Vidmantas Valiušaitis. Lenkiją valdančiosios partijos kritikuojamos Briuselio, bet palaikomos visuomenės

Socialinio tinklo Facebook įrašas. *** Lenkijos visuomeninės televizijos TVP Info tinklalapis pranešė apie iki šiol negirdėtas Le...

Socialinio tinklo Facebook įrašas.

***

Lenkijos visuomeninės televizijos TVP Info tinklalapis pranešė apie iki šiol negirdėtas Lenkiją valdančiojo politinio bloko PiS populiarumo aukštumas, – rašo Rokas Tracevskis.

Pagal sociologinės tarnybos CBOS spalio 5–12 d. atliktą tyrimą, jei rinkimai į Seimą vyktų 2017 m. spalį, 70 proc. lenkų eitų balsuoti, 16 proc. nebalsuotų, o 14 proc. abejoja dėl šio klausimo. Skaičiuojant tarp norinčių eiti į rinkimus, už PiS stovyklą, t. y. už PiS partiją ir dvi jos mažesnes partneres (partiją „Solidarna Polska“ ir partiją „Polska Razem“), balsuotų 47 proc. rinkėjų, o kitų trijų per 5 proc. barjerą perkopiančių partijų rezultatai yra tokie: 16 proc. gautų totalioje opozicijoje esanti „Platforma Obywatelska“ (PO) partija; 8 proc. gautų PiS kontroliuojamos TVP televizijos „konstruktyvia opozicija“ vadinamas „Kukiz’15“ judėjimas, o totalioje opozicijoje esanti „Nowoczesna partija“ gautų 6 proc. Įdomu, kad 5 proc. neperkopia jokia į kairę nuo centro esanti partija.

Agatonas Koźmińskis, laikraščio „Polska The Times“ (priklauso vokiečių bendrovei „Verlagsgruppe Passau“; leidžiamas bendradarbiaujant su britų laikraščiu „The Times“) žurnalistas, TVP Info paprašytas pakomentuoti CBOS tyrimų duomenis, teigė, kad net „kietasis“ PO elektoratas arba teigia, kad nebalsuos, arba migruoja į PiS rėmėjų gretas dėl PiS vykdomos labai dosnios socialinės politikos. Kiekvieną mėnesį sociologinėse apklausose PiS populiarumas kyla 2–4 procentais. Tai vyksta daugiausia PO elektorato sąskaita.

Nuo savęs pridursiu, kad lenkų PO yra savotiškas mūsų liberalų atitikmuo. Lenkų žiniasklaida tvirtina, kad jų buvimo valdžioje laikotarpiu iš biudžeto pavogta 250 mlrd zlotų.

Įdomu tai, kad Vengriją, Lenkiją valdančiosios partijos Briuselio yra kritikuojamos, tačiau turi didelį visuomenės palaikymą. Kodėl turi? Todėl, kad socialinės visuomenės reikmės jų veiklos programose yra problemos „numero uno“.

Mūsų valstiečiai, deja, to nesupranta, yra „pakabinę ant vinies“ savo rinkimų kampanijos pažadus, kuriais ir išplaukė į paviršių, ir eina toliau socialdemokratų pėdomis – asistuoja stambiajam kapitalui bei aptarnauja liberalų elektoratą ir tuo pat metu abejingai stebi, kaip jų reitingai akyse tirpsta.

Tačiau nieko kito ir negalima laukti, rinkėjus vedžiojant už nosies. O galėjo būti populiarūs, jeigu būtų išnaudoję istorinį momentą ir konkrečiais darbais atsiliepę į degančius socialinės plotmės klausimus. Taip elgias vengrai ir lenkai. O juos kritikuoja žmonės, kurių pačių populiarumas yra problemiškas.

Susiję

Pasaulis 1434419110782962536
item