VTEK nerado V. Vobolevičiaus interesų konflikto

propatria.lt nuotrauka  Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), patikrinusi Vincento Vobolevičiaus privačių interesų deklaraciją...

propatria.lt nuotrauka 
Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), patikrinusi Vincento Vobolevičiaus privačių interesų deklaraciją, pastebėjo, kad jis nėra nurodęs Lietuvos radijo ir televizijos komisijoje einamų pareigų. Tuo pagrindu VTEK pradėjo tyrimą dėl jo elgesio galbūt nesilaikant Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimų nustatyta tvarka ir terminais deklaruoti privačius interesus.

Taip pat VTEK nusprendė, kad nėra pagrindo tirti V.Vobolevičiaus kaip Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) nario ir VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės elgesį pagal gautus pranešimus. Grupė Seimo narių pranešė, jog L.Matjošaitytė privalėjo nušalinti VRK narius V.Vobolevičių ir Jonę Valčiukienę nuo interesų konfliktą jiems keliančių klausimų. Esą, V.Vobolevičiaus interesų konfliktas grindžiamas tuo, kad jis yra VšĮ „Laisvos visuomenės institutas“ (LVI) valdybos pirmininkas, o šio instituto direktorė – Seimo narės, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) tarybos narės, Agnės Širinskienės padėjėja-sekretorė. Keltas klausimas, ar V.Vobolevičius nenusižengė teisės aktams nedeklaruodamas minėtųjų ryšių, o taip pat – ar jam nekilo interesų konfliktas VRK sprendžiant klausimus dėl LVŽS ir jos pirmininko Ramūno Karbauskio. Taip pat teigta, kad V.Vobolevičius 2016 m. kaip lektorius dalyvavo VšĮ „Demokratinės politikos institutas“ (DPI) organizuotuose renginiuose, o šio instituto steigėjas yra Seimo narys Mantas Adomėnas. Esą, likus kelioms dienoms iki 2016 m. rinkimų, M.Adomėno svetainėje buvo publikuotas interviu su V.Vobolevičiumi, kuriame jis prognozuoja, kad rinkimus laimės M.Adomėnas.

V.Vobolevičius savo privačių interesų deklaracijoje yra nurodęs duomenis apie jį saistantį ryšį su LVI. Taigi jei jam tektų VRK spręsti tiesiogiai su šia įstaiga susijusius klausimus, atsirastų pareiga nusišalinti. Pabrėžtina, kad Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas nenumato pareigos deklaracijoje nurodyti visus deklaruotame juridiniame asmenyje dirbančius ar kitaip su juo susijusius asmenis. Be to V.Vobolevičius, kaip VRK pirmininkės pavaduotojas, nėra įgaliotas priimti sprendimus ar atlikti kitus veiksmus dėl Seimo kanceliarijos darbuotojų – taigi ir dėl A.Širinskienės padėjėjos-sekretorės. Sistemiškai vertinant, LVI direktorė nelaikytina V.Voboleivičiaus privačiu interesu, todėl pareiga deklaruoti šį asmenį jam nekilo. Šiuo atveju nėra pakankamo pagrindo teigti, kad V.Vobolevičius gali būti šališkas dalyvaudamas sprendžiant su A.Širinskiene, LVŽS bei R.Karbauskiu susijusius klausimus. Taip pat VTEK neturi pagrindo teigti, kad L.Matjošaitytė privalėjo nušalinti V.Vobolevičių nuo klausimų, susijusių su LVŽS, A. Širinskiene bei R. Karbauskiu. Pabrėžtina ir tai, kad dalyvavimas konferencijose ar mokymuose savaime nesuponuoja tokių renginių dalyvių bei organizatorių ryšių, kurie automatiškai keltų interesų konfliktą ir pareigą nusišalinti nuo klausimų, susijusių su konferencijos ar mokymų organizatoriais. VTEK nuomone, DPI ir M.Adomėnas nėra laikytini V.Vobolevičiaus privačiu interesu, todėl jam nekilo pareiga šiuos asmenis deklaruoti. Be to V.Vobolevičius 2016 m. nebuvo VRK narys, o jo dalyvavimas mokymuose ir konferencijose gali būti vertinamas kaip politologo veiklos dalis.

Atkreiptinas dėmesys, kad šiuo metu VTEK atlieka tyrimus dėl VRK narių – Jonės Valčiukienės ir Aistės Žilinskienės – elgesio joms galbūt netinkamai deklaruojant privačius interesus. Tyrimui atlikti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymas numato trijų mėnesių terminą.

VTEK informacija


Susiję

Vincentas Vobolevičius 3583009065539423567

Rašyti komentarą

item