Vytautas Radžvilas. Vienintelis klausimas - kas bus su tauta?

propatria.lt nuotrauka  Pasisakymas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute kovo 14 dieną vykusioje B...

propatria.lt nuotrauka 
Pasisakymas Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute kovo 14 dieną vykusioje Bernardinai.lt portalo vyriausiojo redaktoriaus Donato Puslio ir filosofo dr. Laisvūno Šopausko diskusijoje „Ar viešieji intelektualai turi ką pasakyti Lietuvai?“

Carlas Schmittas buvo visiškai teisus. Klausimai būna dviejų rūšių: klausimai, dėl kurių galimi kompromisai, ir klausimai, kurie turi būti atsakyti vienareikšmiškai, nes yra egzistenciniai. 

Tai, kas šiandien vyksta Europoje, yra egzistencinis klausimas. Diskusijos vertas klausimas taip pat vienas: „Kas bus su tauta?“ Apie tai kalbant, reikia visa tai skubiai versti į tikslią politinės filosofijos ir praktikos kalbą. 

Pirmas dalykas, kurį mums reikia reabilituoti, yra principas „Lietuva – lietuviams“. Jis šokiruoja, bet šokiruoja todėl, kad esame politiškai neraštingoje visuomenėje, be to, jis yra „apaugintas“ milžiniškomis ideologinėmis falsifikacijomis. Pavyzdžiui, siejimas su nacizmu. Kiek mūsų visuomenės narių žino, kad, pavyzdžiui, fiureris, kurio aš nuoširdžiai nemėgstu, nebuvo nacionalistas? Jis buvo ne nacionalistinio, bet rasinio mąstymo šalininkas. SS divizijos buvo internacionalinė kariuomenė. Užmirštama, kad taikiausias laikas Europoje buvo kaip tik nacionalistinio Tautų pavasario laikotarpis: nuo Vienos kongreso iki Pirmojo pasaulinio karo buvo tik pora didesnių „pasistumdymų“. 

Kai gąsdinama, koks nacionalizmas baisus, užmirštama, kuri šių laikų valstybė yra daugiausiai kariavusi. Tai Jungtinės Amerikos Valstijos, kurių niekaip neapkaltinsi nacionalizmu. Kokia buvo kita agresyviausia XX a. valstybė? Sovietų Sąjunga – internacionalinė darbo žmonių tėvynė. Taigi, net jeigu tautinis faktorius kažkiek prisideda prie karų, jis tikrai nėra šiuo požiūriu kažkuo ypatingas. 

Ką reiškia terminas „Lietuva – lietuviams“? Jis reiškia, kad moderni valstybė yra tam tikra žmonių organizacijos forma. XIX ar XX a. kiekvienoje teritorijoje – ir Lietuvoje – egzistavo įvairių tautų žmonės. Pagrindinė problema buvo, kaip iš jų padaryti politinę bendriją. Kitaip sakant, kilo tuos žmones cementuojančių „klijų“ klausimas. Šių „klijų“ pagrindas arba „ingredientai“ yra tai, kas vadinama kultūrinėmis charakteristikomis. Lietuvos valstybė atsirado tada, kai atsirado žmonės, kurie pasakė, kad tos kultūrinės charakteristikos, kurias, štai, naivuoliai apibendrintai vadina tauta, ir bus cementuojantys klijai. Kodėl tai buvo esminga? 

Šiandien minint atkurtos Lietuvos šimtmečio jubiliejų oficiali valstybinė šimtmečio minėjimo komisija sako, kad Lietuvą kūrė įvairių tautų žmonės. Teisingai pastebėjo. Bet kalbant apie valstybės steigimą, 1918 m. dabartinėje Lietuvos teritorijoje nebuvo nei vienos tautinės bendrijos, kuri būtų kaip tokia palaikiusi Lietuvos valstybės idėją. Šalia šios idėjos buvo tik du variantai: Juzefo Pilsudskio arba Vinco Mickevičiaus-Kapsuko.  Jokio kito. 

Taigi kodėl principas „Lietuva – lietuviams“ toks aktualus ir kodėl ES nutiko tai, kas nutiko? ES byra todėl, kad griaunamas šis politinės organizacijos principas. Užuot ėjusi ES tėvo Roberto Schumano keliu, ES iš esmės pamėgino vėl „prasukti“ sovietinį modelį: tautų klausimą išspręsti per federaciją ir tai, kas sovietiniais laikais vadinta tautine niveliacija. Išėjo Europos Sąjunga. „Lietuva – lietuviams“ klausimas yra lemtingai svarbus, nes vis klausiama, argi mums nepriklauso Lietuva. Šiuo metu – ne. Iliuzija, kad Lietuva mums priklauso, yra tokia pati kaip iki 1918 metų. Sutinku, kad šiandien lietuviai fiziškai sudaro daugumą, bet kraštas priklauso tam ir tada, kas ir kai politiškai sprendžia jo likimą. 

Nors ne visais aspektais jais žaviuosi, lenkai ir vengrai šiandien puolami todėl, kad prisiminė esantys tauta ir apmokestino užsienio korporacijas ir bankus. Kiek Lietuvoje veikiantys bankai sumoka į Lietuvos valstybės biudžetą? Sąlyginai nieko, nors vien „Swedbankas“ surenka 150 mln. eurų. 

Taigi už karšto nacionalizmo smerkimo slypi labai pragmatiškas interesas. Niekas nesmerkiama ir nepuolama be priežasties. Tie, kurie tai daro, nori, kad ir toliau liktume nesusiorganizavę, nes neoliberaliajam modeliui reikalinga, kad šioje teritorijoje gyventų politiškai neorganizuota padrikų individų minia. 

Solidarumas yra svarbi moralinė kategorija, bet įgyja realią galią tik tada, kai yra transformuojamas į politinės organizacijos principą. Kitaip tariant, kai Lietuvoje bus valdžia, kuri pasakys „Čia yra tauta ir nesielgsite su jais kaip su kokiais aborigenais – malonėkite mokėti mokesčius“, tada bus tikras solidarumo gynimas. Ne individualus, bet politinis.   

