Filmų kūrėjams siūloma LGBTQ personažų kvota

www.laisvavisuomene.lt „2017-aisiais didžiųjų studijų produkcijoje reikšmingai smuko LGBT personažų skaičius“, – rašoma LGBT gynėjų g...


„2017-aisiais didžiųjų studijų produkcijoje reikšmingai smuko LGBT personažų skaičius“, – rašoma LGBT gynėjų grupės GLAAD ataskaitoje. Tai – jau šeštoji kasmetinė ataskaita, kurioje fiksuojami septinių didžiųjų studijų kuriamuose filmuose pasirodantys LGBT personažai.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad tokių filmų kaip Black Panther ir Wonder Woman pasiektas pelnas įrodo mažumų atstovavimo svarbą ir perspektyvumą bei tai, jog dėl LGBT asmenų įtraukimo reikia padaryti dar daugiau.

GLAAD vadovė Sarah Kate Ellis teigia, kad „dabar, kai pramogų industrija pagaliau ėmėsi taip reikalingos diskusijos apie įtraukimą, yra pats laikas užtikrinti, kad ji imsis svarbių veiksmų ir įtrauks LGBTQ istorijas ir kūrėjus kaip prioritetą įvairovei užtikrinti“.

Ataskaitoje teigiama, kad praeitais metais LGBTQ personažai pasirodė 12,8 proc. didžiųjų studijų filmų, tuo tarpu 2016 m. jie sudarė 18,4 proc. visų personažų. Taigi, ataskaitos autoriai fiksuoja 5,6 proc. smukimą.

GLAAD didžiuosiuose 2017 m. išleistuose filmuose suskaičiavo tik 28 išreikštus LGBT personažus, tuo tarpu 2016 m. jų buvo 70, o 2015 m. – 47. Tai reiškia, kad 2017 m. filmuose buvo mažiausia LGBT temas apimančių filmų dalis nuo 2012 m., kai buvo pradėtos rengti atitinkamos ataskaitos.

Kitos GLAAD ataskaitos duomenimis, 20 proc. 18-34 metų amžiaus amerikiečių ir 12 proc. 35-51 metų amžiaus amerikiečių priskiria save LGBTQ bendruomenei. Todėl „Jeigu Holivudas nori išlikti reikšmingas šioje auditorijoje, jis turi kurti istorijas, kurios atspindėtų LGBTQ žmonių ir jų artimųjų pasaulį. Tai turi būti daroma didžiuosiuose studijų kūriniuose, kurie rodomi visoje šalyje ir pasaulyje“.

Nei viena iš septynių didžiųjų studijų nebuvo įvertinta puikiai arba gerai. Geriausiu rezultatu pasižymėjo Universal studija, išleidusi 4 LGBT apimančius filmus, ir taip gavusi įvertinimą nepatenkinamai. Blogiausiai buvo įvertintos studijos Sony Pictures ir Disney, išleidusios po vieną LGBT apimantį filmą.

GLAAD ypač atkreipė dėmesį į neseną tendenciją, kai filmams adaptuojant komiksų knygas personažų seksualinė orientacija pakeičiama į tradicinę arba yra iškerpamos scenos, kuriose aiškiai atsiskleidžia jų priklausymas LGBT bendruomenei.

Pastebima, kad geriausiai atstovaujami gėjai: LGBT apimančiuose filmuose 64 proc. personažų yra gėjai. Palyginimui, nei viena didelė studija neišleido filmo, kuriame būtų translytis arba nebinarinės lyties personažas (kadangi Oskarą laimėjęs filmas Fantastic Woman buvo išleistas dukterinės Sony Pictures kompanijos ir todėl nebuvo įskaitytas į ataskaitą).

Vis dėlto GLAAD gyrė padidėjusią LGBT personažų rasinę įvairovę.

GLAAD didžiosioms studijoms siūlo kvotą: iki 2021 m. LGBT personažai turėtų sudaryti penktadalį, o 2024 m. – net pusę visų veikėjų.


Susiję

Pažangos ideologija 8475811435585627336
item