Trumpas: Vokietija yra „Rusijos įkaitė“

Šiandien Briuselyje prasidėjo liepos 11–12 dienomis vyksiantis NATO viršūnių susitikimas. Jau pirmųjų pokalbių metu JAV prezidentas D. Tr...

Šiandien Briuselyje prasidėjo liepos 11–12 dienomis vyksiantis NATO viršūnių susitikimas. Jau pirmųjų pokalbių metu JAV prezidentas D. Trumpas palietė Vokietijos įsipareigojimų NATO temą.

Kalbėdamas su NATO generaliniu sekretoriumi J. Stoltenbergu, D. Trumpas Vokietijos ir Rusijos santykius apibūdino kaip „netinkamus“.

Trumpas viešai reiškė griežtą nepritarimą tam, kad vokiečių politikai baigę savo politines karjeras dirba Rusijos energetikos kompanijoms. 

JAV prezidento teigimu, dėl su energetika ir ištekliais susijusių saitų Vokietija yra visiškai kontroliuojama Rusijos: „Vokietija yra Rusijos įkaitė, nes ji perka daug energijos iš Rusijos. Jie moka miliardų milijardus dolerių Rusijai, o paskui mes turime juos ginti nuo Rusijos.“

Pridėdamas D. Trumpas pabrėžė, kad „galiausiai 70 procentų Vokietijos bus kontroliuojama Rusijos, per gamtines dujas.“

JAV prezidentas taip pat dar kartą priminė, kad Vokietija, dabar į bendrą NATO šalių iždą mokėdama vos daugiau nei 1 proc. nuo BVP, per menkai prisideda prie NATO išlaikymo. „Aš manau, tai nesąžininga“, – nurodydamas į šią situaciją teigė Trumpas.

D. Trumpas įsitikinęs, kad Vokietijos planas padidinti NATO gynybai skiriamas išlaidas iki 2 proc. nuo šalies BVP iki 2030-ųjų nėra pakankamai geras. „Jie galėtų padaryti tai rytoj“, – kalbėdamas apie Vokietijos šį Vokietijos įsipareigojimą teigė JAV prezidentas.

Parengta pagal theguardian.com informaciją.

Susiję

Gynybos politika 6749883936568622663
item