Mokslininkai išplatino viešą kreipimąsi į KTU tarybą dėl P. Baršausko

Skelbiame mokslininkų kreipimąsį į Kauno technologijos universiteto tarybą dėl universiteto rektoriui Petrui Baršauskui pareikštų įtarimų...

Skelbiame mokslininkų kreipimąsį į Kauno technologijos universiteto tarybą dėl universiteto rektoriui Petrui Baršauskui pareikštų įtarimų mokslinių darbų plagiavimu.

***

Visuomenę ir akademinę bendruomenę sukrėtė įtarimai dėl stambaus masto plagiato. Vieši kaltinimai mesti ne bet kam – Kauno technologijos universiteto rektoriui P. Baršauskui. Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius (LR AEPK) šiuo metu vykdo net kelis tyrimus dėl dviejų skirtingų plagiato epizodų, galimai įvykdytų 2002 ir 2006 m. Visuose plagiato skandaluose pagrindinis veikėjas – KTU rektorius.

Oficialūs LR AEPK sprendimai dar nepateikti. Vis dėlto kaltinimų pagrįstumu akivaizdžiai gali įsitikinti kiekvienas, kuris moka skaityti ir netingi pažvelgti į pirminius šaltinius. Tekstų patikra dėl plagiato yra rutininė kiekvieno mokslininko ir dėstytojo profesinės veiklos dalis. Net studentas šiuo požiūriu yra įgalus pasidomėti ir turėti moralinį vertinimą dėl rektoriaus plagiato. 

Kokia yra KTU, kaip organizacijos, laikysena rektoriaus plagiato istorijoje? Ji nėra nei civilizuota, nei ori. Abiejų plagiatų faktą rektorius, jo pavaldiniai atkakliai neigia. Nėra nei atsiprašymo, nei atgailos. Mokslininkai, pranešę apie plagiatą, juodinami ir įžeidinėjami panaudojant apmokamus pranešimus žiniasklaidoje. Dėl to jau prasideda bylos.

Plėtojama sveiku protu nesuvokiama versija: išpuolius prieš KTU ir jo rektorių, esą, inicijuoja didelis priešiškas kaimynas, veikiantis per vietinius agentus bei samdinius.  Norima pakenkti pažangioms reformoms… Tuo pat metu valstybinio universiteto ištekliai, personalas ir tarnybos aktyviai naudojami beviltiškai susikompromitavusio rektoriaus nuodėmėms nuplauti. Tuo bandoma daryti poveikį ir nešališkam LR AEPK tyrimui.

Pasiteisinimas „plagiato nėra, tik citavimo nesklandumai“ yra niekinis. Nė vienas pretendentas į akademinį laipsnį negali imti svetimus tekstus ir juos savintis. Jokios techninės klaidos ar jas padarę mistiniai pagalbiniai darbuotojai… nėra pasiteisinimas ir pateisinimas. Lietuva nėra uždara šalis. Mūsų universitetų diplomai ir akademiniai laipsniai yra pripažįstami visoje Europos Sąjungoje, o tuo pačiu – ir pasaulyje. Lietuva neturi būti ta sklende, per kurią į vieningą Europos aukštojo mokslo erdvę nuleidinėjamos akademinės nuotekos…

Krizė kasdien tik gilėja ir didina žalą. Valstybinis universitetas jau paverstas VIENO viešo asmens ir jo paklydimų įkaitu. Dėl to kenčia ir visos Lietuvos akademinės bendruomenės reputacija ir autoritetas tiek nacionaliniu, tiek ir tarptautiniu mastu. Mokslo ir studijų įstatymas rektoriui kelia nepriekaištingos reputacijos reikalavimą. Minėtą reikalavimą šiuo atveju privalu taikyti praktiškai. Moralinio neapibrėžtumo būvis neleistinai užsitęsė.

Taryba yra aukščiausias, įtakingiausias valstybinio universiteto kolegialus valdymo organas. Prašome KTU tarybą, kad ji reaguotų į susidariusią situaciją greitai ir principingai. Raginame tarybą kelti ir spręsti KTU rektoriaus atstatydinimo klausimą.

Mokslininkų grupės vardu:

Prof.habil.dr. Gediminas Merkys
Prof.habil.dr. Žaneta Simanavičienė
Doc.dr. Nijolė Čiučiulkienė
Doc.dr. Romualdas Povilaitis
Dr. Rima Klainauskaitė


Susiję

Ugdymo politika 4693057249278062120
item