Vilniaus Sąjūdis siūlo atsistatydinti R. Vilpišauskui

propatria.lt nuotrauka  Reaguodama į Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) vykstantį p...

propatria.lt nuotrauka 
Reaguodama į Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute (VU TSPMI) vykstantį profesoriaus Vytauto Radžvilo persekiojimą dėl euroskeptiškomis įvardijamų politinių pažiūrų, Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus taryba rugsėjo pradžioje kreipėsi VU rektorių ir VU TSPMI direktorių „dėl profesoriaus Vytauto Radžvilo niekinimo“. 

Esame įsitikinę, kad studentų elgesys gali būti teisinamas nepatyrimu, tačiau juos palaikiusiai Instituto vadovybei pateisinimo nėra ir negali būti. Teigiame, kad tokie Instituto veiksmai (politizuotų skundų tenkinimas ir juos parašiusiųjų gynimas) žemina Vilniaus universitetą ir šalies aukštojo mokslo sistemą apskritai. Atkreipiame dėmesį, kad su politiniu persekiojimu susidūrė ne bet kas, o vienas iš Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio kūrėjų, iniciatyvinės grupės narys, svariai prisidėjęs prie šalies nepriklausomybės ir demokratijos laimėjimo. Raginame VU TSPMI direktorių pripažinti padarytą klaidą ir skubiai atitaisyti neteisybę atmetant politizuotą studentų prašymą, o jei nesiryžtama apginti teisingumo – svarstyti galimybę atsistatydinti iš užimamų pareigų, iš kurių kyla ne kiekvieno asmeniui pakeliami reikalavimai“, - teigiama Sąjūdžio Vilniaus skyriaus pareiškime.  

Kaip buvo paviešinta, studentai skundžiasi dėstytojo „euroskeptiškomis pažiūromis“, kurios esą „iškreipia Europos Sąjungos suvokimą“. Tokie studentų teiginiai niekaip nesuderinami su akademine laisve ir demokratijos principais, deklaruojamais laisvoje Lietuvoje. Institutas šios informacijos niekaip nepaneigė. Tai reiškia, kad VU TSPMI vadovybė privalėjo, tačiau nesugebėjo deramai reaguoti į tokį gėdingą studentų elgesį, atmetant tokio pobūdžio skundus ir paaiškinant studentams jų klaidos mastą ir žalą“, - kritikos priežastis įvardija rašto autoriai. 

Pareiškime taip pat kreipiamasi į institutui skirtą prašymą pasirašiusius studentus, primenant jiems XX a. lietuvių tautos laisvės kovų istoriją, sovietinio teroro aukas ir Sausio 13-osios įvykiais vainikuotą atgimimo didvyriškumą. 

Apsilankykite prie Sausio 13-ąją ir Laisvės kovotojų nužudytųjų kapų. Didelė dalis - Jūsų bendraamžiai. Jie buvo artojai, padagogai, studentai, kariškiai, moksleiviai. Jie siekė Nepriklausomybės, Laisvės – jie tarnavo Lietuvai ir Bažnyčiai. Ant Lietuvos Nepriklausomybės aukuro sudėta daugybė aukų. Likimas profesoriui [Radžvilui] buvo palankus – jis ir šiandien yra fronto linijoje. Priešpriešoje yra pasirašiusieji ir ne tik jie“, - rašoma pareiškime. 



Susiję

Vytautas Radžvilas 6267730071609662894

Rašyti komentarą

5 komentarai

Anonimiškas rašė...

Vilniaus Sajudis? kitaip sakant, tas kosmonautas Kerosierius, vienasmeniskai atstovaujantis Lietuva, viska kas teisinga ir dar daug ka ne mazesnio? zinoma, kodel gi nepasiulyti Vilpisauskui atsistatydinti. Dar galetu pasiulyti atsistatydinti savo chrusciovkes padjezdo seniunui arba JTO Generaliniam Sekretoriui. Su vienodu efektu.

Anonimiškas rašė...

Lietuvos mokslininkų sąjunga, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimas taipogi nepritaria Vilpišausko pozicijai. Ar čia irgi Kerosieriaus problema, ar visgi Vilpišausko?

Anonimiškas rašė...

Parsidavėliai ir išdavikai niekada nepasitraukia iš užimamų pozicijų savo noru. Turi būti teisinis procesas, kurio sprendimas - atstatydinti R.Vilpišauską iš užimamų pareigų ir daugiau niekada neleisti siūlyti savo kandidatūros į bet kokį vadovaujantį postą akademinėje visuomenėje. Reikalinga ir visuomenės nuomonė - tegul būna paskelbta deklaracija, kurią pasirašytų visi garbingi ir dori lietuviai bei Lietuvos piliečiai. Beje, o kodėl visiškai nesigirdi Lietuvos patriotų - Tėvynės Sąjungos ir Krikščionių demokratų pareiškimų šia tema? Kokia jų pozicija? Tegul būna viešas interviu su šių partijų lyderiais - tada pamatysime, ko vertos visos jų kalbos apie patriotiškumą ir ištikimybę Lietuvai. Lietuvos žmonės turi konstitucinę teisę žinoti realią situaciją ir reikalauti savo veiklos pasiaiškinimų iš tų, kuriems balsavimu yra suteiktas pasitikėjimas valdyti valstybę.

Pikc rašė...

Nuo kada libkonai - LIETUVOS patriotai? Jie gi "sąjunginiai". :)

Anonimiškas rašė...

Inercija, gerb. Pikc. Atsimenu kai kuriuos žmones iš jų ir ką jie man sakė prieš 20 metų. Patikėkite, diametrialiai priešingi dalykai.

item