JK Aukščiausiasis Teismas išteisino LGBT tortą gaminti atsisakiusią kepyklą

Jungtinės Karalystės (JK) Aukščiausiasis Teismas patenkino šeimai priklausančios kepyklos apeliaciją dėl neteisingo žemesnių teismų nuosp...

Jungtinės Karalystės (JK) Aukščiausiasis Teismas patenkino šeimai priklausančios kepyklos apeliaciją dėl neteisingo žemesnių teismų nuosprendžių, kuriais kepykla buvo pripažinta kalta dėl „diskriminacijos“ už tai, kad ši kepykla atsisakė gaminti vienalyčių „santuokų“ rėmimui skirtais simboliais pažymėtą tortą.

Visi 5 JK Aukščiausiojo Teismo teisėjai vienbalsiai nusprendė, kad ši kepykla (McArthurs’ Ashers Baking Company) nediskriminavo pirkėjo dėl jo seksualinės orientacijos ar politinių įsitikinimų.

Teisėjai pabrėžė teisės į laisvę nuo priverstinės kalbos svarbą. Taip pat akcentuota minties, sąžinės, religijos ir išraiškos laisvių reikšmė. Teisėjų teigimu, „Šios laisvės apima teisę nebūti įpareigotu manifestuoti įsitikinimus, kuriems asmuo nepritaria“.

Šeimos kepykla į teismą paduota dar 2014-aisiais, kuomet LGBT aktyvistas Garethas Lee šioje kepykloje bandė užsisakyti tortą su palaikymą homoseksualioms „santuokoms“ išreiškiančiu užrašu „Support Gay Marriage“. Nors užsakymas iš pradžių buvo priimtas, tačiau šeimos kepykla po dviejų dienų jį atšaukė.

Šiaurės Airijoje, kur vienalytės „santuokos“ neįteisintos, esanti kepykla neslėpdama informavo, kad tokio torto gaminimas prieštarautų jų religiniams įsitikinimams.

Vis tik tuomet JK Lygybės Komisija Šiaurės Airijai, palaikydama LGBT aktyvisto pusę, iš kepyklos pareikalavo kompensacijos ir padavė kepyklą į teismą, kaltindama „diskriminacija“.

Nors 2015-aisiais vykusiame teisme kepyklos atstovai ir bandė teismą įtikinti, kad užsakymas atmestas ne dėl paties pirkėjo asmens, bet dėl jo reikalautos torto simbolikos. Įtikinti nepavyko – teismas šeimos kepyklą pripažino kalta dėl diskriminacijos ir nubaudė 500 svarų bauda.

Kepyklos atstovai sprendimą apskundė, tačiau skundas nebuvo patenkintas. Tuomet jie kreipėsi į JK Aukščiausiajį Teismą. Šiame teisme vykęs svarstymas buvo itin įtemptas ir pareikalavo didelių lėšų: šeimos kepyklos atstovus parėmė Krikščionių institutas, labdaringai skyręs daugiau nei 200 tūkst. svarų. Savo ruožtu JK Lygybės Komisija, gindama LGBT aktyvisto pusę, iš mokesčių mokėtojų lėšų išleido daugiau nei 250 tūkst. svarų.

JK Aukščiausiasis Teismas galiausiai patvirtino, kad kepykla „neatsisakė atlikti G. Lee užsakymo dėl jo aktualios ar interpretuotos seksualinės orientacijos. Nepritarimas išreikštas žinutei ant torto, ne asmeninėms žinutės autoriaus charakteristikoms ar kažkam, su kuo jis buvo susijęs.“

Danielis McArthuras, vienas iš kepyklos savininkų, komentuodamas sprendimą teigė: „Teisėjai šiandien išsakė aiškią žinią... Tokie šeimos verslai, kaip mūsų, yra laisvi sutelkti dėmesį į visų jų klientų geriausią įmanomą aptarnavimą be prievartos reklamuoti kitų žmonių kampanijas.“

Susiję

Europa 4781470272227734991

Rašyti komentarą

4 komentarai

Sėlis rašė...

Citata: “Savo ruožtu JK Lygybės Komisija, gindama LGBT aktyvisto pusę, iš mokesčių mokėtojų lėšų išleido daugiau nei 250 tūkst. svarų.”

Pampsta iš mokesčių mokėtojų kišenės, dėl to pederastai tokie mandri bei sklaidosi kur papuola ir ieško provokacijų bei patys jas kuria. Pažiūrėtume, kiek tikra ir nuoširdi ta jų “kova už lygybę” būtų, jei būtų užsukti visi kraneliai. ;)

Anonimiškas rašė...

tam pašlemėkui torto visai nereikėjo, jis specialiai priekabių ieškojo, tikriausiai jau ne vieną kepyklą buvo apėjęs, kol rado kur prikibt.

Kiemsargis rašė...

Net KETURIS metus žmogelį po teismus tampė...

Anonimiškas rašė...

Sveikinimai laimėjusiam bylą. O tam, kuris padavė į teismą, laukia vargas. Jis pjaus tai, ką pasėjo.

item