Etninės kultūros globos tarybos pirmininke paskirta D. Urbanavičienė

www.alkas.lt Sausio 12 d. Seimas paskyrė  dr. Dalią Urbanavičienę Etninės kultūros globos tarybos (EKGT) pirmininke ketverių metų kad...


Sausio 12 d. Seimas paskyrė  dr. Dalią Urbanavičienę Etninės kultūros globos tarybos (EKGT) pirmininke ketverių metų kadencijai. Po slapto balsavimo už ją balsavo 60 Seimo narių, prieš – 4, susilaikė – 3 Seimo nariai.

Prisistatydama Seimo nariams D. Urbanavičienė pabrėžė, kad etninę kultūrą suvokia kaip gyvą, nuolat atsinaujinančią ir kintančią, kuri nėra vien muziejus ar praeities paveldas. „Esu įsitikinusi, kad etninė kultūra puikiai sudera su šiuolaikiniu gyvenimu ir tai paprastai galbūt geriau suvokiame, kai kalbame apie Japoniją, kuri turi šiuolaikines technologijas ir kartu gerbia tradicijas, tačiau labai trūksta tokio požiūrio Lietuvoje“, – teigė naujoji EKGT pirmininkė.

Pasak D. Urbanavičienės, etninė kultūra apima ne tik kultūrą, bet ir švietimą, mokslą, tradicinius amatus, kultūrinį turizmą, verslą, aplinkosaugą, ekologiją, regioninę politiką.

„Ir kaip atskaitinga Seimui institucija Etninės kultūros globos taryba iš tikrųjų yra unikali, nes ji vienintelė turi penkis padalinius etnografiniuose regionuose“, – kalbėjo būsimoji tarybos pirmininkė. Jos nuomone, pagrindinės tarybos veiklos kryptys, kurias reiktų stiprinti, yra etnokultūrinio ugdymo integravimas į švietimo sistemą, specialistų rengimas ir etnokultūrinių tyrimų bazės stiprinimas ir etninės kultūros integravimas į bendrąją kultūros politiką.

D. Urbanavičienė EKGT pirmininko pareigas anksčiau yra ėjusi 2009–2013 metais.

Kartu Seimas nusprendė atleisti Virginijų Jocį iš EKGTpirmininko preigų  pasibaigus kadencijai. Už šį sprendimą vienbalsiai balsavo 65 Seimo nariai.

EKGT paskirtis – atlikti Seimo ir Vyriausybės eksperto bei patarėjo misiją padedant spręsti strateginius etninės kultūros valstybinės globos ir politikos formavimo bei nematerialaus kultūros paveldo apsaugos klausimus, užtikrinti Lietuvos Respublikos nacionalinėje teisės sistemoje įtvirtintos etninės kultūros valstybinės globos įgyvendinimo priežiūrą, skatinti etninės kultūros plėtrą.


Susiję

Dalia Urbanavičienė 3864262831944784540
item