Principas „Lietuva – lietuviams“ yra labai svarbus. Šie žmonės yra atskaitos taškas, kuris fiksuoja politinį įsipareigojimą. Pasakymas, kad jie yra steigianti tauta ir ją turime išsaugoti, užkerta kelią pagrindiniam ėjimui, kuris dabar buvo mėginamas įvykdyti Europoje. Pasakius, kad Lietuva – ne lietuviams, o „Lietuva – visiems“, grįžtama į sovietinį modelį. Tą akimirką vietoje tautos, kuri ateina iš istorijos gelmių ir siekia išlikti, atsiranda faktiškai atsitiktinai besirandantys gyventojai – darbo jėga, kurią neproblemiška pakeisti pigesne. Kai kas Lietuvoje to labai norėtų. Kitaip tariant, šio principo atsisakymas reiškia, kad mes paverčiami klajojančiais darbiniais gyvuliais. Rinkos požiūriu tai yra fantastiškas laimėjimas. 

Bet ar mums verta tai daryti? Ne. Nors aš manau, kad principui „Lietuva – lietuviams“ galima rasti subtilesnę formuluotę, jeigu sutiksime, kad jis yra absoliutus blogis, išsižadėsime valstybę įsteigusio principo. Tada ryšys tarp teritorijos, tautos ir valstybės lieka atsaistytas. O jeigu tie dalyki atsaistomi, tada Lietuvos valstybės teritorija tampa migruojančios darbo jėgos tranzitiniu punktu. Lietuvos gyventojai tada tampa per šį tranzitinį puntą keliaujančiais bet kuo. O tai, kas vadinama Lietuvos valdžia, yra šito darbo jėgos paskirstymo punkto administratoriai. Tada pačią Lietuvą galima pavadinti globalia, o tai reiškia vartotojišką požiūrį. Gali sau sakyti „Ispanija – fainas kraštas, daug saulės, man irgi patiktų“. Dingsta įsipareigojimas ir keliauji, kur tau patinka. 

Dabar yra lemiamas politinis momentas. Apie 1988 m. rugsėjį vis kalbu, nes tai yra visos Europos tendencija. Ji yra nesustabdoma. Kaip iki 1988 m. kai kas darbavosi anam modeliui, dabar darbuojasi šitam. Aišku, ne visai smagu, kai šie modeliai žlunga. Bet manau, kad geriau tai pasakyti. Vienas iš didžiųjų Sąjūdžio laimėjimų buvo tas, kad nors buvo kolaborantai ir patriotai, laiku įvardinti dalykai sudarė galimybę susitarti ir susišnekėti žmoniškai. Sakyčiau, gal per švelniai. Nes kai kas tęsia ankstesnį darbą. 


Pasiekėme šį tašką, todėl ši diskusija turėtų būti paskata pradėti rimčiau kalbėtis, prisimenant, kad lietuviai esame per maži ir per daug pyktis neverta. Pirmas žingsnis teisinga linkme būtų nutraukti šį komunistinius laikus primenantį tvaiką, skelbiantį, kad nacionalizmas yra neapykanta kitoms tautoms. Reikia aiškiai priimti, kad nacionalizmas yra politinės organizacijos principas, kuriam kol kas nėra pakaitalo. ES yra globalaus ekonominio valdymo sistema, todėl ji nepajėgia įsteigti politinės formos. Ji neturi „klijų“, kuriuos turi tautos. Todėl vyksta desperatiškos pastangos (kaip sovietmečiu) kažkaip tautas permalti tikintis, kad sumaišius tie „klijai“ atsiras. Bet sovietų eksperimentas parodė, kad kai mus mėgina permalti, randasi „bereikalingų ekscesų“. Mūsų atžvilgiu kartojamos tos pačios klaidos. 


Susiję

Vytautas Radžvilas 4750409606591074263

Rašyti komentarą

71 komentaras

Gluosnis rašė...

Tai jau cia net nesislepiama, kad siekiama atgaivint nacionalizma, o ne patriotizma. Takoskyra tarp siu yra tai, kad nacionlistai laiko savo tauta esant virsesne uz kitas. Tai jau artina fasizma...
Radzvilas meluoja samoningai del hitlerio rasizmo. Hitleris nebuvo rasistas iprastine prasme - jis tauta prilygino rasei, pakeite terminologija. Zydai buvo tos pacios rases, kaip ir vokieciai. Hitleris naikino ne rases, o tautas, buvo nacionalistas. Nereikia sleptis po figos lapu.

Anonimiškas rašė...

Kadangi užsislėpęs fašistas Radžvilas nebeslepia savo fašistinės neapykantos Internacionalams, laikas atstatyti istorinį nesusipratimą ir pakeisti provokatoriaus Radžvilo sukurtą LR Konstitucijos Preambulę. Toks žemiau cituojamas tekstas kompromituoja Lietuvos teritoriją pažangiausių žmonijos atstovų – Sorošo, Šrioderio ir kitų draugų – akyse.

LIETUVIŲ TAUTA

– prieš daugelį amžių sukūrusi Lietuvos valstybę,
– jos teisinius pamatus grindusi Lietuvos Statutais ir Lietuvos Respublikos Konstitucijomis,
– šimtmečiais atkakliai gynusi savo laisvę ir nepriklausomybę,
– išsaugojusi savo dvasią, gimtąją kalbą, raštą ir papročius,
– įkūnydama prigimtinę žmogaus ir Tautos teisę laisvai gyventi ir kurti savo tėvų ir protėvių žemėje – nepriklausomoje Lietuvos valstybėje,
– puoselėdama Lietuvos žemėje tautinę santarvę,
– siekdama atviros, teisingos, darnios pilietinės visuomenės ir teisinės valstybės,
atgimusios Lietuvos valstybės piliečių valia priima ir skelbia šią KONSTITUCIJĄ

Unknown rašė...

Mielas Gluosni, sąmoningai meluoji ar neturi žalio supratimo apie ką kalba? Dėl nacionalizmo siūlau skaityti dar kartą. Dėl Hitlerio, akivaizdu, kad neturi žalio supratimo apie ką kalbi. Žydai nei buvo, nei yra tos pačios rasės kaip vokiečiai. Jei jau norėjai pasirinkt šitą pavyzdį reikėjo rinktis lenkus.

Anonimiškas rašė...

Varganas medis tas gluosnis ... Nieko nesupranta kas parašyta, o komentuoja. Didžiausias deficitas žmogui - išmintis.

SmikiZ rašė...

Gluosnis yra elementarus liberalmarksistas arba kultūrinis marksistas, be to, visame kame. Ir kaip būdinga tokiems, itin mėgsta klijuoti etiketes be realaus pagrindo :)

Anonimiškas rašė...

