Airiai balsavo už šventvagystės draudimo pašalinimą iš konstitucijos

bernardinai.lt Penktadienį vykusiame referendume airiai balsavo, kad jų valstybėje būtų atšauktas šventvagystės draudimas. Už tai bal...


Penktadienį vykusiame referendume airiai balsavo, kad jų valstybėje būtų atšauktas šventvagystės draudimas. Už tai balsavo 64,85 proc. rinkėjų. Prieš – 35.15 proc. Atšaukimą daugiausiai palaikė jauni airiai. Net keturi iš penkių jaunesni nei 35 metų žmonės balsavo už šventvagystės draudimo panaikinimą.

1937 m. Airijos Konstitucijoje šventvagystė laikoma nusikaltimu. 40.6.1 straipsnyje teigiama, kad „Šventvagiško, ardomojo ar nepadoraus dalyko publikavimas ar pasakymas baudžiamas pagal įstatymą“. Šventvagystės draudimas buvo įtrauktas ir į 2009 metų Šmeižto įstatymą, kur ji apibrėžta kaip sąmoningas siekis įžeisti religiją ar didelę dalį tos religijos tikinčiųjų. Pagal įstatymą, už tokį nusikaltimą grėsė bauda iki 25 tūkst., tačiau niekas nuo to laiko nebuvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. Po referendumo tiek Konstitucija, tiek šis įstatymai turės būti pakeisti.

Teisingumo ir lygybės ministras Charlie Flanaganas teigiamai atsiliepė apie referendumo rezultatus: „visada laikiausi nuomonės, kad mūsų Konstitucijoje nėra vietos tokiai nuostatai. Airija teisėtai didžiuojasi modernios ir liberalios visuomenės reputacija.“

Katalikų vyskupai referendumo nekritikavo. Rudens posėdyje Airijos vyskupų konferencija teigė, kad nuoroda į šventvagystę Konstitucijoje yra „didžia dalimi atgyvenusi ir gali kelti nerimo dėl to, kaip šitai buvo naudojama pateisinti smurtą ir priespaudą mažumų atžvilgiu kitose pasaulio vietose“. Anot Airijos ganytojų, visuomenė „praturtinama“ religijos ir sąžinės laisve.

Teigiama, kad šis balsavimas, kaip ir ankstesnė rinkėjų valia įteisinti abortus bei vienalytes „santuokas“, rodo vertybinių požiūriu pasikeitusią Airijos visuomenę, įvardijamą kaip pokatalikiška.

Referendumas surengtas drauge su prezidento rinkimais, kuriuose daugiausiai balsų surinko ir antrai kadencijai perrinktas buvo dabartinis šalies vadovas Michaelas Higginsas.

Parengta pagal BBC ir Crux.

Bernardinai.lt - Interneto dienraštis

Susiję

Pažangos ideologija 7047219259995839746
item