Trumpas: dabartinis Brexito planas pražūtingas

Po apsilankymo NATO viršūnių susitikime Briuselyje JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį atvyko pirmojo oficialiaus vizito į Jun...

Po apsilankymo NATO viršūnių susitikime Briuselyje JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį atvyko pirmojo oficialiaus vizito į Jungtinę Karalystę. 

JAV prezidentas neslėpė to, kad nepritaria dabartiniam JK Brexito planui ir jį laiko tokiu, kuris „turbūt pražudys“ prekybos sutarties su JAV perspektyvas.

Dar būdamas Briuselyje Trumpas laikraščiui The Sun tvirtino, kad tokiu atveju JAV dėl prekybos sutarties „derėtųsi su Europos Sąjunga“, o ne JK.

Į šį Trumpo pasisakymą JK valdžia kolkas nesureagavo. JK premjerė Th. May teteigė, kad Brexitas yra „galimybė“ sukurti augimą tiek JK, tiek JAV.

Trumpas išreiškė įsitikinimą, kad JK planas dėl santykių su Europos Sąjunga po Brexito „labai skiriasi nuo to sandorio, už kurį balsavo žmonės“. Reaguodama į šį Trumpo pasisakymą, Th. May nepritardama aiškino: „Mes susitarėme dėl pasiūlymo Europos Sąjungai, kuris visiškai atitinka Brexitą, dėl kurio balsavome.“

JAV prezidentas teigia pataręs JK premjerei, kaip turėtų būti vykdomas Brexitas. Th. May „nesutiko, ji nesiklausė manęs“, – aiškino Trumpas.

Ne patys geriausi Trumpo ir May santykiai veikiausiai gali būti iliustruojami to, kad vizito JK metu Trumpas gyrė tik ką atsistatydinusį užsienio sekretorių Borisą Johnsoną, teigdamas, jog šis būtų „puikus ministras pirmininkas“ ir pridėdamas: „Manau, jis turi tai, ko reikia tokioms pareigoms“.

Parengta pagal bbc.com informaciją.

Susiję

Užsienio politika 1814528859845956761

Rašyti komentarą

item