Straipsnis teisingas logiškas, čia Lietuva, ir gyvena čia lietuviai, ir lietuviškai kalbantys, ar gali būt Lietuva be lietuviu?,tikriausiai ne, tai bus teritorija, kurioje gyvena kažkas, todėl mažai Valstybei nacijos išlaikymas yra būtinas, ir pavojaus jis kitoms Valstybėms nekels, sakoma: ,,Ant palinkusio karklo, ar gluosnio, visos ožkos lipa'', o ant ąžuolo, neišeis.

Anonimiškas rašė...

Tai kokiom priemonėm mažinsim multikultūrizmą? Kaip išvaryti tuos nelietuvius iš Lietuvos?
Reiktų kažko konkrečiau Radžvilai.

123 rašė...

Kol kas Lietuvoje musulmonai atbėgėliai per naujus metus moterų dešimtimis neprievartauja, tad mažinti jūsų siekiamo multikultūrizmo dar nėra pagrindo.

Unknown rašė...

Tamstai reiktų nustoti vartoti ką vartojant, kalbat kažkokias nesąmones pagal savo iškreiptą įsivaizdavimą.

Unknown rašė...

Gluosniui. Hitleris žydus laikė išgamomis - žemaja rase!

Anonimiškas rašė...

Radžvilas nekalba tik apie musulmonus, jis mini visas kitas tautas. Net ir scandinavų bankus siūlo apmokęstinti papildomai. Lietuvoje gyvena daug tautų, tačiau kaip tai pakoreguosime? Būtų įdomu kokių konkretesnių idėjų, kad pasiūlytų Radžvilas.

Pikc Kažinkavičius rašė...

123, pradžiai reikia to multi-kulti neįsileisti (sektinas pavyzdys - lenkai ir vengrai), nes paskui mažinti jau gali būti per vėlu. Čia kaip su infekcine liga - lengviau patogenų neįleisti į organizmą, negu paskui juos bandyti iš ten iškrapštyti. Beje, jei jau apie ligas - "vietiniai internacionalistai" prilyginti ŽI virusui, naikinančiam organizmo imuninę sistemą. Jei jiems pasiseks - jau niekas nebepadės (tiesa, patiems irgi tada bus "ate" - tik jie per buki, kad taip toli galvotų).

Pikc Kažinkavičius rašė...

V. Radžvilas: "Pirmas žingsnis teisinga linkme būtų nutraukti šį komunistinius laikus primenantį tvaiką, skelbiantį, kad nacionalizmas yra neapykanta kitoms tautoms."
Tovarišč "gluosnis": "Tai jau cia net nesislepiama, kad siekiama atgaivint nacionalizma, o ne patriotizma. Takoskyra tarp siu yra tai, kad nacionlistai laiko savo tauta esant virsesne uz kitas."
Eilinis įrodymas, kad dabartiniai "multikultūralistai-progresyvistai" yra bolševikinių internacionalistų "darbų tęsėjai". Net žodynas panašus. ;)
Beje, labai nebloga patopsichologinė "progresyvistų" analizė: http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/agustin-laje.-progresyvizmas-ir-socialine-sizofrenija
P.S. Tame tekste verta pažiūrėti vaizdo įrašą pagal nuorodą - labai aiškiai matosi, kas būna, kai "gluosnio" tipo "progresyvūs antyfošystai" gauna laisvę "įvedinėti demokratiją beigi toleranciją".

Pikc Kažinkavičius rašė...

Senas G. Songailos tekstas apie šūkį "Lietuva - lietuviams!": https://www.delfi.lt/news/ringas/politics/gsongaila-lietuva-lietuviams-kas-netinka.d?id=56408741

Gluosnis rašė...

o tu klijuoji su pagrindu:)) aciu supratau, kas as.

Gluosnis rašė...

Albinai, apsvieskit prasau kokios rases yra zydai?
Radzvilas ignoruoja 20 a. pradzios diktaturas. Kodel? Ar "ce nesiskaito"? Tegul apibrezia pirma kas yra nacionalizmas.Cia radzvilas pasake tik kas jis nera, o ne kas jis yra. Ar nacionlistai nelaiko savo tauta esant virsesne uz kitas? Jei taip, tai vargas Lietuvai.

Gluosnis rašė...

Dariau as ir rasiau, kad hitleris rase sutapatino su tauta. Maza kuo jis ka laike - zydai ir lietuviai yra kaukazoidu rases. (Jei neisivelsim i postmodernias sapaliones, kad rase yra socialinis konstruktas).

Ainis rašė...

"Takoskyra tarp siu yra tai, kad nacionlistai laiko savo tauta esant virsesne uz kitas" citata.
Vienas dalykas yra nacionalizmas, visai kitas - šovinizmas. Bet štai iš "kanapių" iššoka Gluosnis ir autoretingai pareiškia, kad nacionalizmas = šovinizmui. Bendrasis išsilavinimas pas niūdeinos vakarietiškus marksistus oi ne koks.

Gluosnis rašė...

Matyt oksfordo zodynas irgi maisosi ar ne: https://www.google.lt/amp/s/en.oxforddictionaries.com/amp/definition/nationalism
"Identification with one's own nation and support for its interests, especially to the exclusion or detriment of the interests of other nations".

Pikc Kažinkavičius rašė...

Liberastų mėgstamais anglizmais šnekant, "gluosnis" užsiima "cherry-picking" - t.y. tendencingai atrenka vienus apibrėžimus ir ignoruoja kitus - pvz. " Advocacy of or support for the political independence of a particular nation or people." (tas pats Oksfordo žodynas), "a sentiment based on common cultural characteristics that binds a population and often produces a policy of national independence or separatism"; "loyalty or devotion to one's country; patriotism" (Collins English Dictionary), "the desire by a group of people who share the same race, culture, language, etc. to form an independent country" (Oxford Learner's Dictionary), "The strong belief that the interests of a particular nation-state are of primary importance. Also, the belief that a people who share a common language, history, and culture should constitute an independent nation, free of foreign domination." (The New Dictionary of Cultural Literacy). Akivaizdu, kad liberastams, kaip "gluosnis" būtent tas "cultural literacy" yra "terra incognita". ;)
P.S. Jei jau apie importinių žodynų pateikiamus apibrėžimus pradėjom - tai štai vienas "desertui": "libtard - Portmanteu of "liberal" and "retard". ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

SmikisZ ne "klijuoja etiketes", o konstatuoja faktą - ir pats liberastas "gluosnis" to pagrindo davė daugiau, negu reikia. ;)

Anonimiškas rašė...

