registrų ir informacinių sistemų duomenimis neatlygintinai.

Vyriausybės nutarimu įgalintas duomenų teikimo kompensavimas Registrų centrui už žiniasklaidai teikiamus duomenis yra tarpinis sprendimas, kol bus atlikti Visuomenės informavimo, Akcinių bendrovių, Kooperatinių bendrovių (kooperatyvų), Ūkinių bendrijų ir kitų susijusių įstatymų bei Civilinio kodekso pakeitimai.

Šiems pakeitimams turės pritarti Seimas. Nors Vyriausybė prašo Seimo teikiamą įstatymų paketą svarstyti ypatingos skubos tvarka, tačiau minėtų teisės aktų pakeitimų procedūros užims laiko, todėl jau dabar, iki įstatymų pakeitimų priėmimo, Vyriausybė pritarė, kad už žurnalistams teikiamus duomenis  Registrų centrui būtų kompensuojama iš valstybės biudžeto lėšų.

Susiję

Demokratija ir valdymas 2876561700690436666

Rašyti komentarą

1 komentaras

Pikc Kažinkavičius rašė...

Na, nežinau... Atsižvelgiant į purvasklaidos "objektyvumą", daugiau teisių be atsakomybės nebūtinai yra gera idėja.

item