Estija palaiko Orbano sienų politiką

Vizito Baltijos valstybėse metu Popiežius viešai pabrėžė poreikį Baltijos valstybėms tapti atviroms neapibrėžto masto migracijai. Savo ru...

Vizito Baltijos valstybėse metu Popiežius viešai pabrėžė poreikį Baltijos valstybėms tapti atviroms neapibrėžto masto migracijai. Savo ruožtu tuo pat metu Estija išreiškė palaikymą V. Orbano propaguojamai politikai, kuria siekiama įvesti griežtą Europos sienų kontrolę, taip užkertant kelią neribotai migracijai iš trečio pasaulio šalių.

Estijos vidaus reikalų ministras Andresas Anveltas pareiškė, kad Vengrijos lyderio pastangomis įrengtos pasienio užtvaros, sumažinusios nelegalių migrantų srautus į Vengriją daugiau nei 99-iais procentais, saugo Europą. Ministro teigimu, prieglobsčio Europoje ieškantys nelegalūs migrantai neturi būti priimami. 

„Aš visiškai palaikau pasiūlymus, teigiančius kad turime spręsti šią bėdą anapus Europos Sąjungos“, – A. Anveltas teigė interviu nacionalinei Estijos televizijai. „Turime ginti savo sienas trečiosiose šalyse ir steigti pabėgėlių stovyklas tam, kad apgintume savo vertybes“, – aiškino ministras.

Interviu televizijai metu Estijos vidaus reikalų ministras sakė: „Orbanas, Europos Sąjungos išorinės sienos apsaugai statydamas pasienio užkardas, akivaizdžiai gina Europą“ ir pridūrė: „mes elgiamės lygiai taip pat“.

A. Anveltas taip pat pakomentavo situaciją, susiklosčiusią Pasaulio futbolo čempionato Rusijoje metu, kuomet tūkstančiai tų, kurie turėjo bilietus į čempionato varžybas, palengvintomis sąlygomis iš trečiojo pasaulio šalių įvažiavo į Rusiją, o iš jos vėliau nelegaliai kirto sieną ir pateko į Europos Sąjungos teritoriją. 

„Rusija pirmą kartą oficialiai pripažino, kad pasigedo apie dešimties tūkstančių žmonių. Tai buvo į Rusiją atvykę ekonominiai migrantai iš Bangladešo, Senegalo ir panašių šalių, kurie greičiausiai jau spėjo patekti į Europos Sąjungą“, – nurodydamas į čempionato metu susidariusą situaciją aiškino A. Anveltas.

Paklaustas, ar estų tauta palaikytų vengrišką migracijos politikos modelį pačioje Estijoje, ministras neabejojo: „Šalies gynimo vardan – žinoma.“

Tačiau Estijos Socialdemokratų partijai priklausantis politikas pabrėžė, kad šalis solidarumo vardan priima ir Europos Sąjungos migrantų kvotas.

„Mes suprantame, kad Šengeno erdvė yra Europos Sąjungos vienybės pagrindas. Jeigu nebeliktų laisvo judėjimo, žmonės nebesuvoktų, kam Europos Sąjunga išvis reikalinga“, – teigė politikas.

„Tam, kad Šengeno erdvė funkcionuotų, reikia mūsų solidarumo“, – tęsė ministras, pridurdamas, kad Estijos prisiimtas įsipareigojimas per metus priimti 40 į Estiją pagal Europos Sąjungos kvotas perkeliamų migrantų yra Estijos indėlis į bendrą politiką, kuris sąlyginai adekvatus pačios Estijos dydžiui ir galimybėms.

Parengta pagal užsienio žiniasklaidą.


Susiję

Užsienio politika 5768362975763633604
item