Politikų darbo brokas: 75% galiojančių įstatymų – kitų įstatymų pakeitimai

y-news.lt Valstybės kontrolieriaus pavaduotoja Živilė Simonaitytė 2018 m. birželio 13 d. Europos reikalų komiteto (ERK) posėdyje pris...


Valstybės kontrolieriaus pavaduotoja Živilė Simonaitytė 2018 m. birželio 13 d. Europos reikalų komiteto (ERK) posėdyje pristatė teisėkūros situaciją Lietuvoje pažymėdama, kad Lietuvoje šiuo metu galioja 84 tūkst. teisės aktų, iš jų – 8 tūkst. įstatymų, ir atkreipė dėmesį, kad net 78 proc. visų galiojančių įstatymų yra įstatymų pakeitimai, o šis rodiklis rodo teisėkūros proceso kokybę. Lietuvos Respublikos Seimas yra vienas iš daugiausia teisės aktų projektų svarstantis parlamentas. Vidutiniškai per metus Seimui pateikiama 700 įstatymų projektų, tuo metu Estijoje – 200, Latvijoje – 420.

Pasak pranešėjos, audito metu vertinti visi teisėkūros proceso etapai ir nustatyti reikšmingi trūkumai, todėl ataskaitoje pažymėtas reikalingumas imtis veiksmų, kad būtų identifikuotas keistinas, perteklinis reguliavimas, pažymėta, kad ne visada tinkamai įvertinamos teisinio reguliavimo pasekmės ir galimos alternatyvos, atkreiptas dėmesys į didelį teisėkūros intensyvumą ir skubą, vėlavimą perkelti ES teisės aktų nuostatas į nacionalinę teisę, taip pat akcentuotas poreikis didinti teisėkūros viešumą ir aktyviau įtraukti visuomenę.

Vyriausybės kanclerio pirmasis pavaduotojas Deividas Matulionis, pristatydamas priemones, kurių imamasi įgyvendinant Valstybės kontrolės pateiktas rekomendacijas, pabrėžė poreikį keisti teisinio reguliavimo stebėsenos sistemą pagal Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nustatytus standartus bei akcentavo numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo problematiką.

Pasak ERK pirmininko Gedimino Kirkilo, ministerijos nėra atviros socialiniam dialogui ir tai sąlygoja socialinių partnerių įtraukimo į teisėkūros procesą trūkumą. Diskusijos metu ERK nariai akcentavo Seime svarstomų įstatymų projektų gausą, įskaitant Seimo narių iniciatyva parengtus projektus, pažymėjo poreikį sugriežtinti skubos ir ypatingos skubos tvarką svarstant įstatymų projektus, taip pat išreiškė palaikymą teisinio reguliavimo stebėsenos sistemos tobulinimo poreikiui.

Susiję

Demokratija ir valdymas 3195868078510433433

Rašyti komentarą

item