Švedijoje per naktį padegta 80 automobilių

tiesos.lt Pirmadienio vakarą Gioteburge ir Trolhetene (Trollhättan) buvo padegta ar šiaip suniokota daugybė automobilių. Kaip nurodo ...


Pirmadienio vakarą Gioteburge ir Trolhetene (Trollhättan) buvo padegta ar šiaip suniokota daugybė automobilių. Kaip nurodo SVT, liepsnos sunaikino apie aštuonias dešimtis automobilių.

Policija prisipažįsta niekada anksčiau nebuvo susidūrusi su panašiu reiškiniu ir visi supranta, kad taip ji daro užuominą, jog atakos greičiausiai buvo koordinuojamos, skelbia portalas friatider.se.

Tiesą sakant, dabar socialiniais tinklais plintantys gaisrų vaizdai iš Gioteburgo ir Trolheteno, primena matytus per karą.

Pirmasis aliarmo signalas tą pirmadienį atskriejo apie 21 val. – policiją keletas skambučių informavo apie „jaunuolius“, kurie padeginėjo automobilius prie Skulsporet (Skolspåret) Jelbo (Hjällbo) miesto dalyje.

21.02 gavo policija naują aliarmo signalą – šįkart apie juodai apsirengusius asmenis, kurie padegė automobilius parkavimo aikštelėje greta ligoninės Friolunda (Frölunda) aikštėje. Jie greičiausiai naudojo Molotovo kokteilius.

„Tai vyko organizuotai. Jie norėjo padaryti kuo didesnę žalą. Vienas automobilis sprogo, tai buvo beprotiška. Aš labai išsigandau“, – sakė vienas liudininkų GT portalui.

Policijos atstovas, duodamas interviu GP laikraščiui, neslėpė, kad atakos galimai buvo koordinuotos per socialinę žiniasklaidą.

Apie 23 val. gautas naujas aliarmo signalas – šįkart iš Gorsten ir Tynered (Gårdsten och Tynnered).

„Keliose vietose sudegė ar buvo suniokota apie 60 automobilių, be to, mes radome keletą akmenų ir petardų“, – apie 23 valandą SVT televizijai sakė Friolundos aikštėje patruliavęs policininkas.

Iš karto po to šis skaičius buvo patikslintas – sudegintų automobilių jau buvo apie 80. Pasakodamas SVT tai, ką patyrė, policininkas pabrėžė, kad iki šiol jam neteko nieko panašaus matyti.

Trolhetene į policiją buvo mėtomi akmenys. GP laikraščio žurnalistai iš įvykių vietos siuntė pranešimus apie vykstančias riaušes, mėtomas petardas ir sprogimus.

„Aš buvau netoli aikštės ir mokyklos, po akimirkos ten atsirado masė žmonių. Aš galėjau matyti, kad mokyklai ir bibliotekai buvo padaryta didžiulė žala, keletas langų rėmų sulaužyta“, – GP laikraščiui sakė TTELA fotografas Joachim Nywall.

Remiantis laikraščio informacija, pirmadienio vakarą automobiliai liepsnojo ir kituose Švedijos miestuose: Eriksbo, Friolundoje, Gorstene, Jelbo, Tynerede ir Trolhetene (Eriksbo, Frölunda, Gårdsten, Hjällbo, Tynnered, Trollhättan).

Automobilių gaisrai vakarų Švedijos pakrantėje tapo pasauline naujiena. Žinia apie masinius automobilių padeginėjimus ir riaušes vakarų Švedijoje pirmadienį naktį it gaisro liepsna apskriejo visą pasaulį ir tapo kone plačiausiai aptariama Švedijos tema, rašoma friatider.se potale.

Britų „Metro“, aprašinėdamas pirmadienio nakties įvykius, negailėjo vaizdžių detalių: „keliuose miestuose automobilius ugnimi bombardavo kaukėti jaunuoliai“.

CNN tinklapyje ši žinia pavadinta taip: „Atakos vyko vadinamosiose aukštos rizikos zonose, kurioms būdingas aukštas nedarbo ir žemas mokyklos lankymo lygis“

Vokiečių „Deutche Welle“ pabrėžė: gaisrai gali padėti Švedijos demokratams gauti daugiau balsų Parlamento rinkimuose rugsėjo mėnesį.

„Švedijos policija apibūdino mirtį nešančius gaisrus kaip „organizuotus ir planuotus“. Jie ateina po vis tebeaugančios smurto bangos – tai gali būti palanku imigracijai kritiškiems Švedijos demokratams būsimuosiuose rinkimuose“, rašoma laikraštyje.

„Pyktis po to, kai kaukėti jaunuoliai sudegino 100 automobilių Švedijos mieste Gioteburge“, – „South China Morning Post“ supažindina savo skaitytojus su dar viena netikėtai atsiskleidusia gerovės valstybės apraiška – automobilių padeginėjimo teroru.

„Gaujos kaukėtų riaušininkų padeginėjo automobilius ir mėtė akmenis į policininkus keliuose tarpusavy suderintuose išpuoliuose“, tokia antrašte tai pristato Izraelio „National News.

Net žymūs žmonės, tokie kaip aktorius James Woods, pasidalino Tweeter’yje su savo 1,7 mln. sekėjų naujiena apie gaisrus, pridurdamas patį lakoniškiausią ir kartu iškalbingiausią prierašą „Švedija…“

Parengė Daiva Jakubonienė.

Susiję

Pasaulis 8327790049864439828
item