Reikia išsiaiškinti, kaip buvo įdiegta į žmonių sąmonę, jog nacionalizmas yra savosios nacijos iškėlimas, o kitų tautų niekinimas.
Jei motina arba tėvas sako: "Man vaikai yra aukščiau už viską pasaulyje!", tai reiškia, kad jie save aukoja dėl savo vaikų, kad atiduoda jiems paskutinį savo duonos kasnį, bet tai nereiškia, kad jie puola niekinti ir grobti savo artimo arba tolimo kaimyno.
Taip jau susiklostė istorija, kad vienos tautos giesmėje, kuri buvo parašyta prieš kelis šimtus metų, buvo žodžiai, kad jiems Tėvynė yra aukščiau už viską pasaulyje - kaip vaikai motinai - kad jie pasiruošę Jai atiduoti paskutinius savo marškinius - sąmoningai buvo suinterpretuota, kad jie kitus niekina, žemina, o save aukština. Aišku, idiotų save aukštinančių ten irgi buvo, kaip ir čia šiandien sąmoningai nenorinčių nieko suprasti ir iškraipančių prasmes, bet labai norinčių mus pažeminti ir, galop padaryti baudžiauninkais, t.y. užkariauti moraliai ir materialiai.

Gluosnis rašė...

:) tai apibrezk mielas Pikc kas yra nacionalizmas ir kuo jis jis skiriasi nuo patriotiskumo lietuviskai? Radzvilas nesugebejo tai pabandyk tamsta. Man ir daugeliui nacionalizmas asocijuojasi butent su perdetu patriotiskumu issikeluant virs kitu tautu?

Gluosnis rašė...

:) labai idomu Pikc. Aplinkiniams as esu baisus konservatorius, cia kaskodel liberastas. Tai matyt esu ten kur reikia.

Gluosnis rašė...

George Orvell sunkai apkaltinsi marksizmu ar moderniu kitu izmu, bet jo takoskyra tarp patriotizmo ir nacionalizmo yra aiski. Ja butent taip suprantu as ir daugelis: http://orwell.ru/library/essays/nationalism/english/e_nat

Gluosnis rašė...

Kaltink O.Orvelell'a. Kodel jus ir Radzvilas yra isikande sio termino. Patriotizmas yra tai ka reikia skatinti, nacionalizma reikia naikinti, nes nuo jo iki sovinizmo ir nacizmo vienas zingsnis, kaip sakant "slippery slope"

"Nationalism is not to be confused with patriotism. Both words are normally used in so vague a way that any definition is liable to be challenged, but one must draw a distinction between them, since two different and even opposing ideas are involved. By ‘patriotism’ I mean devotion to a particular place and a particular way of life, which one believes to be the best in the world but has no wish to force on other people. Patriotism is of its nature defensive, both militarily and culturally. Nationalism, on the other hand, is inseparable from the desire for power. The abiding purpose of every nationalist is to secure more power and more prestige, not for himself but for the nation or other unit in which he has chosen to sink his own individuality."
George Orwell

Anonimiškas rašė...

Na ko čia daug ginčytis Radžvilas teisus, Lietuva -lietuviams, ką ir Konstitucija numato, kad Lietuvoje - lietuvių nustatyta tvarka. Nereiktų prisisvajoti, kad mes čia imsime ir sukursime hermetišką valstybę, be svetimšalių. Tokių atvejų istorija nežino.
Tačiau Lietuvoje tvarka turi būti nustatyta lietuvių, ir naudinga lietuviams. Kitataučiai turi prisitaikyti prie esamos tvarkos šalyje, juo labiau, kad Lietuvoje nuolat platinama painiava, kad čia egzistuoja tautinės mažumos, nes pagal JT klasifikaciją, pas mus yra tik tautinės bendrijos( t.y. atvykėlių grupės).

Pikc rašė...

Tas ir yra, kad niekas apie jokias "hermetiškas valstybes" nesvajoja - čia liberastų sulipdyta "šiaudinė baidyklė", kurią jie įnirtingai perša savo "argumentavime": atseit, kas ne už "Lietuva - pereinamas kiemas, kur kas ką nori, tas tą daro", tie nori aptvert sienas spygliuota viela ir atlikti etninį valymą. Sunku įsivaizduoti, kas, be pačių liberastų, galėtų tokius liguistus kliedesius priimti už gryną pinigą.

Anonimiškas rašė...

Radžvilo šalininkai veiks ar pliurps toliau?
Jo ir VF begalinės paskaitos nieko neduoda, nes JOKIE SISTEMOS pokyčiai be stipraus,plataus PILIETINio judėjimo neįvyks..Rašykim visi komentaruose ir el. laiškuose, kad jis ir VF profesūra imtų steigti LF grupes ir pateiktų reformų paketą...Užteks, gerb.Radžvilai, tonų teisingų tekstų ir memorandumų, laikas mesti paranojas dėl skyrių steigimo ir burti judėjimą,sąžiningai deklaruosiantį siekį panaikinti oligarchinę santvarką...Profesūros krachą ir realių pokyčių baimę rodo faktas, kad per metus įkurtas tik vienas Klp. skyrius (KF), kurio gyvybingumas neaiškus...Paprotinkim Radžvilo kompaniją liautis pliurpti ir pasiraitoti rankoves, antraip išsibėgiojanti tauta to neatleis...

ale, rašė...

Labai norėtųsi šiam komentatoriui pritarti tame, kad būtina veikti, nors... - tenka susilaikyti. Mažai Lietuvai įstojus į didelę iškrypėlišką sąjungą, jau beprasmiška šakotis. Vis vien dulkins be paliovos. Na ir kas kad vieną kitą valdžioje parsidavėlį - svetimų statytinį paburnosi... Jį juk pakeis, bet tik į dar durnesnį, dar naglesnį, dar uoliau tarnaujantį svetimiems sukčiams.
Argi taip jau sunku suvokti, jog nenorint, kad nuolatos smirdėtų, būtina iš šūdo lipti lauk. Ir jau tik tada būtų įmanoma tvarkytis pagal savo mentalitetą, savus papročius, kaip kad kiekvienam lietuviui ir tegali būti aišku, kodėl taip, o ne kitaip. Dabar gi šokam pagal svetimų grojamą muziką/pagal mums nesuvokiamas taisykles gyventi bandom/. Užsižaidėm tuo "rusai puola", ir nebeturim kada tikrom savo problemom užsiimti.

