Graikijoje kryžiaus monumentas nuverstas, kad „neįžeistų musulmonų migrantų“?

Papildyta. Graikijai priklausančioje Lesbo saloje vertikaliai stovėjęs kryžiaus monumentas nuverstas po to, kai viešai pareikalauta jį ...

Papildyta.

Graikijai priklausančioje Lesbo saloje vertikaliai stovėjęs kryžiaus monumentas nuverstas po to, kai viešai pareikalauta jį panaikinti siekiant „neįžeisti“ čia itin gausiai stovyklose gyvenančių ir nuolat naujai į Europą atvykstančių musulmonų migrantų.

Monumentas nugriautas praėjus vos 2 dienoms po to, kai salos meras ir uosto ministras gavo ir išnagrinėjo „tarpkultūrinę koegzistenciją“ remiančios grupės skundą.

Kryžiaus monumentas šalia Mitelenės pilies, ant jūros kranto, buvo pastatytas šioje jūroje mirusių žmonių atminimui pagerbti. Vis tik, „tarpkultūrinę koegzistenciją“ remiančios grupės manymu, kryžius yra „įžeidžiantis“ dėl to, kad daugelis nuskendusiųjų ir daugelis dabar saloje gyvenančių migrantų nėra krikščionys.

Salos uosto ministrui ir merui skirtame laiške, be to, dar pažymima, kad šio kryžiaus monumento iniciatoriai buvo „rasistinių“ ir „netolerantiškų“ motyvų vedami „kryžiuočiai“, kurie anuomet piktnaudžiaudami pasinaudojo kryžiumi, kuris, kaip aiškinama, turėtų būti meilės ir pasiaukojimo simboliu. 

Iš pradžių Graikijos ir užsienio spaudoje buvo teigiama, kad šiais motyvais grindžiamas skundas nukelti kryžiaus monumentą buvo nedelsiant patenkintas – teigta, kad po dviejų dienų įvykęs brutalus kryžiaus „nukėlimas“ yra vietos valdžios darbas. Vėliau pasirodžiusioje ir dabar pagrindine laikomoje versijoje tvirtinama, kad tai organizuoto vandalų išpuolio pasekmė.

Kryžiaus monumento nuolaužos buvo paliktos gulėti prie kranto. Vietiniai Lesbo salos gyventojai, paremdami akmenimis, grąžino jį į vertikalią poziciją.



Parengta pagal užsienio spaudos informaciją.

Susiję

Pasaulis 277842533719775286
item