Norvegijos Aukščiausiasis Teismas apgynė medikų teisę į sąžinės laisvę

laisvavisuomene.lt Š. m. spalio 11 d. Aukščiausiasis Norvegijos Teismas įtvirtino naują precedentą medicinos personalo sąžinės laisvė...


Š. m. spalio 11 d. Aukščiausiasis Norvegijos Teismas įtvirtino naują precedentą medicinos personalo sąžinės laisvės srityje. Teismo nustatė, kad dr. Katarzyna Jachimowicz elgėsi teisėtai atsisakydama atlikti medicininę procedūrą, kurios atžvilgiu jautė sąžinės prieštaravimus. Teismas įsakė Norvegijos sveikatos priežiūros institucijoms gerbti medicinos personalo teisę paisyti sąžinės prieštaravimų savo darbe.

„Šis Aukščiausiojo Teismo sprendimas pažymi svarbų žingsnį teisinga kryptimi kalbant ne tik apie gydytojus, bet ir visus tikinčiuosius darbuotojus. Teismo sprendimas saugo vieną iš pagrindinių teisių – teisę elgtis pagal savo giliausius įsitikinimus. Dr. Jachimowicz rimtai vertina savo kaip medikės pašaukimą. Ji yra įsipareigojusi saugoti gyvybę, todėl atsisakė atlikti procedūrą, kuri į ją kėsintųsi. Teismas nusprendė, kad gydytoja turėjo visišką teisę taip pasielgti,“ – sako Hakonas Bleken, atstovavęs dr. Jachimowicz Teisme.

„Niekas neturėtų būti verčiamas rinktis tarp savo sąžinės ir profesinių pareigų atlikimo. Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra sveikintinas. Jis nustatys naujus standartus sąžinės laisvės srityje ir Norvegijoje, ir kitur. Teismo argumentai patvirtino ir pripažino medikų teisę į sąžinės laisvę taip kaip ji formuluojama tarptautinėje teisėje,” – komentuoja Robertas Clarke‘as, Laisvės gynimo aljanso (angl. ADF International) Europos advokacijos direktorius, kurio atstovaujama organizacija aktyviai dalyvavo šioje byloje.

2015 metais dr. Jachimowicz prarado gydytojos darbą Sauherad kilinikoje. Taip nutiko todėl, kad ji atsisakė pacientei įstatyti hormoninę gimdos spiralę, turinčią abortatyvinį poveikį. Spiralės įdėjimo procedūros atlikimas būtų prieštaravimas jos krikščioniškam tikėjimui.

Tarptautinė teisė saugo medicinos personalo teisę į sąžinės laisvę. Visgi dr. Jachimowicz vadovybė nusprendė ją atleisti, nes gydytoja atsisakė elgtis pagal nurodymus, kurie jai atrodė moraliai klaidingi. Žemesnės instancijos teismas nusprendė, kad medikė pasielgė teisėtai, tačiau sveikatos priežiūros institucijos šį sprendimą apskundė apeliacine tvarka. Galiausiai 2018 m. rugpjūtį byla pasiekė Aukščiausiąjį Norvegijos Teismą.

„Ši pergalė pasiekta tuo metu, kai sveikatos priežiūros darbuotojai visoje Europoje ėmė jausti didelį spaudimą savo darbe elgtis prieš sąžinę ir atlikti veiksmus, kurie, jų manymu, yra klaidingi ir neetiški. Šis sprendimas – tai vertingas teisinis precedentas siekiant apsaugoti šią vidinę ir neatsiejamą medicinos darbuotojų laisvę visame žemyne. Jis siunčia aiškią žinią Norvegijos sveikatos priežiūros institucijoms, kad pagal Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją teisė į sąžinės laisvę yra fundamentali žmogaus teisė, kurią būtina saugoti,“ – sako Robertas Clarke‘as.


Susiję

Europa 4123693649789913238

Rašyti komentarą

item