Anonimiškas rašė...

Tai jeigu mes esam prieš Europos Sąjungą ir jos neigiamą įtaką Lietuvai tai taip ir sakykim, švieskim žmones, darom referendumą ir išstosim kaip britai. Kodėl visos Radžvilo mintys baigiasi piršto pagrumojimu? Kažko konkretesnio reiktų.
Padarom apklausą, galim visi anonimiškai prabalsuot kas balsuotų už išstojimą iš ES šiandien?

ale, rašė...

Mums, "kaip britai" - nepavyks. Juk britų vardu veikia žydų bankinė sistema, jie kol kas įtakingi ir labai galingi. Mums tektų rinktis viena iš dviejų: amžina smarvė ar išėjimas pakelta galva, bet ekonomiškai - su "numautom kelnėm"...

Tolerantiska jaunuolis rašė...

Labaj teisingaj - kaip tas Radzvilas drysta sv. ES kritikuot?! Ce visiskai netoleruotinas seubas ira! Ar tik nebus rusu agentas?

Anonimiškas rašė...

Tai dėl gardesnio šaukšto Lietuvos nepriklausomybės atsisakot?

Anonimiškas rašė...

Geras permaltų tautų ir naujos rasinės grupės pavyzdys yra meksikiečiai. Dar puerto-riko gyventojai. Kaip ten tie nauji rišantys "klijai" veikia, ir ar vertėjo tokį projektą daryt, kiekvienas tesprendžia pats.

ale, rašė...

Tamsta Anonimiškas 2018-04-05 21:44 nieko taip ir nesupratote. - Nesuprantate, kam naudinga tokia iš išorės valdoma "demokratija".

Anonimiškas rašė...

Žydai yra rudosios rasės, kaip ir arabai bei kiti semitai. Tai Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos žmonės. Baltoji rasė yra Europoje išsivystę žmonės. Kaukozoidai yra ne rasė, o porūšis (be baltųjų ir rudųjų jam dar priklauso tamsiaodžiai - indusai). Viso yra trys žmonių porūšiai, rasės 7-8.

O dėl tautų išsikėlimo aukščiau vieni kitų, tai taip ir turi būt normaliam pasaulyje. Lietuviai aukštesnė tauta Lietuvoj, latviai - Latvijoj, tibetiečiai - Tibete ir t.t. kiekvienoj šaly šeimininkų valdžia ir jų taisyklės, kiti tik svečiai (jei nepatinka - lauk).

Šiaip labai geri ir naudingi Radžvilo straipsniai paskutiniu metu, pagarba.

Slibinas

Anonimiškas rašė...

Čia nusišnekėjo stipriai, tiksliau ne tų laikų visiškai pasenę mintys. Nacionalizmui virsti šovinizmu ir nacizmu dabar neliko prieżasčių, nes žemės Europoje kiekviena tauta turi daugiau negu reikia. Gyvybinę erdvę dabar reikia ginti nebent vieninantis rasiniu pagrindu. O štai liberalioji demokratija ir kairiųjų pažangioji valdžia būtent daro žingsnį į internacionalinį komunistinį totalitarizmą. Tai jau akivaizdžiai vyksta.

Be to, žmonių politinis susivienijimas visada siekia daugiau galios. Kaip nacionalistai siekia valios tautai, taip patriotai siekia valstybei. Nacionalistai gali nuskriaust kitą tautą ar gintis nuo kitataučių spaudimo, patriotai gali kurti imperiją, skleisti savo supratimą kolonialistiniais metodais. Tai normalu. Nenormali yra dabartinė santvarka, kai klesti liberalmarksizmas, visi yra kvailinami, o pagrindiniai rasistai, naciai ir šovinistai yra tam tikros globalios žydų grupės. Kadangi žydų valdymo vadinimas demokratija netenkina (nes gautųsi, kad žmonės tik žydai, o kiti mes tik gyvuliai), tai viskas privalo pasikeisti. Kuo greičiau įsigalės nacionalizmas, tuo visiems bus geriau.

Pikc rašė...

O, atrodo, bus įdomus pokalbis: vienas kiauras homunistas savo internacionalizmo principus, paveldėtus iš bolševikų ("naikint buržuaziny nacianalyzmą, blecha mūcha, karoče!") deklaruoja, kitas "žydų klausimą" absoliutina. :)

Pikc rašė...

Įdomus pareiškimas, atsižvelgiant į tai, kad vietinių ten niekas neklausė, verta ar neverta tą "projektą" daryti - o dabar tų vietinių tautų praktiškai nebeliko. Palyginimui, performuluojame šito "Anonimiško klausimą": jeigu Europą galutinai kolonizuos negrai ir arabai, "permals" vietines tautas, ir to pasekoje atsiras kažkokių mulatų musulmonų "rasinė grupė", tada kiekvienas tesprendžia, ar vertėjo tokį projektą daryti. ;)
Tik pala - KAS "tesprendžia"? Tų, kuriems tas sprendimas aktualus, jau nėra (indėnų atveju) ar nebus (hipotetinės europiečių ateities, jei liberastams pavyktų savo kliedesius įgyvendinti, atveju).

Anonimiškas rašė...

Žydų klausimas yra labai teisingas. Pasakyk ko negalima kritikuoti, ir žinosi kas tave valdo. Tarp kitko, žydai ir bolševikų revoliuciją Ruskijoj sustygavo, taigi pokalbis šia prasme irgi į temą.

Po 1940 metų žydų išdavystės Lietuvos valstybei, reikia būti mazgote, kad numuilinti jų klausimą (arba būti kundroto pasekėju, tikėjimo žydišku žodžiu).

Pikc rašė...

