Dėl išpuolio prieš V. Rubavičių TALKA kreipėsi į valstybės saugumo įstaigas

Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr. Gruodžio 18 d. visuomeninio judėjimo „Talka Kalbai ir Tautai“ nariai raštu kreipėsi į Lietuvos atsakingas ...

Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Gruodžio 18 d. visuomeninio judėjimo „Talka Kalbai ir Tautai“ nariai raštu kreipėsi į Lietuvos atsakingas įstaigas dėl šių metų gruodžio 11 d. įvykdyto brutalaus išpuolio prieš aktyvų visuomenininką, rašytoją filosofą, Vyriausybės kultūros ir meno premijos bei Poezijos pavasario laureatą, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyresnįjį mokslo darbuotoją dr. Vytautą Rubavičių.

Judėjimo „Talka Kalbai ir Tautai“ pirmininko Gintaro Karoso pasirašytame kreipimesi į  Lietuvos Respublikos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą, Kriminalinės žvalgybos parlamentinės priežiūros komisiją bei Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento vadovybę rašoma:

„Esame įsitikinę, kad šiuo precedento neturinčiu išpuoliu prieš garsų kūrėją ir visuomenininką buvo siekiama įbauginti ne tik patį V. Rubavičių, bet ir visą aktyviai žodžio laisve besinaudojančią Lietuvos visuomenę. Kadangi V. Rubavičius savo analitiniais rašiniais ir komentarais žiniasklaidoje nuolat nagrinėjo ir kritiškai vertino Lietuvos politinius, socialinius ir kultūrinius procesus, esame įsitikinę, kad šiuo grubiu išpuoliu yra užsimota prieš patį žodžio laisvės principą. Šis nusikaltimas kelia grėsmę ne tik tiesiogiai nukentėjusiajam V. Rubavičiui, bet Lietuvos valstybės saugumui.

Tokie brutalūs veiksmai primena specialiųjų tarnybų atstovų taikomus moralinio ir psichologinio spaudimo ir bauginimo metodus, ir viešojoje erdvėje formuoja įspūdį, kad V. Rubavičiaus publikacijose aštriai kritikuoti aukšti Lietuvos politikai keršija jam už viešai išsakytas nuomones bei bando įbauginti ir nutildyti kūrėją. Tokiu būdu skatinant susipriešinimą ir didinant įtampą tarp visuomenės ir Lietuvos politinės valdžios keliama grėsmė Lietuvos nacionaliniam saugumui“. 

Visos oficialios Lietuvos teisės ir teisėtvarkos bei valstybės saugumo struktūros šiuo kreipimusi raginamos „imtis kuo skubiausių veiksmų siekiant išaiškinti šio beprecedenčio išpuolio organizatorius ir vykdytojus“ ir prašoma apie šio įvykio tyrimo rezultatus pranešti asociacijai „Talka Kalbai ir Tautai“ .

Kaip jau buvo praneštas šių metų gruodžio 11 d., pirmadienį, buvo ne tik įsilaužta į V. Rubavičiaus asmeninį kompiuterį, į kurį buvo siunčiami grasinimai fiziškai susidoroti, bet ir buvo stebimi bei realiu laiku  komentuojami namuose esančių žmonių veiksmai ir pokalbiai. Vėliau į V. Rubavičiaus butą buvo įsibrauta, paimtas jo mobilusis telefonas ir ištrinta jame esanti su šiuo įvykiu susijusi informacija.

Susiję

Politika 2450453976602053317
item