Palyginam pareiškimą "George Orvell sunkai apkaltinsi marksizmu ar moderniu kitu izmu" versus tą faktą, kad Orvelas Ispanijos pilietiniame kare kovojo raudonųjų pusėje, buvo susimetęs su komunistais, dirbo komunistų žurnale, nors save laikė anarchistu. Tiesa, praktiškai susidūręs su komunizmu, nuo "raudonumo" kiek atšalo, bet anarchistinių pažiūrų neatsisakė. Taigi, nėra ko stebėtis jo požiūriu į nacionalizmą - kaip ir nėra ko stebėtis visokių "internacionalistų" homunistų gluosnių priešiškumu jam (t.y. tautiniam patriotizmui). Ir beje, tas "man ir daugeliui" reiškia "man ir kitiems homuniagoms" - jūsų neobolševikinis supratimas tėra jūsų pirmtakų komuniagų sulipdyta ir jūsų pačių palaikoma liguista samprata - ne daugiau. Ir jūsų fauna NĖRA "daugelis" - tiesiog ta fauna garsiausiai rėkauja ir gauna priėjimą prie "ideologiškai teisingos" purvasklaidos "matiūgalnykų" (kaip ir jūsų primtakai komuniagos). Kelios garsiai rėkaujančios čigonės turguje irgi gali galvoti, kad jos - "daugelis", nes tik save girdi. ;)

Pikc rašė...

"konservatorius" :D:D:D Čia kaip Anūkas ar koks Majauckas gal? :D

Pikc rašė...

Yra "šioks toks" skirtumas tarp raginimų neabosliutinti ir bandymų "numuilinti". ;)

ale, rašė...

Pikc'ius: "Tik pala - KAS "tesprendžia"? Tų, kuriems tas sprendimas aktualus, jau nėra (indėnų atveju) ar nebus (hipotetinės europiečių ateities, jei liberastams pavyktų savo kliedesius įgyvendinti, atveju)."

- Žydai, Pikčiau, tik žydai viską kol kas sprendžia globaliu mastu. Pagal jų biblijinį (iškreiptą) projektą viskas ir vyksta/daroma. Tik nereikia įsivaizduoti, kad čia ir eiliniai žydai ką nors gali spręsti. Apipjaustomi yra tik tarpinė varančioji grandis. O šposus tokius krėsti juos stumia tie, kurie žaloja vargšus eilinius žydelius tam, kad jie taip sužaloti gaunasi jau paklusnūs be galimybės pasirinkti.

Gluosnis rašė...

Pries 80 metu irgi Europos tautos turejo apsciai zemes. Vokietija turejo zemes daugiau nei dabar. Kuo tai baigesi?

Gluosnis rašė...

Nuostabu Pikc,aciu uz svietima. Bet tu neatsakai i klausima.

Kartoju, apibrezk mielas Pikc kas yra nacionalizmas ir kuo jis skiriasi nuo patriotiskumo?

Gluosnis rašė...

Ui as tikiu , kad vienas zydas numire asmeniskai uz mane. Ui ryskiai mane valdo zydai :))

Anonimiškas rašė...

Radžvilas pagaliau atsiskleidė visu savo patologiniu bjaurumu. Šitą jo paatviravimą galiausiai bus galima dėti ant stalo, kai jis tik pamėgins vėl kalbėti apie graikiskos-romeniskos-katalikiskos tradicijos tęsimą. Koks Tesėjas - jis tikras jos priešas. Graikai su romėnais rėmėsi pilietybe tapatybei apsibrežti, ne tautybe. Katalikų tradicija apskritai nepripažįsta tautybių ar pilietybių. Nesvarbu, žydas tu ar pagonis. Katalikų bažnyčia yra visuotinė pagal apibrėžimą. Tai Radžvilas yra tas, kuris užsidaro laukinio pagoniškumo vaidmenyje. Sektantas.

Anonimiškas rašė...

Čia jūs katalikai esat sektantai. Panašiai kaip komunistai.

Anonimiškas rašė...

Žemės Europoje buvo tiek pat, kiek dabar. Bet gimstamumas buvo kelis kartus didesnis, po 5-6 vaikus šeimose buvo normalu. Be to, nebuvo tokios urbanizacijos, absoliuti dauguma žmonių gyveno kaimuose. Gyventojų tankumas buvo daug mažesnis, todėl savaime reikėjo daugiau žemės išgyvenimui. Kiekvienai valstybei rūpėjo užimti kuo daugiau teritorijos, rūpinantis didėjančiais savo gyventojų poreikiais. Dabar viskas priešingai, mažėjant gyventojų bus sunku tiek ploto išlaikyti, mažėja teritorijos poreikis.

Kam gali reikti daugiau erdvės, tai korporacijoms. Jos gali valdyt neribotus žemės plotus ir vien dėl pelno plėsti savo ūkį be galo. Bet tai nebėra tautų tikslas, o tik kelių savanaudžių magnatų. Taip, žydų, kurie viską valdo. Kelios dešimtys šeimų valdo pusę pasaulio turto. Absoliuti dauguma žinomos tautybės veikėjai. Ir tai ne kokie kvaileliai (kaip pvz dauguma Lietuvos piliečių), kurie vieni kitiem gerkles pasiruošę pergraužti. Jie veikia suderintai, kaip viena gauja. Turint omenyje kam priklauso 90% pasaulio žiniasklaidos, bankų, teisinių firmų ir t.t. užtenka pasižiūrėti ką ta žiniasklaida, bankai daro ir tada viskas pasidaro aišku. Taip, žydai veikia suderintai, turi savo politiką ir strategiją. Valdo ir Gluosnį, nors nei vienas žydas už jį nemirė ir nemirs. :) Pakanka durnam gojui/gluosniui įkalti į galvą, kad nacionalizmas blogai (čia lietuviams), ir jau Gluosnis visiems apie tai šaukia. Tuo tarpu, žydeliai sau naudoja ne tai kad nacionalizmą, bet netgi tiesiog nacizmą ir rasizmą (taip, nevengia savo varganos tautelės išsikelti iki atskiros rasės lygio). Nacionalizmas žydams gerai, nes jie pagal religija išrinktoji tauta. O kitoms tautoms nacionalizmas blogai, kad nesudarytų konkurencijos žydams. Todėl Gluosni, ne žydas mirė už tave (čia yra "fake news"), o tu turėsi mirti už žydus.

Anonimiškas rašė...

Tai Radžvilas galėtų kokių konkretesnių idėjų pažerti kaip sumažinti tą multikultūrizmą ir apsaugot Lietuvą.

Anonimiškas rašė...

Nesuprantu, prašau paaiškinkite kam naudinga?

Anonimiškas rašė...

Tai išstojam iš ES, kol nevėlu.

Anonimiškas rašė...

anonimiškam 08:14

tu bent vieną knygą be paveiksliukų ir didelių raidžių storo kartono lapuose gyvenime esi perskaitęs?

Pikc Kažinkavičius rašė...

"Anonimiškas 2018-04-06 08:14" - Šitas "Anonimiškas 2018-04-06 07:17" - eilinis mankurtėlis, homsomolo aktyvistas, o ne katalikas. Jų siekiamas degradacijos rezultatas - sugyvulėjusios masės be šaknų ir tapatybės, o jų šūkis (kaip ir jų pirmtakų) - "pasaulį seną išardysim!". Su tokiais bukais fanatikais nėra jokios prasmės diskutuoti.

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pirma, gal apsieikim be "mielas" ir be familiarumo - mes draugai nebuvom ir nebūsim. ;)
Antra, abejoju, ar aiškinimas apie nacionalizmą ką nors pakeis veikėjams, kuriems, šį terminą išgirdus, iškart prieš akis stoja Adolis, o galvoj įsijungia užsikirtusi plokštelė "nacei-fašei-nacei-fašei-nac..". Beje, įdomu pastebėti, kad jų propaguojamas internacionalizmas jiems jokių (GEROKAI pagrįstesnių) asociacijų su Leninu ar Stalinu nekelia ir jokių plokštelių neįjungia. ;)
Na. bet tiek to, n-tąjį kartą pabandysiu paaiškinti "ant pirštų". Nacionalizmas, nė velnio ne mielas Gluosni, yra tautos politinės aspiracijos - t.y. siekimas turėti savo namus (t.y. valstybę) ir būti joje šeimininkais (tvarkytis savo nuožiūra). Tai jau politinė, o ne vien tik etninė sąvoka - užtat nacionalizmas taip siutino ano sajūzo komunistinius internacionalistus ir siutina dabartinius homunistinius multikultūralistus. Sentimentalią "meilę tėviškės berželiui" ar folklorą ir sovietiniai okupantai kuo ramiausiai pakentė - gi "kultūrinė įvairovė" (na, maždaug kaip indėnų šokiai, plunksnos ar taikos pypkės - juk atrakcija). Užtat jei kas išdrįsdavo prabilti apie POLITINĘ pusę (t.y. savo nepriklausomą tautinę valstybę) - tada jau to meto gluosniai paleisdavo gerklę: "(buržuazinį) nacionalizma reikia naikinti"! Ir naikino. Bet nesunaikino, kaip nesunaikins ir dabartiniai jų "tradicijų perėmėjai".
Nacionalizmas buvo Vasario 16-tos ir Kovo 11-os priežastis, pokario partizaninio pasipriešinimo ir Sąjūdžio mitingų variklis, mūsų tautos kaip politinio vieneto (nacijos) ir valstybės egzistavimo conditio sine qua non. Nes Lietuvos Respublika buvo sukurta ir atkurta kaip TAUTINĖ valstybė - lietuvių ir lietuviams. Čia LIETUVIŲ namai, ir juose turi galioti LIETUVIŲ taisyklės. Kitų tautų atstovai priimtini tiek, kiek jie tas taisykles priima ir jų laikosi. Jei ne - tekeliauja į savo namus ir gyvena pagal savo taisykles.
Paprastai šnekant, nacionalizmas yra tautinis patriotizmas. Atsižvelgiant į tai, kad (pasikartosiu) mūsų valstybė yra TAUTINĖ, Lietuvoje kitokio patriotizmo nėra ir būti negali. Todėl ir šūkis "Lietuva - lietuviams!" yra patriotiškas, o "Lietuva - visiems" - antivalstybinis ir antikonstitucinis (žr. "Anonimiškas 2018-04-04 09:17" pacituotą mūsų Konstitucijos preambulę).
Na, o dabar - pakelkite rankas, kas manote, kad tas paaiškinimas nors kiek pakeis homunizmo adepto Gluosnio nuomonę ("Hitlerius!" "Nacei-fašei!" "Naikint!"). ;)

Pikc Kažinkavičius rašė...

Idėja paprasta - neįsileisti multi-kulti brudo bei rimtai pasidomėti, kuo užsiima visokios iš užsienio finansuojamos "žmogaus teisiū", "lygiū galimybiū", "moterū studijū" ir pan. kontoros. Ir pavyzdžių toli ieškoti nereikia - Vyšegrado šalys (ypač Vengrija ir Lenkija).

Gluosnis rašė...

"Mielas" (atleiskite jei kabuciu nebuvimas tamsta izeide:)) Pikc, tai ka tu ivardijai nacionalizmu atitinka G. Orvelo tiesiog patriotizma ir tiek. Takoskyra yra ties gynybine/"puolamaja" pozicija kitu tautu atzvilgiu. Man idomu, kodel radzvilas isikibes nacionalizmo termino. Kam kirsinimas, juk tai tiesmuka adociacija su sovinizmu?

Nezinau pikc kas yra homunizmas:) jei jau toks aiskintojas paaiskink ir si.

Anonimiškas rašė...

Bet čia ne mažinimas, čia tik apsisaugojimas nuo neigiamos įtakos ateityje. O ką darysim su dabar esančiu multikultūtizmu Lietuvoje? Kaip jį mažinsime?

Pikc rašė...

Na, ką aš sakiau? :)
Dėl visa ko primenu: "Na, o dabar - pakelkite rankas, kas manote, kad tas paaiškinimas nors kiek pakeis homunizmo adepto Gluosnio nuomonę ("Hitlerius!" "Nacei-fašei!" "Naikint!")."
Fanatikams, kurie ne mąsto, o "žino", NIEKO neišaiškinsi, nes jie ne oponento, o tos plokštelės savo makaulėje klausosi.
QED ;)

Pikc rašė...

Palyginus su Vakarų Europa, pas mus ta multi-kulti problema dar nėra tiek aktuali - būtent todėl prevencinės priemonės būtų veiksmingos (Vakarams jau per vėlu). Pavieniai besisklaidantys negrai ar arabai nesunkiai "sutvarkomi", kol nesusimetę į gaujas - svarbu, kad jėgos struktūros nebūtų pažeistos politkorektiškumo puvinio (nes VISI "tamsuoliai", pagauti nusikaltimo vietoje, pradeda žviegti apie "racizmą", kadangi žino, kad Vakaruose tai veikia ne blogiau už elektrošoką).
Rimtesnės "multi-kulti" pobūdžio problemos pas mus - separatizmo virusu užsikrėtę "liankai" (problema išsprendžiama politinių ir ekonominių priemonių deriniu) ir Kirtimų taboro čigonai (grynai kriminalinio pobūdžio problema, spręstina atitinkamomis priemonėmis).

Anonimiškas rašė...

Tau nereikia siekti degradacijos. Iš tokia vadinamos būsenos niekada nebuvai išaugęs. Pigus primityvas, savo pezalais gąsdinantis save ir kvailelius su aplink.

Pikc rašė...

Na, manau, šito inkštro "mentalitetą" jau pakankamai įvertino visi, kas norėjo. :)
Vis dėlto, tebelieka neatsakytas įdomus klausimas: ar liberastiniais teletabiais tampama, ar gimstama? T.y. ar koks paikas paauglys, prisijungęs prie liberastų, ten "apdorojamas" iki viršminėto inkštiro lygio, ar tas lygis yra būtina išankstinė sąlyga stojimui į liberastų gretas (t.y. kitokių ten tiesiog nepriima)? Būtų įdomus empirinis tyrimas - ir VMVT leidimą neturėtų būti sunku gauti. :)

Pikc rašė...

Ne vieną kartą diskusijose po V. Radžvilo straipsniais kaip "kozerinis tūzas iš rankovės" buvo traukiamas toks "argumentas": "o ar žinojai, kad Radžvilas - Liberalų partijos kūrėjas"? Taip, žinojau - tačiau tai NEBUVO dabartinių liberastų sambūris. Pagaliau paskelbtas ir paties V. Radžvilo pasisakymas tuo klausimu (beje, siūlyčiau ir šiame portale paskelbti): http://www.tiesos.lt/index.php/tinklarastis/straipsnis/vytautas-radzvilas.-isdavusieji-laisve

Gluosnis rašė...

Pikc, tu nesugebi paaiskinti, kodel neitinka Orvelo takoskyra tarp patriotizmo ir nacionalizmo. Tamsta nesugebste atsakyti, kodel butinas nacionalizmo termino naudojimas. Klausiau bene tris kart.
Kuo remiantis tamsta istraukei tautini patriotizma? Cia tamstos nauja klasifikacija? Idomu kur egzistuoja netautinis patriotizmas?
Patriotizmas man su nusaldinta teviskes meile kaskaip nesirisa.
Gal tamsta siulysit keisti Propatria i Pronacija:)), jei patriotiskumas tamstelei per silpnas terminas.

Anonimiškas rašė...

Kokias čia pievas rašinėjat? Nacionalizmas yra, kai valstybė reikalinga tautai, t.y. tos šalies gyventojų grupei, kurią vienija bendra KILMĖ. Valstybė tada turi tarnauti tautai, ir niekam kitam. Tai kaip tam tikros išplėstinės šeimos, giminės ar didelės genties namai. Patriotizmas nieko bendro su kilme ir su tauta neturi, tai viso labo rūpestis valstybe, kurioje gyveni. Patriotu gali būt ir kitatautis, arba ir tautietis, kuriam ant tautos likimo nusispjauti (svarbu kad valstybė klestėtų ir pvz mokėtų jam išmokas ar gintų). Nacionalistui svarbiausia yra tauta, o valstybė reikalinga tik kaip priemonė tautai išgyventi. Aš pats pirmiausiai nacionalistas, o patriotizmas dabartinės Lietuvos valstybės atžvilgiu manęs pernelyg nežavi.

Gynybinė/puolamoji pozicija kitų tautų atžvilgiu čia ne į temą. Patriotizmas rūpinasi valstybių santykiais, o ne tarp tautų. O tauta gali ir gintis ir pult, kad išsikovotų sau valstybę SAVO žemėje. Kad nebūtų žvėriškų karų tarp kaimyninių tautinių valstybių, gali padėti rasizmas. Tai vienybė rasės pagrindu, siekiant laisvės nuo kitų rasių savo teritorijoje (žemyne). Taigi, nacionalizmas+rasizmas yra puikus derinys, kuris išsprendžia visus tariamus nacionalizmo trūkumus. Mokykitės vaikai.

Aš galėčiau kitaip parašyt, pvz bendradarbiavimas kilmės pagrindu užtikrina žmogaus gyvenimo pilnatvę (šeima, giminė, gentis, tauta, rasė, porūšis, rūšis, šiltakraujų klasė, gyvūnai, ir t.t. eilės tvarka), bet man nusišvilpt. Jūsų seni tabu jau nebeveikia! Todėl nacionalizmas, nacizmas, rasizmas irgi puiku.

Slibinas

Pikc Kažinkavičius rašė...

Pasikartosiu: bandymas logikos pagalba kažką įrodyti liberastiniams mankurtams (neo)bolševikinio internacionalizmo iškruštais smegenimis yra iš esmės pasmerktas žlugti, nes ta fauna smegenimis paprasčiausiai nesinaudoja - jie turi savo ideologinių klišių rinkinį, kurį išreiškia lozungais ir emocijų fontanais. Jokių argumentų jie negirdi ir jais neoperuoja. Visiškai nevertinga biologinė medžiaga - užtat turinti nemenką kenkėjišką potencialą.
Iš tikrųjų, kokio bukumo reikia būti, kad "nesugebu suprasti" (dėl ideologinio angažuotumo) transformuotum į "nesugebi paaiškinti", kad atviru tekstu plačiai paaiškinto nacionalizmo termino vis tiek nė velnio "neįkirstum", kad klaustum, kodėl TAUTINĖJE valstybėje patriotizmas yra TAUTINIS (ir apskritai, kas tai yra?)? KAIP tokiai faunai įmanoma ką nors išaiškinti? Ogi niekaip - nes jie nei klausosi, nei girdi, nei nori girdėti. Jie tiesiog "žino". Kaip ir jų bolševikiniai pirmtakai.

Gluosnis rašė...

:)) o tu tai jau atviras kitom idejom:)). Bukas, piktas ir izeidus ...agresyvus :), perkeli savo bukuma ir nenora suprast kito i mane, kurio visai nepazysti... Tikriausiai tamsta ryskiai psichiskai nestabilus, tikras nacijos ziedas:)) Ate.

Gluosnis rašė...

"Patriotizmas rūpinasi valstybių santykiais, o ne tarp tautų. " diskusija, del termino kuri visi suprantam skirtingai yra beprasme. Grazaus pavasario.

Anonimiškas rašė...

Abu jūs teisūs. Terminais, žodžiais mes nebesusikalbėsim. Teks pereiti prie vaizdų, "memų" rodymo? :)

Slibinas

item